Следва

Нови колекции във ViewSofia Shop

Прогнози за цветно лято в бижутерия Sea of Silver and Gold

Много от световните марки започнаха да работят със злато в различните му цветове, като наложиха тенденция...

Fashion преди 13 години

Много от световните марки за висок клас бижутерия започнаха да работят със злато в различните му нюанси, като наложиха тенденция, която е на път да измести класиката в златните бижутата за летния сезон. За да научим повече за тази тенденция потърсихме професионалната помощ на Момчил Михайлов, собственик на едно от най-добрите бижутерийни ателиета у нас -

От господин Михайлов разбрахме, че напук на стандартното жълто в момента навлизат синьо, розово, та дори и черно злато, разчупвайки рамките.

Цветното злато е страшно атрактивно, като има два основни начина да се постигне примамливото оцветяване.

Единият вариант е при самата сплав, т.е. към златото, което е 24 карата попадат различни метали, които променят жълтия му цвят. Всички знаем, че когато към златото добавим мед, то става розово.

В зависимост от това, колко мед ще добавим и дали няма да сложим и сребро, розовият цвят варира. Друг пример е добавения паладий към жълтото злато, който го прави бяло. Това също е сплав с определен цвят.



Другият вариант да постигнем оцветяване на златото са покритията, които се нанасят върху самия метал посредством електролиза.

Факт е, това е модерно. Големите марки правят цветно злато и използват всякакви технологии за постигането не само на чисти цветове, но и на преливащи. Възможно е в едно бижу да имаме черно злато, което прелива в лилаво, кафяво и т.н. до много светли цветове.

Вече много от водещите фирми, имат собствени патентовани цветове на златото. Пример за това e Anna Maria Cammilli. Марката изработва бижута с флорални мотиви от 18 каратово злато, като са единствените в света, които могат да произвеждат следните пет патентовани цвята на златото - снежно бяло, натурално бяло, розово, жълто с портокалов оттенък и жълто с лимонов оттенък.Това определено означава, че това не е просто една временна тенденция, която скоро ще отшуми.



Едновременно с цветното злато се използват и много цветни камъни. Ако преди време дизайнерите са се стремели да постигнат контраст - с един централен тъмен камък, обграден от по-светли, то сега се налага ефекта на преливане, като се започне от черно, през цялата палитра, според модела на бижуто и виждането на ювелира или дизайнера. Комбинациите са много.

Заедно с разнообразието в цветовете на златото и камъните, в тон с пролетно-летните тенденции, в колекциите си водещите дизайнери акцентират на пресъздаването на флорални мотиви и серии с реалистични и митологични животни и насекоми.
В бижутерийно ателие ще намериш богато разнообразие на цветове на златото, пресъздадени в прекрасни модели на водещи дизайнери - пл. Райко Даскалов №1.
 

More Fashion