Следва

„Бляскавата мечта“ на Виктория Бекъм за Есен/Зима 2024

Франция стана първата страна в света, чиято Конституция гарантира правото на аборт

Франция стана първата страна в света, в която правото на жените на аборт е официално записано в конституцията. Съответната поправка, която бе приета от френския парламент, е официално одобрена, съобщи телевизионният канал Public Senate.

 

All About Life преди 1 месец

Както отбелязват местните медии, тази поправка като цяло ще промени малко в ситуацията с абортите и е по-скоро символична. Абортът е официално легален във Франция от 1975 г. Според закона всяка жена, независимо от гражданството, може да направи аборт през първите 14 седмици от бременността.

В България ситуацията с абортите и демографията също се обсъжда активно напоследък. Много хора подкрепят мотивирането на жените да имат колкото се може повече деца и да стават майки възможно най-рано. В същото време се чуват призиви за пълна забрана или ограничаване на абортите. Въпросът е силно дискутируем и, макар че абортът в Бъългария не е забранен, той със сигурност е стигматизиран. 

Във Франция жестът на включването на темата с правото на аборт в Конституцията има наистина символно значение, което обаче се очаква до повлече вълна от подобни законови актове и в други страни. Важно е да се спазват правата на жените и да не се превръщат в „биологичен механизъм за възпроизводство на населението“, категорични са юристи, феминисти и експерти, едновременно подкрепяйки тезата, че държавата трябва да устоява важната си функция да подкрепя и жените, които са решили да родят, по всеки възможен начин. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.