Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 26.02 - 03.03

Нещата, които не подценяваме: сигурността на децата в интернет

Yettel насочва вниманието към дигиталния живот на децата и тийнейджърите - ето какво научаваме, променяме, приоритизираме >>>

All About Life преди 1 месец

"Отговорните родители създават отговорни деца" - цитат на Еврипид, който хилядолетия по-късно използваме и преосмисляме - спокойните родители създават спокойни деца; информираните родители създават информирани деца; внимателните родители създават внимателни деца. Въпросът за сигурността на децата в интернет - и по принцип - слагаме в графа "нещата, които не подценяваме" и с помощта на Yettel се впускаме в темата "умно" родителство и във всички специфики на това как интелигентно, ефективно и обмислено да напътстваме децата си между богатствата, но и опасностите на пребиваването в дигиталните пространства. 

Чисто новото задълбочено проучвне на Yettel "Дигиталният живот на децата и техните родители" (от края на 2023 г.) показва, че децата (7 - 12 г.) и тийнейджърите (13 - 19 г.) в България днес прекарват повече от 3 часа дневно в интернет, което автоматично като родители ни прави отговорни, освен за милиардите подробности от порастването на най-важните същества в живота ни, за над 1000 часа, прекарани онлайн годишно. Само 48% от родителите на тийнейджъри се ангажират с това какво и как избират да правят и показват децата им в социалните мрежи, а 61% от включените в проучването младежи споделят, че освен за забавление и комуникация, използват интернет за учене и усвояване на нова информация - и тук, в люлката на съвремието ни, се ражда концепцията "умно" родителство или умението да възпитаваме у децата ценности, от които ще се нуждаят в бъдеще, като им позволяваме да правят свои собствени интелигентни избори. С помощщта на Yettel идентифицираме предизвикателствата, решенията и източниците на подкрепа на тема животът на младите онлайн >>>

За да сме "smart parents" е нужно преди всичко да се самоинформираме за опасностите пред младите хора онлайн и за това как децата ни да не попадат в групата на 15-те % системно или еднократно тормозени в интернет - обиди, подригравки, засрамващи ситуации, кражба на профили, разпространяване на невярна информация и заплахи са най-честите форми на онлайн тормоз.  

Предпазване от онлайн заплахи и вируси, разпознаване на фалшиви новини, създаване на силни пароли, защита на профили и устройства, разпознаване на вредни сайтове и програми - това е само фракция от нещата, които младите хора в интернет трябва да умеят безупречно, т.е. проучването на Yettel систематизира дигиталните умения, на които да обръщаме внимание вкъщи. 44% от тийнейджърите твърдят, че не знаят как да разграничат фалшиво от истинско съдържание в интернет, но голяма част от тях са уверени, че могат да се предпазват от вируси (82%) и създават различни пароли за всичките си акаунти (91%). Малчуганите най-често срещат затруднения при защитата на профилите си и устройствата, които ползват - 67% от тях посочват, че не знаят как да създадат силна парола, а едва 37% са наясно кои уебсайтове са вредни за компютъра или лаптопа. 

Доверието и близостта между родител и дете са най-обещаващият фактор срещу опасностите, които интернет крие. 80% от родителите на деца и тийнейджъри вярват, че децата им сами биха споделили, ако са тормозени онлайн, а отсреща 68% от децата и 42% от тийнейджърите очакват родителска помощ и насока по тези проблеми. И двете групи посочват, че биха обърнали най-голямо внимание на родителите си, ако ги учат как да сърфират безопасно в интернет, затова обръщаме специално внимание на програмата  „Безопасен интернет и развитие на дигитални умения“ - инициатива, посветена на концепцията smart parenting и помагаща на родители и деца да преодоляват предизвикателствата в интернет. Миналата година Yettel успя да достигне и ангажира над 47 000 деца и младежи по темата за сигурността в онлайн пространството, както и да помогне на над 12 000 души да повишат дигиталните си умения. Кампаниите са част от дългогодишната програма за корпоративна социална отговорност на Yettel, стартирала още през 2008 г. Оттогава до днес операторът разширява обхвата и темите, така че да отговарят на съвременните рискове и предизвикателства, заради което тази година продължаваме да се информираме, да подкрепяме социалния ангажимент на Yettel и да се включваме в дейностите и проучванията по тези важни теми. През 2024 Yettel ще надгради инициативата с полезно съдържание в помощ на семействата, свързано с интернет потреблението на децата и рисковете, на които са изложени онлайн. В отговор на очакванията за дигитално образование, Yettel подготвя още онлайн уроци за ученици, специална академия за учителите, която да подпомогне развитието на дигиталните им умения, и кампания в социалните мрежи за ангажиране на младежите чрез любимите им интернет герои.

От ляво надясно Иван Комитски, старши експерт, „Пазарни проучвания“; Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“; Боян Иванович, директор „Корпоративни комуникации“

Надолу допълваме три теми и действия, с които сами да отпочнем, открито и сериозно, диалога за онлайн безопасност у дома, базирайки се на данните от "Дигиталният живот на децата и техните родители".

  • Насърчаваме пазенето на лична информация - споделянето на детайли от личния живот e едно от основните неща, които всички правим в социалните медии. И въпреки че по принцип е окей децата да публикуват нови играчки, видеоигри, филми, телевизионни предавания, които гледат, или какво се случва в живота им, с друга лична информация може да се злоупотреби. Наблягаме на това никога да не се споделят домашен адрес, три имена, онлайн пароли, име или адрес на училище, дата на раждане, ЕГН, работен адрес на родителите, всякаква информация за банкови или кредитни карти. Естествено, не е достатъчно просто да им кажем да не споделят тази информация. Уверяваме се, че сме обяснили защо е важно пазим тези данни в тайна.
  • Използваме родителски контрол за блокиране на вредно съдържание - родителският контрол може да се използва, за да се ограничи кои приложения могат да достъпват децата или колко дълго могат да ги използват. Но по-важното е, че тези настройки позволяват блокиране на вредно или неподходящо съдържание. Графиката по-долу показва реалните данни за контрола на родителите и дава идеи как ние да го имплементираме в ежедневието. На въпроса "По какъв начин бихте разбрали, че детето ви е жертва на вредно въздействие или тормоз онлайн?" над 1/3 от съвременните родители на деца между 7 и 12 години отговарят, че се опитват да виждат в реално време какво съдържание потребяват те и да реагират, ако видят риск или проблем. Други почти 30% пък знаят паролите им и влизат в профилите им в социалните медии, за да проверят дали всичко е наред. 
  • Създаваме спокойна среда, в която интернет животът не е табу или маловажна тема - децата поддържат по-силна връзка с родителите относно дигиталния си живот в сравнение с тийнейджърите, се вижда в данните от изследването. Над 50% от по-малките интернет потребители, склонни да споделят с някого, ако получат смущаващо съобщение, казват на родителите си, докато при подрастващите най-висок дял имат приятелите - 55%, към които се обръщат в подобни случаи, затова се стараем да адресираме темата "по приятелски", без да съдим, упрекваме или наказваме. 

Съпричастни към социалната кауза на Yettel, ще продължим диалога за онлайн безопасността и за нещата, които не подценяваме - като потребители, като клиенти, като родители - stay tuned за експертни съвети, лични истории, идеи и още полезна информация от "Дигиталния живот на децата и техните родители".

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.