Следва

Риана на романтична среща с A$AP Rocky за ЧРД

Норвежкият писател Юн Фос печели Нобелова награда за литература

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за литература на норвежкия писател Юн Фос за "неговите новаторски пиеси и проза, които изразяват неизразимото"

Celebrities преди 6 месеца

Юн Фос е вторият норвежки автор, който печели Нобелова награда за литература. Преди него през 1928 г. тази награда е получена от норвежката писателка Сигрид Ундсет, известна с историческата трилогия „Кристин, дъщерята на Лавранс“.

64-годишният Юн Фос е прозаик, драматург, автор на романите „Сутрин, вечер”, „Безсъние”, „Трилогия”, „Друго име”, пиесите „Един летен ден”, „Вариации на тема Смърт”, „Аз съм вятърът”. Освен това има издадени няколко стихосбирки и книги за деца и се занимава с преводи.

Творчеството на Фос се характеризира с лаконичен стил и акцент върху човешките слабости и уязвимост. Нобеловият комитет отбеляза, че дори в ранните творби на Фос се вижда неговият уникален авторски стил „с неговите теми за ужасно очакване и разрушителна ревност“. Юн Фос е смятан за един от най-известните и търсени съвременни драматурзи, произведенията му се поставят по целия свят. Коментирайки получаването на наградата, писателят отбеляза, че внимателно се е подготвял за възможността това да се случи „през последните 10 години“.

В навечерието на обявяването на носителите на Нобеловата награда за литература за нейни фаворити бяха Кан Сюе, Салман Рушди, Харуки Мураками и Маргарет Атууд. Миналата година наградата за литература получи французойката Ани Ерно.

Церемонията по награждаването на всички нобелисти за годината ще се състои на 10 декември в Стокхолм. 

More Celebrities