Следва

Пролетно момиче по сако: Емили Ратайковски

Марлон Брандо: 7-те любовни романа на „Кръстника“, роден на днешния ден преди 100 години

Волеви черти, пронизващи очи, уверена мъжественост и умишлено подчертана сексуалност - Марлон Брандо притежава всичко, за да владее жените. И той се възползва изцяло. Нито един биограф не е успял да преброи всички актриси и първи дами, асистентки и фенки, преминали през леглото му. Седем от тях обаче остават в живота на актьора повече от една нощ.

 

Celebrities преди 3 седмици

„Отнема не повече от две минути, за да съблазня всяко момиче“, уверено твърди Брандо. А на въпрос на журналисти как точно влияе на жените, холивудският плейбой се усмихва едва и отговаря:  „Хипнотизирам ги“.
Марлон Брандо в Кръстникът (1972) и Трамвай Желание (1951)

Много красиви и известни жени от онова време попадат под неговата хипноза, включително Мерилин Монро, Джаки Кенеди, Марлене Дитрих и Ингрид Бергман. В същото време самият актьор, роден на днешния ден преди точно 100 години, винаги казва, че не може да понася „тези разглезени бели“ и подчертано предпочита жени с по-екзотичен произход - индонезийки, тайландци и индийки. Може би това е поредният бунт на холивудския красавец, известен с неприятния си характер и безкрайни конфликти с режисьори и колеги. Или може би произходът на сексуалните предпочитания на Брандо се крие в трудното му детство.


Мерилин Монро и Марлон Брандо

Майката на бъдещия актьор Дороти Пенибейкър е тотален кариерист: за нея театралната кариера винаги е била по-важна от семейството. Ето защо, когато губи работата си (заради преместването на семейството в друг град), целият й свят се срива. „Обожавах майка си, нейната красота, чар, лекота“, спомня си Брандо. Това обаче не продължава дълго. Майката все по-често изчезва от дома, паузите между прибиранията й стават все по-дълги. Един ден тя се връща вкъщи пияна, вика котките в спалнята и им дава валериан. Когато опиянените животни лягат около нея, тя заспива с такова блажено изражение на лицето, сякаш е сред най-добрите си приятелки.

Липсата на майчина любов и привързаност дълбоко наранява Марлон. Освен това бащата също не участва в живота на сина си. Деспотичен човек, той е способен на прегръдка само на рождения ден на момчето, за сметка на ежедневните караници и ругатни, с повод и без. „Носех името му, но нищо, което правех, никога не го зарадва или дори заинтересува“, казва Брандо горчиво. „Той изпитваше удоволствие да ми казва, че не мога да направя нищо както трябва. Беше убеден, че нямам никакъв талант."


Марлон Брандо с майка си и баща си, 1950 г

Единственият човек, който се грижи за Марлон като дете, е икономката на семейството, младо момиче с индонезийски корени на име Ърми. Тя играе на карти с момчето, води го на разходка и го слага да спи. Стават толкова близки, че Ърми дори се преоблича в присъствието на момчето. Не е трудно да си представим какви емоции изпитва Марлон, когато за първи път вижда тъмното голо тяло. Много младата Ърми не само заменя майка му, но и става обект на неговите сексуални фантазии. Един ден обаче Ърми казва на Марлон, че трябва да замине за няколко дни. Той я очаква - ден, два, седмица. За да осъзнае, че Ърми никога няма да се върне. Ужасен е и се съвзема трудно. 

„Чувствах се изоставен“, спомня си Брандо петдесет години по-късно, „Майка ми ме размени за една бутилка, а сега и Ърми си отиде. Изгубих връзка с този свят."

Изглежда, че Марлон Брандо впоследствие продължава да търси Ърми във всяка нова жена. Повече обаче не си позволява да се влюбва толкова отчаяно. Усеща, че в жените има някаква уловка, не може да им се вярва напълно. Така че е по-добре винаги да държи ситуацията под контрол и, ако някой си тръгне, първият трябва да е той. 

Рейко Сато

През 50-те години Марлон Брандо се запознава с японската актриса и танцьорка Рейко Сато. Той на мига хареса екзотичното и изискано момиче и между тях започна роман. Кариерата на Марлон се развива бързо, затова той използва влиянието си, за да помогне на любимата. Настоява Рейко да бъде поканена във филма „Грозният американец“, където Брандо играе главната роля. Директорът, стискайки зъби, се съгласява, но това не помага на японката да се превърне в кинозвезда. Скоро тя окончателно къса с Холивуд и се концентрира върху Бродуей. През този период романтичната й връзка с Марлон Брандо стига до логичен завършек, макар че двамата остават приятели до края на живота си.

Кати Хурадо

Според Марлон Брандо, мексиканската актриса Кати Хурадо го е пленила със своите „мистериозни очи, черни като ада“. На екрана тя е въплъщение на фаталната жена, в известен смисъл дори „самия Марлон Брандо в женска форма“. Може би затова са толкова привлечени един от друг. Марлон и Кати започват да се срещат през 1952 г., когато актьорът идва в Мексико, за да снима филма „Viva Zapata!“ Връзката не е официално романтична, по-скоро е приятелство с ползи. „Марлон и аз бяхме сродни души“, казва Кейти. "Усещахме се един друг."


1955 г.

Рита Морено

Както може би вече сте забелязали, романите на Марлон Брандо се припокриват, което много подхожда на влюбчивия актьор. Но през 50-те години дори две жени едновременно не са му достатъчни. Бъдещата звезда от "Уестсайдска история", пуерториканката Рита Морено, е на 24 години, когато на хоризонта й се появява холивудският плейбой. Момичето се влюбви от пръв поглед. „Когато се срещнахме, почувствах, че телесната ми температура мигновено се повиши, сякаш бях пусната в много гореща вана“, пише тя в мемоарите си. Между тях започва много бурен романс, който продължава осем години. Въпреки това Рита скоро започва да осъзнава, че не е единствената жена в живота на любимия. Ударът е шоков. 


Марлон Брандо и Рита Морено във филма "Любовта на императора на Франция", 1954 г.

„Един ден намерих бельо, което не беше мое, и излязох от къщи тичайки, в абсолютна истерия“, спомня си тя. Рита решава да отмъсти на любовника си, като му изневери с Денис Хопър, а след това и с Елвис Пресли. Но Марлон ни най-малко не се трогва. Рита, преглътнала гордостта си, се връща при него, а скоро след това разбира, че е бременна. Марлон обаче не споделя радостните й чувства и настоява за аборт. Медицинската намеса довежда до сериозни усложнения и Рита едва не умира на операционната маса. Връщайки се у дома, тя среща студеното безразличие на мъжа. И взема решението да се самоубие. За щастие асистент я открива навреме и вика линейка. Едва след дълга работа с психиатър Рита осъзнава в каква дупка я е въвлякла тази връзка и намира сили окончателно да напусне Марлон Брандо.

Анна Кашфи

Но Анна Кашфи, млада статистна, дъщеря на автомеханик от Уелс, която е в Холивуд, за да го покори, успява не само да започне афера с Марлон Брандо, но и да го „завлече“ до олтара. Измисля идеалния план (за съжаление, базиран на лъжа), който всъщност проработва. Знаейки за пристрастието на Брандо към екзотичните момичета, Анна му се представя за индийка. Разказва му приказни истории за годините, които е живяла на брега на Ганг, и разпалва страстта му с визуални демонстрации на пози от Кама Сутра. Преди Марлон да разбере, датата за сватбата е фиксирана. Измамата на Кашфри е разкрита едва след размяната на пръстените. Вбесеният младоженец не успява да избяга: Анна гордо му казва, че очаква дете. Марлон е привидно успокоен, но това трае само няколко месеца. След раждането на бебето той започва да изневерява денонощно на жена си. Тя подава молба за развод и така бракът се оказва краткосрочен (от 1957 до 1959 г.).


1957 г.

Мовита Кастанеда

Година след развода актьорът предлага брак на мексиканската актриса Мовита Кастанеда. Тя не е безупречна красавица и е със седем години по-възрастна от Брандо, но притежава нещо неуловимо, някакъв женски „магнетизъм“, който привлича мъжете. Кларк Гейбъл също се поддава на чара й. След него и Брандо. Тръгват слухове, че когато Марлон за първи път подава на Мовита годежен пръстен, тя го хвърля през прозореца и изритва кандидат-младоженеца през вратата, като добавя, че следващия път ще се оплаче в полицията за тормоз. Но Брандо не се отказа и официално нарича Мовита Кастанеда своя съпруга на 4 юни 1960 г. Две години по-късно връзката приключва по  неочаквана причина: оказва се, че предишният брак на Мовита все още е валиден.


1962 г.

Тарита Терипая (Терипия)

Марлон Брандо търси утеха след втория си неуспешен брак в обятията на Тарита Терипая, френска актриса с полинезийски и китайски корени, която е 18 години по-млада от актьора. Срещат се на кастинга на филма "Бунт на Баунти". Марлон Брандо вече е избран за главната роля и казва на режисьора, че иска сам да избере партньорката си. Една от претендентките е Тарита. Брандо дотолкова се пада по нея, че предлага брак само няколко месеца след запознанството. След сватбата актьорът купува къща в Таити, която обзавежда като семейно гнездо. В този брак той несъмнено е водещата фигура. По негова молба Тарита се съгласява да напусне актьорската си кариера и да се съсредоточи изцяло върху семейството и отглеждането на деца (двойката има син Саймън Тейхоту и дъщеря Тарита Шайен). Живеят заедно 10 години, а след смъртта на актьора третата му съпруга публикува мемоари под красноречиво заглавие: „Марлон, моята любов и моето мъчение“.

Мария Кристина Руис

Последната ярка любовница на холивудския плейбой е младата му прислужница Мария Кристина Руис. През 1980-1990-те години тя ражда три деца от него, но така и не получава предложение за брак. Възмутена от поведението на актьора, Мария завежда дело срещу него в съда в Лос Анджелис за 100 милиона долара. Брандо казва пред съда, че не може да плати тези огромни пари, защото живее със скромна пенсия от 8 хиляди долара. В крайна сметка делото приключва със споразумение между страните, като подробностите не са оповестени публично.


1997 г.

Актьорът не се впуска в повече дългосрочни романи. Той се оттегля в къщата си в Таити, където кани различни момичета (от 20 до 60-годишни), които разведряват самотата му. Умира през 2004 г. на 80-годишна възраст. Осем влюбени жени седят предано до леглото на умиращия. 

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.