Следва

Еклектично лято: Prints

Луксозният дом на Maison Francis Kurkdjian. Парфюмите, които имат своя философия

Maison Francis Kurkdjian поставя думата ‘Къща’ (Maison), преди името си, не да звучи стилистично самонадеяно, а...

Fashion преди 13 години

Maison Francis Kurkdjian поставя думата ‘Къща’ (Maison), преди името си, не за да звучи стилистично самонадеяно, а по-скоро, за да изрази това, в което вярва: Къщата има душа и история, обитатели и приятели, а понякога и деца.

Всички тези емоции произхождат и се обединяват от думата ‘дом’ и така оживява неговата мечта: неговото най-голямо щастие е способността да вдъхнови другите за удоволствия, дори и малки.

През 1995 г., едва на 25, французинът създава първия си аромат за Jean Paul Gaultier - Le Male.

В началото 2001г. започва първото си творение по поръчка на клиент, последвано от арт сътрудничества в Париж, Версай и Ню Йорк. За Куркджиян, парфюмът не може да бъде обяснен с мисъл или сентенция.

Красотата на парфюма говори едновременно за интимност и всеобхватност. Затова и той създава парфюми по специални поръчки на клиенти.

Всички идеи на обонянието ще бъдат приети с внимание: серия аромати и свещи за дома или специални парфюмни мехурчета за рождени дни, или луксозни аксесоари за сватби, или индивидуална поръчка за създаване на позлатена гривна.

Както и традиционният начин на изпълнение на парфюми по поръчка, така и новата услуга ‘Специални поръчки’ започва с телефонен разговор, в който се маркира рамката на проекта. Следва среща с Франсис Куркджиян. Не се колебай да посетиш Salon OLFACTIVE, ако ти е необходима повече информация.

Бутикът на Maison Francis Kurkdjian в първи район на площад Вандом в Париж е бижу, вдъхновено от арт пасажите и галериите на Париж.

Той е творение на самия Франсис Кукджиян, Фред Райлер и Жан-Хюн дьо Шатийон, който е дизайнер на прозореца.

Предизвикателството е било да се превърне малкото пространство в нещо важно и силно, с история и потенциал.

За да изпълнят пространството с живот, дизайнерите измислят огромен прозорец, неделим от структурата, с неясни очерания между вътрешно и външното пространство, привличащ и провокиращ любопитството на минувачите.

Създава се граница между интериор и екстериор, която е с измеренията на театър и малко магия.

Франсис Куркджиян акцентира върху прозореца в своя бутик, защото желанието му е всеки, който го види, да мисли за Коледа през цялата година.

Представата на именития парфюмерист за Париж са покривите, купулите и магичният пейзаж, които са графично изобразени със секции от декора, който напуска стаята като парфюм - въображение и индивидуална интерпретация. Париж винаги е Париж.

Този град е в основата на неговото вдъхновение. Пътуванията му го отнасят далече, но винаги се връща обратно в неговия град при разнородното му население, при светлините и сивите сенки на монументите, при покривите и златните кули и техните невероятни силуети. Париж вдъхновява света на неговата Къща - сив цинк и злато.

Вдъхновението за флаконите е един кристал, който Франсис Куркджиян намира сред антики и който е бил част от комплект с тоалетни принадлежности за пътуване. За капачките той избира материал, който е емблематичен за Париж сплав от Цинк, защото Цинкът е жив и интересен с разнообразието му. Така няма две напълно еднакви капачки, всяка е уникална с различната плътност и цвят.

Франсис Куркджиян предлага един олфактивен дует одеколони за деня или нощта, или за всички моменти - като едно желание.



Cologne Pour le Matin
напомня за прекрасно пробуждане в късната сутрин или след сладка следобедна дрямка на чист въздух. Cologne Pour le Soir те отвежда в някоя зимна нощ или е просто желание за усещане на меката кашмирна прегръдка на любим човек.

С ароматите си Lumiere Noire за мъже и жени, Франсис асоциира думи като Светлина и Черно - привличане и отблъскване. Черна дупка свети с образа на мистериозен парфюм, който привлича и предизвиква усамотение. Двойнствеността е очевидна и се доказва от емблематичната бленда на роза и пачули. Lumiere Noire pour femme съчетава розови подправки (кимион, лют пипер), пачули и нарцис, докато Lumiere Noire pour homme добавя към аромата и див пелин.



Следващият аромат носи името АРОМ. Абревиатура на ‘A piece of Me’ /Част от мен/- тази част от себе си, която оставяме на другите. АРОМ е мощност и мекота на портокалов цвят и кедрово дърво. Серията АРОМ съдържа още кожена ароматизирана гривна с магнетична закопчалка със сребърен монограм; парфюмирана свещ с цинкова база и ароматна хартия за горене.

Aqua Universalis e ароматна вода за всеки ден, за всичко и всички. Аромат, който създава връзка преминаваща между кожа и плат, между хартия и въздух, между голямо и малко, между мъже и жени. Творението на Франсис Куркджиян съчетава Бергамот и Лимон от Сицилия, Момина сълза и мускусно дърво.

Олфактивната вселена на Maison Francis Kurkdjian е като цветна палитра от аромати. Интериорните парфюми не са точни копия на ароматите от парфюмната линия, а по-скоро са преработени флорални нотки на бели цветя за Aqua Universalis, портокалов цвят АРОМ и роза за Lumiere Noire.



Парфюмната гривна Tour Atour, от своя страна, е връзката между занаятчийството от миналото, когато парфюмеристът е бил майстор на кожени ръкавици.

Къщата на Куркджиян също така обича децата. Агата е на шест години и вдъхновява Франсис да създаде Балончетата на Агата, Парфюмен Сапунен Разтвор, които се предлагат в четири аромата: круша, заскрежена мента, окосена трева и виолетка.

Луксът за Maison Francis Kurkdjian са безбройните детайли. Луксът е щастие и оставя трайни следи. Луксът е в семплостта и графичността, които играят с цветовете на Париж.

“Детайлите не са детайли - те правят продукта”
Чарлз Еймс



Разбира се, цялото разнообразие от аромати се намира в луксозния дом на Раковска 145, Salon Olfactive, където още от витрината те приветстват за едно истинско приключение на уханията на Maison Francis Kurkdjian.

Salon Olfactive е на Раковска 145.
 

More Fashion