Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 17.07 - 23.07

Истории от живота: Тина Чоу, модната икона на Ню Йорк, която почина от СПИН на 41

За младата Кейт Мос Тина е модел за подражание, за Карл Лагерфелд - тя е създателката на минималистичния шик 

Celebrities преди 9 месеца

Тя се омъжва за милионер, приятелка е с Анди Уорхол и излиза с Ричард Гиър. View Sofia разказва за биографията на модела и дизайнера на бижута Тина Чоу, чийто живот приключи на 41 години.

Начало на кариерата 

Бетина Луиз Луц е родена през 1950 г. в Охайо. Майка й Мона Фуруки е японка, а баща й Уолтър Едмънд Луц е американец с немски корени. Уолтър се запознава с бъдещата си съпруга през 1945 г., когато служи в американската армия в окупирана Япония и е транспортиран до САЩ. Женят се месеци преди да се роди най-голямата им дъщеря Адел, две години по-късно се ражда и Тина. 

Момичето е скромна ученичка, свита и притеснителна - Адел не си спомня сестра й да е ходила на срещи през тийнейджърските си години. Когато говорим за стил обаче, последната дума, която можем да употребим за младата Тина, е срамежлива. "Когато образът на Туиги излезе на мода, Тина беше първата, която беше върната у дома от училище заради твърде къса пола, разказва Адел. - Тя ме помоли и да я подстрижа като Туиги, но аз отказах. Тогава тя го направи сама - не й се получи много".

Когато Тина е на 16, семейството се мести от Америка в Япония по няколко причини: майката иска да е близо до роднините си, самите момичета, както смятат родителите им, биха опознали отблизо културата на страната, а бащата започва бизнес, който отдавна го привлича - търговия с бамбук.

В Токио Тина постъпва в университета, но учи само шест месеца. Напуска обучението си, защото предпочита кариерата на модел: и двете сестри започват да се занимават с моделство в Страната на изгряващото слънце, като успехът и на двете е доста бърз. Договор с момичетата е сключен от водещата козметична марка в страната - Shiseido, междувременно двете дефилират на множество ревюта на водещи марки, включително и предимно на Issey Miyake. Мнозина си спомнят, че лицата на сестрите са буквално навсякъде в Япония в онези години - на всички корици, из целия град, във всеки вестник.

Още в тези ранни манекенски години Тина се откроява много от останалите модели. В епоха, когато подчертаната женственост е предпочитана в японската мода, тя се отличава от другите с късата си прическа и любовта към андрогинните визии, които безумно много й отиват. 

Ресторантска империя 

През 1971-ва, 21-годишната Тина се запознава с 32-годишния Майкъл Чоу - британец от китайски произход, успешен ресторантьор, дизайнер и актьор. Майкъл е син на пекинската оперна звезда Джоу син Фанг, обявен за най-високоплатения артист в Китай. 

До началото на 1970-те Чоу вече е звездата на социалния живот в Лондон: неговият китайски ресторант е ултра популярен, посещаван ежедневно от звезди като членовете на Бийтълс, Франк Синатра и Федерико Фелини. По-късно предприемчивият Майк Чоу ще отвори още няколко заведения в Америка.

Чоу участва активно във филми, главно в малки роли, включително лентата за Бонд "Живееш само два пъти" с Шон Конъри. Там играе и сестрата на Майкъл Тсай Чин. Чоу, освен всичко друго, е запален колекционер на съвременно изкуство и то от много ранна възраст: колекцията му от собствени портрети, създадени от световноизвестни художници, е особено прочута. 

Когато среща Тина ресторантьорът е разведен - първият му брак с модела (и впоследствие творчески директор на Vogue) Грейс Кодингтън продължава само около година. Пристигайки в Токио, Чоу се запознава с Тина и сестра й Адел чрез обща приятелка. "И двамата казахме: "Уау!". Той беше очарователен, много красив, с дълга гладка коса. И с разкошно чувство за хумор!", спомня си Адел. 

Според Майкъл той се влюбва в Тина от пръв поглед. Скоро тя се мести при него в Лондон и през 1973 г. двамата се женят. След сватбата заминават за Лос Анджелис, за да открият ресторанта Mr Chou. На откриването идва Клинт Истууд, присъстват още Анджелика Хюстън и Джак Никълсън, които стават редовни посетители на заведението. В ресторанта на веригата, който се появява пет години по-късно в Ню Йорк, се събира целият елит на света на изкуството, модата, шоубизнеса: Жан-Мишел Баскиа, Анди Уорхол, Мадона, Мик Джагър, Джери Хол и още десетки супер известни хора от целия свят. 

Харизмата на Тина Чоу също изиграва важна роля за превръщането на ресторанта в номер 1 сред много специалните и много модерни заведения в Америка. Появявайки се в който и да е от ресторантите на съпруга си, тя моментално привлича всички погледи. От Лондон двойката се мести в Ню Йорк, където мадам Чоу става една от ключовите фигури в местното светско общество. "В онези безгрижни дни тя беше много красива, весела, винаги в светлината на прожекторите", спомня си Карл Лагерфелд.


Тина Чоу и Карл Лагерфелд 

Според художника Питър Шлезингер мнозина са идвали в заведенията на мъжа й, за да видят Тина. "Тя имаше главната роля, разказа той. - Много шик, винаги усмихната и приятелски настроена. Поздравяваше те така, сякаш си най-добрият й приятел. И тъй като тя бе неимоверно блестяща, вие се чувствахте поласкан от вниманието й". Разбира се, приятели на модела всъщност са само шепа от известните гости, но, както споменава Шлезингер, Чоу никога нямаше да покаже, че е недоволна от някой от посетителите: "това бе част от източната й природа - способността да носи маска". 

Очевидно блясъкът в ресторантите на съпруга й не е лична прищявка на Тина, а по-скоро нейно задължение. Майкъл излиза с идеите, съпругата му ги реализира. На въпроса каква е работата й, тя отговаря: "Да не спира партито".

Моделство и бижута

След брака Тина не се ограничава до ролята си на социално присъствие и съпруга на много богат човек. Тя продължава да снима за модни марки - "за собствено удоволствие", както отбеляза Ив Сен Лоран, който работи с нея. Той и други модни дизайнери се възхищават на сътрудничеството си с Чоу. „Тя не просто се интересуваше от това да бъде модел – тя обичаше да предава духа на марката и дизайнера“, каза Исей Мияке, един от първите, оценили таланта на Тина.

"Тина имаше вродена елегантност, тя дори не се нуждаеше от това дизайнерът да направи нещо специално за нея. Напротив, тя направи много за нас", казва Джорджо Армани.

Външният вид на Чоу дава поле за въображението на екипите на марките: тя изглежда доста хармонично в андрогинни образи и елегантни рокли, става лице на популярни марки за масовия пазар като Gap, след това олицетворява емблематични модни творения на Yves Saint Laurent и други луксозни къщи. По време на кариерата си тя има късмета да работи с най-добрите фотографи: Хелмут Нютон, Ричард Аведон, Стивън Мейзел, Артър Елгорт, Хърб Риц, Сесил Бийтън, който я нарича любимия си модел.


Тина Чоу за YSL


Тина Чоу за GAP

Модните списания се възхищават на способността на Чоу да смесва евтини артикули, открити по битпазарите, с ексклузивни маркови артикули и редки винтидж артикули от висшата мода, които тя обожава да купува на търгове. Всичко това е поставено в гардероба й като музейни експонати - приятели говорят за невероятната педантичност и перфекционизъм на Тина, тя се отнася към нещата си като към съкровища.

На партита Чоу блести в луксозни тоалети, в ежедневието обикновено избира нещо минималистично в духа на унисекс: стандартна тениска, мъжко сако и семпли панталони Kenzo - това остава любимата й ежедневна визия за цял живот. „Тя беше тази, която изобрети стила на минималистичния шик, който не подхождаше на никого повече, отколкото на нея“, казва Карл Лагерфелд.

Тина успешно съчетава кариерата си на модел с майчинството: през 1974 г. тя и Майкъл Чоу се сдобиват с дъщеря Чайна, четири години по-късно - със син Максимилиан.

По съвет на приятеля си Анди Уорхол моделът се запалва по дизайна на бижута и пуска собствена линия. Бижутата й изглеждат необичайни: тя използва естествени камъни, бамбукови стъбла, копринени нишки, сребро и злато. Бижутата на Тина са използвани в десетки фотосесии от легендарни фотографи като Сесил Бийтън и Хелмут Нютон.

Нейните колекции започват да се продават в големите универсални магазини, включително Bergdorf Goodman в Ню Йорк, а през 1988 г. Келвин Клайн използва бижутата на Чоу в своето есенно-зимно шоу.

Впоследствие Тина осъзнава жаждата си за творчество и в други жанрове - заема се със скулптура и дизайн на мебели. „Благодарение на неподражаемия си чар тя издигна бизнеса на съпруга си в култ, а собствената й креативност и страст й позволиха да стане успешен дизайнер“, пише AnOther Magazine за Чоу.

Самата Тина в едно от малкото си интервюта обяснява как вижда мисията си в живота: "Всички носим красота или грозота в света, аз избирам първото."


Тина Чоу от Антионио Лопез(Artsy)

Празнина

До средата на 80-те години ресторантьорският бизнес носи на семейството Чоу повече от два милиона долара годишно, заведенията са на върха на успеха. Междувременно връзката на Тина и Майкъл бавно избледнява. Познати на двойката казват, че това е станало особено забележимо през 1987 г.: моделът все още участва в работата на ресторантската империя на съпруга си със същата дисциплина, но напрежението между тях вече се усеща. Според самия Чоу охлаждането е започнало година по-рано, когато жена му е била напълно погълната от новата си роля на дизайнер на бижута: "Тя искаше друго, нещо различно от семейство, дом и цялата тази скука“.

Носят се слухове, че г-н Чоу има твърд характер: служителите го наричат „доброжелателен диктатор“, а сестра му напуска компанията му шест месеца след като започва работа в нея, след което пише в мемоарите си, че брат й „се е държал като тиранин“.

По един или друг начин, от 1986 г., според Майкъл, съвместният им живот с Тина вече не може да се нарече пълноценен брак. Всеки е зает със своите работи. Моделът в този момент започва афера с Ричард Гиър - обединява ги интересът към будизма, като актьорът дори я води при Далай Лама. Пресата пише за тази връзка, но това само ускорява вече неизбежната раздяла между Чоу и нейния съпруг. Според разказите на приятели на Тина, тя е била силно влюбена, но за Гиър красавицата по-скоро е била само "едно от завоеванията". По това време актьорът вече е признат за холивудски секссимвол, а неговите приятелки (най-често модели) се сменят толкова често, че пресата няма време да запомни имената им.

В допълнение към модата, Чоу се занимава с благотворителна дейност, като специално подкрепя фондове, които помагат в борбата със СПИН: това се дължи на факта, че болестта убива няколко нейни близки приятели. През 1989 г. се разкрива нещо ужасно: 39-годишната Тина разбира, че има същата диагноза. Разкритието е направено случайно: след обикновена настинка красавицата развива пневмония, хоспитализирана е в болница, където й взимат кръв за необходимите изследвания.

Болестта, както се предполага в нейното обкръжение, й е предадена от френския бисексуален аристократ Ким Дастанвил, с когото има кратка връзка през 1985 г., когато все още е официално омъжена. Самият Ким умира от СПИН през 1990 г. Когато диагнозата на Тина става известна, между нея и Чоу започва бракоразводна процедура, но те не живеят заедно от дълго време, а моделът вече е в нова връзка - с филмовия продуцент Ричард Рот. Тестът му за ХИВ се оказва отрицателен, както и този на Майкъл Чоу.

Тина започва да говори открито за болестта пред приятелите си. „Ще бъда най-добрият пациент на света“, казва им тя и насочва енергията си към изучаване на болестта, както и към подкрепа на страдащите от нея. Тя продължава да работи върху своята марка бижута, но посвещава голяма част от времето си на активизъм, помагайки на работата на добре известната фондация Angel Food, която доставя храна на пациенти с ХИВ. Диагнозата се оказва повратна точка в нейния начин на живот: светската дейност приключва, Тина се съсредоточава върху творчеството. Сестра й казва, че през последните години Чоу усеща жизненост само когато прави нещо със собствените си ръце - например дървени скулптури.

Новината за диагнозата съвпада с последния етап от развода, освен това връзката на Тина с Ричард Рот се разпада, така че освен от физическа болка, тя е преследвана от сложни душевни преживявания. „Това, което най-много я нарани като майка, беше, че не можеше да се грижи за децата си всеки ден“, казва сестра й Адел. Дъщерята на Тина е на 15 години, синът й - на 11, но, поради здравословното състояние на майка си, двамата живеят с баща си.
Чайна Чоу, Тина Чоу, Мона Луц и Адел Луц с дъщеря си Малу

През януари 1992 г. Тина почива от усложнения, свързани с болестта. Остава завинаги на 41. Малко преди смъртта си тя се свързва с Института за костюми в Киото и Технологичния институт по мода в Ню Йорк, за да им дари колекцията си от дизайнерски творения. След смъртта на модела десетки нейни тоалети са представени в изложба, посветена на нейния стил, наречена Flair ("нюх").

Веригата ресторанти Mr Chow съществува и до днес, нейният собственик Майкъл Чоу е на 84 години. Преди четири години той се жени за четвърти път (след Тина има още един развод). Сегашната съпруга на ресторантьора е с 49 години по-млада от него.

За сина на Тина и Майкъл, Максимилиан, е известно, че работи в бизнеса на баща си и също рисува. Дъщерята на двойката, Чайна Чоу, първоначално последва стъпките на майка си и работи като модел няколко години, снима се за Shiseido, Tommy Hilfiger, Calvin Klein и два пъти влиза в топ 100 на най-сексапилните жени на списание Maxim. Снима се в няколко филма, а освен това нашумява в таблоидите във връзка с любовните си романи - с Марк Уолбърг, Стив Куган, Киану Рийвс. Чайна в момента има връзка с певеца Били Айдъл и следващата година ще навърши 50 години.

Сестрата на Тина Адел Луц е художник, дизайнер и актриса. Нейната кариера на модел, която започва в младостта й, продължи около пет години, след което Адел се посвещава на творчеството. От началото на 90-те години тя работи върху различни форми на изкуството, от костюми до инсталации. Творби на Луц са излагани в Музея на изкуствата Метрополитън и други престижни пространства. Тя е известна като дизайнер на театрални костюми, а също така създава изображения за музиканти - Боно, Майкъл Стип, Talking Heads (Адел беше омъжена за лидера на тази група Дейвид Бърн в продължение на 15 години). 

More Celebrities