Следва

Нашето момиче Цветана Пиронкова победи Винъс Уилямс

Изгубени в къмпинга. За или Против добрата стара лятна практика

С наближаването на летните отпуски все по-често се замисляме за лятната си почивка...

All About Life преди 13 години

С наближаването на летните отпуски все по-често се замисляме за лятната си почивка. Времето за планове е именно сега, че ако не е и късно. Но има едно място, където резервации няма, има само „има място/няма място/е, ще се сместим”.

Да, къмпинга. Там слънцето винаги изгрява първо, въздухът е чист, шум от коли и строителство няма. Направо рай, за някои.

Оказа се обаче, че докато споделяхме летните си намерения, сред нас има и къмпинг „предатели”.

Така се зароди спорът "За или против къмпинга". Ето го резултата:

За
Петя


Поетите определят свободата като състояние на духа, ала здраво стъпилият на земята човек знае, че всичко е въпрос на поредица от индивидуални решения.

Когато дните за лятна почивка се броят на едната ръка, рядко експериментираме с мястото, на което да я прекараме. Изборът на малък ваканционен рай е нещо много лично и индивидуално.

Къмпингарите са хора, които приемат своите летни почивки като начин на живот. Там на плажа, близо до морето, те са израстнали, влюбили и отгледали децата си. За тях, къмпингът е нещо много повече от просто географско понятие. Плажовете от Каваци до Селистар далеч не са средища на елитарни еколози и хипари, а истински дом, за всеки посмял да се доближи близо до природата и до самия себе си.

Дом е ключовата дума в цялата идеология на къмпингарския живот. Тръгваш с багажник, пълен с всичко от прибори до хамак и оставяш всяка лоша емоция и грижа. Дните на плажа се преливат и ти само тръбва да се оставиш да те обвземе блаженото безвремие към морския бряг.

Стресът, съпътстващ въпроси, като това какво да облечеш и как изглежда косата ти, се изпарява под жаркото слънце. Тялото ти се къпе в слънчевите лъчи и солените морски води, които подхранват естествената красота.

Българските къмпинги стават все по уютни за малки и големи. Всеки един от тях имат достатъчно санитарни възли, по няколко бара и със сигурност най-вкусната прясна риба, която можеш да опиташ.

Всеки един от къмпингите на южното ни черноморие е най-много на двадесет минути път с кола от курортните градчета Созопол, Слънчев бряг или Лозенец.

Свободата, която ти дава широкият път, е източник на истинска енергия. След дори само седмица в палатка или каравана, човек се чувства зареден и истински щастлив. Нуждата от почивка след почивката не съществува.

Единственото, което остава, са спомените за топли, меки нощи и незабравими изживявания край морския бряг.
 


Против
Мария




Къмпингът ще ти е мисъл табу, ако си от хората, които просто не обичат природата. Това не означава, че не ти пука за нея и не я пазиш, но просто най-добре вирееш на асфалт, сред бетон, хора и силна музика. Чистият въздух просто не ти понася, ако е комбиниран с тишина, птичи песнопения и ромона на поточе.

Неприятната мисъл за денонощен контакт с трева и насекоми кара кожата ти да настръхне, при положение, че не искаш да и причинявам всички препарати за защита от тях.

Спането в палатка си е преживяване, но накрая вместо отпочинал, се прибираш от лятната си почивка със схванат врат и синини по дупето.

Но всъщност най-много те плашат хигиенните условия, с които нито един къмпинг у нас не се слави. Нека общите тоалетни останат в историята на Рим.

За да тръгнеш не стига малка чанта за багаж, защото със себе си взимаш палатки, маси, столове, легла, прибори и изобщо почти цялата покъщнина, което си е неудобство.

Може всичкият релакс и спокойствие, които се носят по тези места да компенсират тези малки минуси.

Но все пак една малка бяла вила в средиземноморско село, удобно легло, самостоятелна баня и климатик са за предпочитане.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.