Следва

Стрийт стайл комбинации със сако, които ни вдъхновиха за аутфити следващата седмица

80-те в друга светлина: Животът и приключенията на Ерве Лежер

Ерве Лежер спокойно може да бъде наречен „Кралят на лентите”. На практика всяка негова рокля е направена от от...

All fashion преди 13 години

Ерве Лежер спокойно може да бъде наречен „Кралят на лентите”. На практика всяка негова рокля е направена от от дълги ластични ленти, съшити по различни начини. Неговите дизайни винаги са разпознаваеми точно поради тази причина – ръчно зашитите една за друга ленти.

И в поредица котюриери от 80-те, които днес си припомняме с носталгия, ти представяме живота и творчеството му, които подобно на Клод Монатана го превръщат в легенда.

Дизайнерът е роден в спокойно село в северна Франция през 1957 г. , но историята на артистичния му живот започва с приемането му в училище за изкуства в Париж през 1973 г.

Следват 5 години, изпълнени в търсене на истинското призвание на твореца, а начинанията му преминават от фризьор в един от най-реномираните салони във френската столица, през шапкар за бляскавия бутик Venus et Neptune в Париж, докато накрая през 1977 г. 20-годишният Ерве намира своята страст в ателието на италианския дизайнер на плетива Tan Guidecelli, от когото се учи да крои и да се „справя” с платовете.

През 1980 г., впечатлен от таланта на Лежер, самият Карл Лагерфелд взима Ерве под крилото си и го изпраща в Рим, за да усъвършенства уменията му. И така цели 3 години Ерве асистирал на Карл в дизайна на кожени палта за Fendi.



А когато през 1983г. Лагерфелд поема Chanel, взима Лежер със себе си, за да му асистира в конструирането и дизайна на haute couture колекциите на голямата френска къща. Но все пак, след 2 колекции за Chanel, Лежер решава, че е време за самостоятелна практика.

През 1984 г. Лежер изпълнява две поръчки за дизайн – haute couture колекция за Lanvin и прет-а-порте колекция за Diane von Furstenberg.

Истинското начало за Ерве Лежер обаче идва през 1985 г., когато наема самостоятелно студио в центъра на Париж и дава началото на своя собствена линия. През следващите години той усърдно търсил себе си и онова, което го отличава в дизайна, отново помагайки за кратко на Лагерфелд, но този път за колекцията на Chloe.



И така истинското „аз” на Ерве идва през 1989 г., когато все още търсейки вдъхновение за новата си колекция, дизайнерът увива около своя манекен в студиото няколко метра ластична лента. Така започва вълната от рокли, направени сякаш от еластичен бинт, с които се прочува в целия свят.

Неговите рокли са направени от ленти с ширината на бинт от стреч платове, вълна или коприна, примесени с ликра и еластан, „увити” около тялото за извайване на осанката. Роклите му имат статута на котюр творения, защото всяка е правена специано за модела или човека, който ще я носи.

Известната канадска Seagram group купува 50% от лейбъла на Лежер през 1992 г. и дава едно стабилно финансово рамо на дизайнера за развиване на бизнеса. Така Ерве купува известното си ателие на 21 rue de Fauberg St. Honore – улицата на котюриерите и бивш дом на самата Коко Шанел.


Herve Leger by Max Azria Fall 2010 Campaign

За роклите си той казва: „ Да проектираш рокля не е голяма мистерия, просто трябва да не забравяш едно единствено важно нещо – тялото!”

За нещастие през март 1999г. компанията на Ерве Лежер фалира и се налага да бъде продадена. Новите американски собственици BCBG уволняват Ерве и назначават Jerome Dreyfuss за артистичен директор на марката Herve Leger.


Магазинът на Herve L. Leroux в Париж

Но въпреки всичко, подпомогнат от своя дългогодишен приятел Карл Лагерфелд, след няколко месеца Ерве Лежер стъпва здраво на краката си и отваря свой малък бутик в центъра на Париж, който и досега се радва на голям успех сред известните личности. Името му вече е Herve L. Leroux (червеният).

Стилът му се развива и дизайните му започват да надграждат идеята за ластичните ленти, допълвайки ги с тежки, но ефирни драперии и наситени цветови гами. В момента всички холивудски знаменитости го обожават.

В същото време след 2007 година Herve Leger се поема от Max Azria отново под крилото на BCBG и в момента дизайнерът развива с много голям успех старите идеи на истинския Ерве Лежер.
 

More All fashion