Следва

"Не исках да бъда актриса, но нещата се промениха": спомените и плановете на Дева Касел

Марко Лаваца: Нищо не е в състояние да имитира възприятието ви, автентичността е всичко

Когато погледнеш този мъж в очите, виждаш океан от културни натрупвания, космополитизъм и абсолютната увереност на човек, който знае кой е, откъде идва и накъде отива

Celebrities преди 4 месеца

Марко Лаваца, четвърто поколение в семейния бизнес със световнопризнатото кафе, е вицепрезидент на компанията с централа в Торино и член на борда на директорите на Lavazza Group.

Гостуваме му по повод домакинството на Града на магията и още Града на четирите реки, както е известна столицата на Северноиталианския район Пиемонт - Торино, за финалите на ATP. Lavazza са платинен партньор на турнира, който този ноември се проведе за трета поредна година от общо четирите спечелени за домакинство в приказната зала Pala Alpitour.

С Марко Лаваца си говорим сякаш се познаваме от години. Открит, честен и изключително увлекателен събеседник, той не отклони нито един въпрос и не се поколеба нито за момент в отговора си.


Марко Лаваца

Пихме отлично кафе, после по чаша червено вино, а след това изгледахме един от мачовете - Александър Зверев срещу Даниил Медведев. Колегите му, отбор, който действа като един, ни показаха Nuvola Lavazza - бижуто, построено преди 5 години за умопомрачителните 120 милиона евро в квартала Аурора, което приютява като централен офис всички служители на компанията, родена в града преди 128 години.


Nuvola Lavazza

"В Nuvola ние, семейството, нямаме офиси, защото не искаме колегите да се чувстват странно", казва синьор Лаваца. В централата на фирмата, представляваща комплекс от сгради, възстановени грижливо, вкл. останките на стара християнска църква от 4.-5. век, се намира и ултрамодерният музей на Lavazza, интерактивна съкровищница, в която откриваш, че прочутият цитат на американската писателка Лиана Рене Хибър "Първо кафето, после плановете" е съвършено точен. За да разгледате Museo Lavazza ви трябва половин час, но споменът ще остане завинаги, просто нищо не може да се сравни с историята на Луиджи Лаваца и неговото семейство. В рамките на Nuvola се намира и мишленският ресторант Condividere, също собственост на Lavazza, така че можете да организирате отлично две в едно - Музей и Мишлен е един следобедно-вечерен бохемски лот.


Museo Lavazza

Торино е разположен в подножието на Алпите и се нарича Града на четирите реки, защото през него преминават По, Дора, Стангоне и Стура ди Ланцо. Основан от Еридан, египетски принц и полубог, син на Озирис според легендата, той е известен още като дом на династията Савой, на футболния клуб Ювентус, на Фиат, на Лаваца и на зимните олимпийски игри през 2006 г. , на Евровизия през 2022 и т.н.

Градът е основан през 15 век пр.н.е., а името и символът на града е бикът (таурон на гръцки). Всеки посетител тук бърза да отърка част от тялото си за късмет и щастие в медния бик, разположен в едно от древните кафенета на площад Сан Карло, който в дните на тенис тържествата през ноември се превръща в огромна фен-зона на разположение на всеки, който има страст към тениса и спорта изобщо. Защото Торино е тенис в тези емблематични ноемврийски седмици - през 2021, 2022, 2023 и 2024 г. градът е домакин на ATP Finals, в които 8-те най-добри тенисиста за годината мерят сили в Алпитур. Лаваца е партньор на всички турнири от големия шлем от 2011 г., като началото е поставено с Уимбълдън: "Ако ме питате защо, ще ви кажа - защото това е Традицията с голямо Т, а ние вярваме безпрекословно в традицията", казва Марко Лаваца. Компанията се включва впоследствие и на останалите турнири от големия шлем - Ролан Гарос, US Open и Откритото първенство на Австралия.

Nitto ATP Finals е черешката на тортата за Lavazza. Градът в тези дни е осеян с големи, малки, миниатюрни и огромни тенис топки, разположени на витрините, във фоайетата на хотелите, сред Rolex-ите в бижутерийните магазини, по улиците. Хиляди хора живеят с тениса и за тениса в Торино, а за да се случи последното, най-голяма роля има Марко Лаваца. "Разбрахме, че след 10 години в топ турнирите, е дошъл моментът да поканим всички при нас, у дома. Градът ни кандидатства и спечели, при това бяхме в конкуренция с Токио и Сингапур. Пробвахме и успяхме, заслужено, и това ни прави безкрайно щастливи".

46-годишен, баща на три момчета, облечен перфектно, точно като италианец, Марко казва: "Да си Лаваца е чест и огромна отговорност. Странно е да виждаш името си на милиони опаковки с кафе, но ние не сме просто бизнеса с кафе, ние сме кафето. Традицията, точно както и бъдещето, значи много за нас и ние работим всяка минута, за да сме на висотата на наследството си, както и на очакванията от нас."

Когато през 1895 г. първият Лаваца - Луиджи - отваря магазина си на ул. Сан Томазо 10, надали е подозирал, че днес компанията ще има годишен оборот от 3 милиарда евро.

На адреса на първата локация на Lavazza - амбициозен магазин за храни, за който Луиджи Лаваца въвежда логото: "Най-доброто възможно качество на най-добрата възможна цена", сега се помещава перфектен ресторант, който също се бори за звезда на Мишлен. Наречен именно така - SANTOMMASO 10, таксиметровият шофьор, който ще ви отведе дотам, а това е в самото сърце на Торино, ще ви каже, повече с жест, отколкото с думи: Е buonissimo! В ресторанта се предлага меню, каквото не можете да опитате никъде другаде - голяма част от сосовете, подправките и миксовете съдържат кафе.

Перфектният стек е поръсен с определен сорт кафеени прашинки, пастата ал денте ухае на кафе, леко и шик, десертите са перфектният комплимент за последното еспресо за деня. Съвършено място, което препоръчваме горещо и за което Марко Лаваца казва: "Имахме ресторант на същото място преди години, но след Ковид решихме да сменим концепцията. Днес тук е едно от най-специалните места в Торино, което вече 6 месеца посреща гости от цял свят. Радвам се, че ви е харесало, шеф-готвачът ни е истинско откритие".


Шеф Габриеле Еузеби

"Lavazza е повече от кафе, тя е чувство на принадлежност, тя е социален и артистичен експеримент с огромен мащаб, те е култура. Във всичко това ние влагаме огромен опит, невероятна любов и стотици проекти, по които работим отдадено, включително спорта. Lavazza не е просто бранд, а цяла вселена. Работим много, за да запазим историята си, както нашата, на семейството и компанията, така и на страната си. Инвестираме в това огромни суми, в изкуство, в спорт, в иновации, в качество. Защото да даваш и да излъчваш добра енергия е важно не само за теб, а за всички нас, част от тази Вселена, в която се раждаме, живеем, обичаме. Затова и всяка глътка кафе, която произвеждаме, е пропита с добрата енергия на споделеността. За доброто чувство, за добрия живот и за добрите емоции на всички нас", напевно разказва Марко и после отговаря конкретно > 

View Sofia: Защо Lavazza се ангажира толкова много със спорта и изкуството?

Марко Лаваца: Знаете ли, ако човек е италианец, той просто е закърмен с изкуство. Изкуството е навсякъде, то е част от ДНК-то ти, от живота ти. Със спорта е същото, като и двете области на живота те поддържат непрестанно любопитен и винаги готов за нови предизвикателства. Това се пренася и в нашия бизнес - всеки ден търсим ново предизвикателство - нова рецепта, нов микс от вкусове, нов начин за приготвяне на кафе. Какво точно е връзката на кафето със спорта? Ами, първото нещо, с което асоциирате думата кафе, е енергия. Със спорта е същото. Двете неща са тясно свързани и то по перфектен начин. Втората дума е концентрация, и тя важи и за кафето, и за спорта. Всъщност кафето е първата социална медия въобще. И това е страхотно, и то е, което сме положили в самото начало на нашата дълга семейна история.

V.S.: Разкажете ни повече за Музея Лаваца, посетихме го, наистина е място без аналог.

М.Л. Идеята ни беше да създадем музей, който е точно обратното на скучен. Не беше лесно като концепция, нито като изпълнение, но се радвам, че днес хиляди хора от цял свят съпреживяват историята ни по интерактивен и различен от всичко познато начин.

V.S.: И малко от първо лице за вашия нов ресторант "SANTOMMASO 10"?

М.Л.: Обожавам този проект, който се основава не само на традицията, но и на разбирането ни за италианска култура, на нас, на всички в голямото семейство на Лаваца. Да опиташ нещо ексклузивно, след което да оставиш частица от душата си там, защото си се припознал във висшето изкуство на вкуса, е нашата цел, до която се докосват много хора всеки ден. Както се шегуваме със съпругата ми - добрите ресторанти изискват много работа и причиняват доста стрес, но все някой трябва да я свърши. Това е мястото, на което нашият пра-прадядо стартира търговията си. През 1995-та го претворихме в отличен ресторант, но после, поради пандемията, решихме да променим малко като концепция. Днес то е е хем по-домашно, по-интимно, хем много по-интернационално място. Беше прекрасно пътуване, в което голяма роля играе нашият шеф готвач, който, освен прекрасен професионалист, е и много готин човек. Хората се връщат в ресторанта, а Торино, вярвайте ми, е много трудно място за успешен бизнес в сферата на храната, защото ние, торинците, сме ужасно капризни.

V.S.: Има ли кафе, приготвено по някакъв начин или пък от специален сорт или комбинация от сортове, което не сте опитвали досега?

М.Л.: Няма, със сигурност. Знаете ли, част от нашата работа е през нас, през семейството, да минава абсолютно всеки нов продукт, който пускаме на пазара. Веднъж на всеки 15 дни провеждаме специални дегустационни сесии, в които първи опитваме това, което предстои да ви предложим. Така че аз съм опитвал абсолютно всичко. И като цяло съм много отворен към това. Обичам да тествам, само така съм сигурен, че това, което поднасяме на хората по света е най-доброто възможно.

V.S.: Историята на обвързването на Lavazza с тениса?

М.Л.: Тази връзка вече е традиция за нас. Тя стартира на Уимбълдън преди почти 13 години, защото, когато се замислихме с кого искаме да се обвържем първо, решихме, че това ще е най-старият турнир в света. Защото по това ние много приличаме на Уимбълдън. Традицията е всичко, а ако ние сме традицията в кафето, Уимбълдън е традицията в тениса. Така, обвързвайки тениса и кафето, ние поставихме основите на новия начин, по който напитката трябва да се възприема. Като много италиански жест, като символ на любезност, на джентълменство и на приятелство. Същото важи и за спорта, в сътрудничеството с който ние, като представители на бизнеса с кафе, сме пионери.

V.S.: Коя е най-ранната връзка, която помните да имате самия вие със спорта и кафето? Можем да допуснем, че момче като вас вероятно е закърмено с еспресо, както и с тенис?

М.Л.: Всъщност не е точно така (смее се). Аз съм алергичен към млякото и затова като дете пиех само чай, майка ми го правеше много вкусен и ми го приготвяше с бисквити за закуска. С тениса също започнах сравнително късно, а и днес вече не е много полезен за кръста ми. Днес тенис играят синовете ми. Но аз съм огромен фен на спорта, самият аз съм тренирал ски в продължение на четвърт век.

V.S.: Какво отличава класическия семеен бизнес от всички останали бизнеси?

М.Л.: Първата и най-важна разлика е, че се научавате да сте много дипломатични (смее се). Да произлизаш от не съвсем обикновено семейство, което е стартирало бизнеса си 120 години преди раждането ти, не е лесно.

Винаги имаш чувството за огромна отговорност. Но всички ние сме расли по различен начин, всички братя, сестри и братовчеди сме раснали по различен начин. Всички ние се срещнахме за пръв път колегиално когато започнахме работа за компанията. Но ето кои са най-важните принципи при такова стечение на обстоятелствата: Семейството на първо място!И още: гласуване винаги с консенсус - забележете, не с мнозинство, не с единодушие. Можете да си представите колко трудно е това, но това е главното ни правило. Отнема повече време, но това е най-добрият начин да съхраним семейството. Освен това всеки от нас е възпитаван в огромно уважение към останалите и сме учени да се допълваме, което е сложно. Защото сме на различна възраст, с различни характери и т.н., ,но това е най-доброто, което сме постигнали в семейния бизнес.

V.S.: Кое беше първото нещо, което ви възложиха като задача, когато започнахте работа за семейната компания? И на колко години бяхте тогава?

М.Л.: Бях на 25 и първото нещо, което ме попитаха, беше: Какво искаш да правиш? С какво ще ти бъде най-интересно да се захванеш и какво би променил? Ужасно сложен въпрос - защо ти е да сменяш нещо, което работи добре. Но скоро разбрах, че не става дума за промяна заради самата промяна. Става дума за адаптиране. Така например една сложна, но много важна крачка, която направихме, за да се адаптираме към настоящето, беше да отстъпим крачка назад като семейство и да дадем път на мениджърите. Беше огромна промяна. Направихме я преди 12 години - революционен ход за всички нас. Но мисля, че беше правилното. Защото, ще ви дам пример, тогава имахме оборот от 1.2 милиарда евро, днес имаме над 2.7-милиарден годишен оборот. Мисля, че беше умно решение. Не трябва да сме арогантни, защото не знаем всичко. Трябва да сме внимателни, да учим, да питаме за мнението на различните от нас. Освен това отворихме борда за хора извън семейството. Тези хора идват от различни, също много успешни фамилии, и идват със своите мнение, експертиза и виждане. Те задават истински въпроси, предизвикват ни, карат ни да излизаме извън зоната си на комфорт.

V.S.: На какъв принцип избирате хората, които работят за вас?

М.Л.: Хора със страст. Всички хора, които работят за нас, трябва да са любопитни и да са изпълнени със страст. Трябва да уважават нашите ценности. Ние сме семейство и всички хора, които работят за нас, също имат семейства. Те трябва да споделят нашите ценности. Да разбират и споделят идеалите ни. Да работиш със семейството си може да е фантастично, но може и да е истински кошмар. Защото всички ние сме различни, но сме заедно всеки ден. Всеки нов ден ние се опитваме да сме максимално свързани с бизнеса с респект към йерархията. Нашият HR мениджър изпълнява изключително важна роля и ние не му се месим. Защото, знаете ли, може да имаш всички пари на света, но ако нямаш точния отбор зад себе си, си нищо.


Lavazza Calendar 2024

V.S.: Общото между вас и вашия пра-пра-дядо?

М.Л.: Уважението към клиента. По всеки начин, във всеки възможен аспект. Ние опитваме да разберем света и да му предложим най-доброто. Същото са правили в продължение на 128 години и моите предци. Да знаем откъде идваме, накъде отиваме и да ви поканим в нашето пътуване. Защото вие сте част от нашия живот и ние искаме да премахнем разстоянието между нас и вас. Никога не можете да замените човека, който опитва кафето. Няма машина, която да го направи по-добре от вашия нос и вашето небце. Затова и нашата религия е: никога никога да не разочароваме клиентите си. Никой не може да замени чувството за нещо добро и качествено в живота ви.

V.S.: Най-добрият съвет, който сте получавал в живота си?

М.Л.: Заветът на баща ми - бъди любопитен! Винаги бъди любопитен, защото само така ще съумееш да разшириш границите си и да направиш живота си пълноценен.

V.S.: Най-доброто лекарство против стрес?

М.Л.: Веднага отговарям - едно добро еспресо. Или, алтернативно, чаша вино. Обезателно червено, в планината, и най-добре ако вали сняг - това е Рая за мен. А пък когато съм много нервен, излизам на разходка. Тогава умът ми отдъхва и отново съм аз. Много обичам да съм сам. Обичам също да спортувам. Обичам да се забавлявам със синовете си. И мисля много. Знаете ли, че първите три години в компанията аз не казах почти нито една дума, исках само да слушам.

V.S.: И накрая, най-трудния въпрос - защо Lavazza?

М.Л.: Благодаря за този въпрос, който не е труден за мен и отговарям веднага. Защото ни е грижа какво пиете. Защото ние не просто продаваме продукт, ние предугаждаме нуждите ви и отговаряме на тях.

More Celebrities