Следва

Trend Report: съкровището на баба

Dries Van Noten се оттегля от едноименната марка

Белгийският дизайнер ще се пенсионира след последното си мъжко шоу през юни. Наследник на неговата едноименна марка, собственост на Puig, все още не е посочен.

All fashion преди 1 месец

„Сега искам да преместя фокуса си върху всички неща, за които никога не съм имал време. Тъжен съм, но в същото време щастлив да ви съобщя, че ще се оттегля в края на юни. Подготвям се за този момент от известно време и чувствам, че е време да оставя място за ново поколение таланти, които да внесат своята визия в марката“, пише Ван Нотен в писмо с илюстрация на дизайнера и кучето му от Ричард Хейнс.

Той добави, че дамската колекция Пролет/Лято 2025 ще бъде проектирана от екипа на студиото. „Имам пълна увереност, че ще свършат страхотна работа. Своевременно ще обявим дизайнера, който ще продължи историята на мъжете и жените DVN. Въпреки това ще продължа да се занимавам с къщата, която толкова ценя.”

65-годишният белгийски дизайнер, известен със своите авангардни колекции и разкошно използване на цветове, продаде мажоритарен дял от своята марка на испанския конгломерат за мода и красота Puig през 2018 г. Той остана значителен миноритарен акционер и продължи ролята си като главен творчески директор и председател на борда. „Търсих силен партньор за компанията, която изграждах повече от 30 години. Особено съм щастлив, че Антверпен и моят екип ще останат в сърцето и центъра на компанията“, каза Ван Нотен в прессъобщение по време на придобиването. Сумата на сделката не бе разкрита, но според съобщения в пресата, позоваващи се на източници от индустрията, годишните продажби на компанията през 2017 г. са били под 100 милиона долара.

Член на колектива Antwerp Six, Дрис стартира с мъжка колекция в Антверпен през 1986 г., а през 1993 г. пренася женската си колекция на пистите в Париж. „Известен съм с цветовете, щампите и бродериите“, каза той пред Vogue през 2007 г. „Обикновено колкото повече сблъсък има, толкова повече ми харесва.“ През 2008 г. получава престижната международна награда на CFDA.

С Пуиг дизайнерът стартира първата си линия за красота през 2022 г., която се състои от 10 унисекс парфюмни води, вдъхновени от неговата райска градина извън Антверпен, и 30 червила. „В продължение на повече от три десетилетия той е един от редките независими модни дизайнери, създали името си не с лицензи, а с дрехи. И въпреки това е по-подходящ за тези неща от много от колегите си“, написаха *Vogue Runway *и Никол Фелпс от Vogue Business през 2022 г. Той отвори първия си магазин, изцяло посветен на красотата и аксесоарите, в Париж през 2023 г.

Марката наброява дузина магазини, плюс редица точки за продажба, включително в Nordstrom, Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus, Selfridges, Le Bon Marché и Lotte, освен останалите. 

Новината за напускането на Van Noten идва, когато спекулациите за предстоящото първично публично предлагане на Puig достигнаха нов връх.

Ревюто на Dries Van Noten Есен/Зима '24 по време на Седмицата на модата в Париж беше организирано в старото търговско пространство на холандския търговец на дребно C&A и посетено от Катрин Деньов, Жан Дамас и изгряващата френска актриса Матилд Варние. Шоуто предложи поредните доказателства за неговите майсторски и изненадващи комбинации, като „късо палто, имитиращо сив суичър, с ултрастранна кройка, и нежна лавандула в комбинация с драстично състарен деним“, както отбеляза Фелпс в рецензията си. „Нестандартният, непочтителен микс бе нещото, но той също така подчерта, че „всяко парче трябва да стои самостоятелно. Важно е не само да изглежда добре: всяка част от облеклото трябва да има своята стойност“. 

Публична тайна е, че много от показаните на пистата неща никога не стигат до магазините. Dries Van Noten е една от малкото марки, заедно с Paul Smith, които възприемат различен подход и произвеждат в собствени фабрики абсолютно всяка дреха. Който и да поеме творческото кормило на къщата, ще трябва да стъпи в доста големи обувки. 

More All fashion