Следва

Нещата, които не подценяваме: сигурността на децата в интернет

Нещастната приказка на Бьорн Андресен - най-красивото момче на света

15-годишен тогава, днес Бьорн би казал на Висконти: "Майната ти!". 

Celebrities преди 1 месец

„Някои са сладки, красиви, но не притежават УАУ елемента!“. През 1970 г. легендарният режисьор Лукино Висконти обикаля света в търсене на абсолютната красота – най-красивото момче, което светът е виждал, за да изиграе ролята на Тадзио във филма „Смърт във Венеция" (Morte a Venezia), базиран на романа на Томас Ман. Висконти иска перфектното лице, което да плени публиката и да уцели сърцата им със стрелата на Купидон. Той прекосява половин Скандинавия в търсене на русите коси и лицевите черти на древногръцка статуя, както е описан образа в романа, който в него е поляк. Режисьорът вижда десетки красиви младежи, но никой от тях няма този УАУ ефект, както го описва в документалния филм от 2021 г. „Най-красивото момче в света“, реализиран от Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри. Но през февруари 1970 г. в Стокхолм той усеща стрелата на Купидон, когато на прослушване се явява Бьорн Андресен. 


Бьорн Андресен и Дирк Борагде в сцена от Смъртта във Венеция

Бьорн Андресен е на 15 години и вече е участвал в шведски филм. Той няма никаква идея, че само след няколко месеца лицето му ще обиколи света и ще вдъхнови цяло поколение манга артисти. Роден на 26 януари 1955 г., Бьорн никога не среща баща си. Майка му Барбро Андресен е модел на Dior, художничка, писателка и журналистка, която един ден, когато синът й е на 10 години, така и не се прибира вкъщи. Никой не чува нищо повече за нея до един ден година по-късно, когато намират тялото й в една гора. Тя отнема живота си сама и от този момент нататък Бьорн и неговата полусестра Анике никога повече не чуват членове от семейството да говорят за майка им. Двете деца са отгледани от своите баба и дядо по майчина линия. В гимназията Бьорн избира да учи музика, която е негова страст, и се научава да свири на пиано. Баба му обаче забелязва, че лицето и поведението му са хипнотични и започва да го води на прослушвания. На 14 г. той е избран за роля в шведска продукция. Когато се разчува, че италианският режисьор Висконти е в Швеция, за да търси главния герой в новия си филм, баба му го убеждава да участва в кастинга.


Бьорн Андресен и Лукино Висконти

Това са години, в които шведите култивират мита за Италия – страната, в която Анита Екберг се превръща в звезда и летата са изпълнени с романтични истории. Бьорн Андерсен не е особено убедителен на прослушването и е адски притеснен, което не отказва Висконти. Той е поразен от съвършенството на чертите му, от фигурата му и от болката, скрита в дълбините на душата му, разкриваща се през магнетичните сиви очи детето. По време на прослушването Висконти моли момчето да свали ризата си. Бьорн неохотно се съблича. Режисьорът заявява, че търсенето приключва тук. Предлага му ролята на Тадзио и заплата от 5000 долара - доста добра заплата, като се има предвид, че през 1970 г. средната месечна ставка в Италия е 120 000 лири, което днес се равнява на 60 евро, а Силвана Мангано, която влиза в ролята на майката на Тадзио, приема да играе без хонорар. Снимките на „Morte a Venezia” се провеждат в Hotel des Bains на остров Лидо ди Венеция и някои места в Доломитите и Трентино. Героят на Бьорн има само една реплика в целия филм. Баба му го придружава на снимачната площадка в Италия заедно с гувернантка, която му помага да не изостава в учението. Филмът описва пътуването до Лидо на зрял и разочарован немски композитор - Густав фон Ашенбах,изигран от Дирк Богард, и манията, която развива към младо момче, което среща там. Режисьорът обяснява, че иска да разкаже история за „чиста любов, без секс и еротика, превъзходна форма на любов“, както казва той в архивните кадри, събрани от Линдстрьом и Петри за документалния филм.


Бьорн Андресен и Лукино Висконти в Кан

На снимачната площадка почти всички сътрудници на Висконти са хомосексуални, а и той самият не крие сексуалната си ориентация. По тази причина той категорично налага никой да не говори с момчето, за да го предпази от всякакъв вид разсейване. Световната премиера се състои в Лондон на 1 март 1971 г. в присъствието на кралица Елизабет и принцеса Ана. По този повод Лукино Висконти измисля определението „най-красивото момче на света“, което преследва Бьорн Андресен през целия му живот. Филмът е представен и на филмовия фестивал в Кан. Тогава режисьорът заявява пред журналистите в присъствието на 16-годишния Бьорн, че „той е остарял и вече не е толкова красив, колкото преди“. Но на никого не му пука. Докато расте, момчето става още по-смайващо. Преследват го фотографи и журналисти, всички го искат. Предлагат му и други роли, но по договор той е обещал да не приема нито една в продължение на три години, защото Висконти иска той да бъде Тадзио възможно най-дълго. Всъщност Бьорн не се интересува от филмова кариера, а мечтае да стане известен музикант, но когато „Morte a Venezia“ излиза в Япония, той се превръща в истински световен идол.

Красивият Андресен е поканен в Токио и за пръв път западен актьор става толкова популярен в Япония. Там отива сам – без баба си, която го подтиква да използва славата си и да печели колкото се може повече. Феновете го посрещат на летището, държейки ножици – всички искат кичур от косата му, а а в града са окачили цветни панделки и транспаранти на прозорците с надпис "добре дошъл, Бьорн". В Япония той записва песни на японски език, снима реклама, дава безброй интервюта и прави множество изпълнения на живо пред публика. Той е само на 16 и антуражът, който го придружава, решава да му помогне да се справи с напрежението и ритъма на работа, като му дава опиати - най-вероятно амфетамин. Получава предложения за снимки след изтичане на договора, но все за роли, в които се загатва хомосексуалността, и той ги отказва. Бьорн Андресен е хетеросексуален и се чувства неудобно, когато Висконти го води в гей клуб и става обект на вниманието на зрели мъже. Той се завръща на снимачната площадка след смъртта на режисьора през 1976 г., за да заснеме филма „Bluff Stop“, в който играе ролята на главния герой - пианист от гимназията, мечтаещ да постъпи в консерватория в Италия, заедно с приятелката си. За съжаление, лентата е пълен провал.

През 1982 г., докато учи актьорско майсторство, има малка роля във филма„The Simple Murderer“ със Стелан Скарсгард, в който играе ангел. Голяма част от приходите му обаче идват от подаръците, които му правят богатите му почитатели. Той не проституира, те му плащат само за присъствието му, за да го видят в Париж или Венеция и да са в неговата компания, в компанията на най-красивото момче на света. Той никога повече не играе главни роли и започва да пие, за да се опита да подреди объркването, което витае в главата му.

Междувременно споменът за него е все още жив в Япония. Сред неговите почитатели, които го очакват с нетърпение през 1972 г., има и художник на комикси на име Рийоко Икеда. Лицето на красивия Тадзио я поразява с такава сила, че същата година тя го възпроизвежда чрез героя на новата си манга. Така се ражда Лейди Оскар и се формира естетиката на японските комикси и аниме. Оттогава нататък, с единствена вариация цвета на косата, повечето мъжки герои на манга и аниме носят лицето на младата звезда, лансирана от Лукино Висконти. Днес Бьорн Андресен е възрастен джентълмен, който се изразява дълбоко и поетично. Той все още се опитва да открие самоличността на баща си, а в крайна сметка и своята. Записва няколко плочи, участва в шведски телевизионни сериали и има две деца, Робин и Елвин, от връзката си с поетесата Сузане Роман. Елвин става жертва на синдрома на внезапната детска смърт, докато спи у дома, и, въпреки че няма как да го спаси, Бьорн никога не си прощава. Той съжалява, че е изиграл ролята на Тадзио през 1971 г. Ядосан е на Лукино Висконти, защото едва сега осъзнава колко много филмът е сексуализирал образа му, въпреки че е бил все още дете, и казва, че ако можеше да се върне назад, когато онзи италиански режисьор го моли да свали ризата си на прослушването, щеше да отговори „майната ти“, а след това да се прибере вкъщи да учи пиано.


Бьорн Андресен през 2021 г., на фотосесията за представянето на документалния филм „ Най-красивото момче на света“.  


Истории от живота: Тото Кутуньо, любовта с Карла, извънбрачното дете, трагедиите и огромния успех


 

More Celebrities