Следва

В страната на чудесата "Германи". Рай за деца! И за родители!

На ръба или Екстремната философия на Христо Христов

Може би защото лятото вече напомня за себе си, може би защото имаме афинитет към екстремистите не само в...

All About Life преди 13 години

Може би защото лятото вече напомня за себе си, може би защото имаме афинитет към екстремистите не само в модата, но и по принцип, решихме да превърнем предстоящите слънчеви дни в истинско приключение.

Освен че трудът ни по това време е песен, силно се впечатляваме от онези безстрашни авантюристи, които рискуват, за да не им е скучно и преживяват всеки ден онова, за което много от нас са мечтали поне веднъж в живота си – да живеят на ръба. На ръба на вълната, на вятъра, на скалата, на времето.

И когато срещнахме Христо Христов, който професионално се занимава със windsurfing преподаване, и то в България, от близо 10 години, решихме, че именно с този млад и готин мъж ще дадем старт на нашите разкази с екстремно неочакван край.

Христо Христов, първият ни герой, има много авантюристични хобита, но windsurf-ът е най-стабилното, въпреки че се носи по повърхността на водата и зависи от силата и посоката на вятъра. Училището, наречено Extreme, e upgrаde на стара спортна база по бреговете между Равда и Несебър.



След като направихме разлика между отделните видове сърф, които в България са основно три – wind, wave и kite surfing, Христо ни разказа и как е стигнал дотук.

„Основните видове сърф са тези три. При kitesurf има крило и е във въздуха, wave е по вълните, а най-развит в България е wind surfing-ът с платно. Моето училище e именно за windsurfing, a едно време беше спортна база Академика, която разполагаше с лагери и база с яхти, водни колела, моторници, сърфове, джетове, канута ...там правехме обучения по ветроходство. Впоследствие всичко се разпадна и върнаха земята на хората, аз реших да запазя спортните традиции там и да направя училище по уиндсърфинг. Така преди 10 години се появи Extreme, и всичко започна отначало.”

Христо обича и да снима. Прави го често, вдъхновяват го предимно красивите гледки, но обича да се заиграва и с вечния контраст – черно и бяло. От време на време рисува, върти няколко заведения и познай – любител е на високите скорости, най-вече на мощните возила на две колела.

Един ден може би ще отиде до Африка с мотора, но това освен хубава идея, иска средства, време и екип. Може би ще се получи и филм, или пък изложба и ще влезе в историята с необичайното си пътешествие. Първото, но не последното, разбира се!

Роден е в София, но голяма част от детството си прекарва в Бургас. За срещата ни дойде от морето, където сърфът го зове. Поводът е концертът на AC/DC – моторът, сърфът – трябваше да се досетим и за третата голяма страст на Ицо – рокът.


Ицо в Египет

Питаме го с тези налудничави идеи в главата да обиколи света на мотор какво още би могло да му хрумне. Може би още едно-две такива пътешествия!? Мечтае да кара сърф в Есауира (Мароко), Лангебаан (Южна Африка), Салинас бей (Коста Рика), Джерикокоара (Бразилия) и къде ли още не.


Сензационната снимка със ски костюм в Норвегия

От постиженията му върху windsurf-a има култови спомени. Едно от големите му приключение е в Норвегия, където кара екипиран. Със ски екипировка. И бързо се превръща в сензация.

Защо не заминеш да живееш на някой хубав плаж един ден, питаме ние. Например в Австралия или Хавай. „Много пъти ми е идвало на ум, но не мога да се разделя с това, което съм започнал тук.” Хубаво е да си екстремист, но не на всяка цена, добавяме ние!



Учениците на Христо са на възраст между 7 и 77 години. Да, имало е такива случаи. Така че, никога не е късно да пробваш. Първото, на което ще те научи, е теория на плажа. В Extreme не затрупват учениците с термини, а простичко им обясняват какво и как трябва да се направи.

Христо е категоричен, че с добра материална база и професионални инструктори е напълно постижимо само след три урока да можеш да караш и да контролираш сърф. Разбира се, за три часа се научаваш на основните неща и получаваш умения, които впоследствие можеш да доразвиеш. И да - трябва да си малко авантюристи и да имаш много желание, най-вече това да покоряваш.

Страховете върху wind-surf-a (специалността на Ицо) не са малко. Естествено, най-лошото е да няма или пък да спре попътният ти вятър, докато си в морето ... Риск, който поемаш като морски въздух. Неизбежно идва и моментът, ако нещо се счупи по оборудването.. или... ако подцениш или не прецениш ситуацията и паднеш с висока скорост ... общо взето началното обучение при уиндсърфа е по-безопасно, отколкото другите два вида сърф, особено от кайта, но това не можем да го знаем преди да сме пробвали от всичко... С годините този спорт и оборудването му претърпяват еволюция и сега мерките са доста повече и доста по-рядко се случва да не ни се получи.

Най-хубавото за едни сърфист е постоянен и силен вятър от морето, всеки ден по много часове, казва Христо. Е, да за разлика от обикновения турист, който се надява да водата да е топла и ве.



На онези, които няма да разберат философията му на живот, Христо казва:
„Не мога да променя мисленето на хората, но когато човек пътува и изживява различни неща на непознати места – животът му е много по-хубав. Виждаш нови и нови неща, преживяваш ги, разказваш, спомняш си. Това е смисълът и на екстремните спортове – адреналинът от риска и приключението.”


А адреналинът не рядко води до пристрастяване, но да си зависим от приключението не е ли най-хубавото нещо, което може да ти се случи... Почти същото е като да се влюбиш.



Ще намериш училище Extreme на страницата му във Facebook.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.