Следва

Изабел Юпер и Крит Амнуайдеккорн са новите посланици на Balenciaga

Когато всеки цент си струва - карираните бикини на Burberry са вечната плажна класика

Висшата мода в бикините - старото, но златно каре на Burberry 

All fashion преди 8 месеца

Другото име на стил под лятното слънце

Подобно на така популярния им кариран принт, бикините на Burberry са задължителна част от гардероба на всеки с вкус към доброто обличане. От незабравимия момент през 2002г., когато Бионсе ги носи в празен басейн в клипа на ’03 Bonnie & Clyde до най-скорошните снимки на Ирина Шейк, която се потапя във водите на Средиземно море, безкрайно секси именно в тях.  Карираните бикини на скъпата британска марка са едни от малкото имунизирани срещу променящата се мода.

Произходът на карирания мотив на Burberry

Въпреки че британската къща датира от 1856г., когато Томас Бърбъри я основава с намерението да я превърне в бранд, специализиран в производството на устойчиви на атмосферни влияния облекла (нещо повече – на него се приписва изобретяването на габардина – водоустойчивият вълнен плат), едва през 20-те години на миналия век карето започва да се появява върху подплатата на дрехите на Burberry. Минават още 40 години преди да видим щампата върху шалове и чадъри (годината е 1967-а).

Символ на социално положение

През годините щампата с черни, бели и червени линии върху бежов фон се превръща в символ на статус и престиж, особено през 90-те години, когато в модата управлява манията по логата. Спомняте си рекламната кампания с Кейт Мос за пролет/лято 2000 (заснета от Марио Тестино), в която цяло семейство носи Burberry мотива на сватба, сигурни сме. 

Бикините на Burberry в нови вариации

За лято 2023 креативният директор Даниел Лий – начело на къщата от есента на 2022, когато наследи Рикардо Тиши – задоволява ненаситния копнеж по вечните лога и щампи с лансирането на новата си колекция бански. На уебсайта на Burberry откриваме класическите бикини, както и нови интерпретации, които включват щампа EKD (“Equestrian Knight Design” – галопиращ рицар с копие в ръка, друг символ на бранда) в розови и сини нюанси, както и бикини със син и розов кариран принт.

Не е лесно да се даде вечен живот на класически модел в модата, доминирана от ненаситен глад към иновации и трендове. Но със своите карирани бикини Burberry възкресява година след година един класически евъргрийн, който, приятно актуализиран, виинаги остава винаги верен на себе си. 

На цени от около 350 до 700 евро в зависиимост от модела и това колко рядък е, откриваме изобилие от безценния летен принт, например на Farfetch.com, както и в други сайтове за луксозен шопинг. Имайки предвид отличното качество и пресметнатия брой обличания във времето, смятаме, че инвестицията си струва. 

More All fashion