Следва

Fashion Report: Основно зареждане

Черен понеделник по време на модната седмица в Лондон

Вчера за няколко часа никой от модната индустрия в Лондон не мислеше за седмицата на модата. Всеки, от Кейт...

All fashion преди 13 години

Вчера за няколко часа никой от модната индустрия в Лондон не мислеше за седмицата на модата. Всеки, от Кейт Мос през Сара Джесика Паркър до Ана Уинтър, бе някъде в черната тълпа, пристигаща в катедралата Сейнт Пол за мемориала на изключителния дизайнер Алекзандър Маккуин, който отне живота си през февруари, дни след смъртта на майка си.

Ана Уинтър отдаде почитта си на дизайнера, “комплексен и талантлив млад мъж, който не е обичал нищо повече от това да седи на покрива и да гледа птиците да прелитат”, каза тя. “Неговата последна колекция бе битка между тъмнината и светлината.

18-годишната му кариера бе собственият му опит да обуздае своите мечти и демони.”


Уинтър завърши речта си с “той ни показа, че всичко е възможно, че мечтите могат да бъдат реалност. Но ни остави и едно още по-голямо наследство, талант, който да кражи над нас като птиците от детството му.”



Исландската изпълнителка Бьорк, облечена с костюм на Маккуин с огромни крила, докосна събралите се с чувствена интерпретация на Gloomy Sunday.



Приятелките му Анабел Нийлсън и бижутерът Шаун Лийн говориха за студентската стая на Лий, подредена около шевната машина и винаги наполовина затрупана с дантели. Те си спомниха за острия език, чувство за хумор, невероятна памет за детайла и пронизващите сини очи на дизайнера.

Може би най-впечатляваща бе историята на страховитата главна редакторка на американския Вог.

Ана Уинтър разказа, че когато веднъж отишла да пробва рокля в неговото студио го чула да казва - “Какво мислиш?”, “Но още преди да отговоря осъзнах, че не говореше на мен. Питаше своята шивачка, чието мнение поставяше много над моето.”

Наоми Кемпбъл пристигна в черни пера, бързайки в последния момент да намери мястото си сред скърбящата тълпа, наред с Дафне Гинес, Сузи Менкес, Стела Маккартни, всички носещи произведения на..., както се обърна към него приятелката му Анабел Нийлсън - “най-добрият дизайнер, който тази страна някога е създавала.”

Мир на праха му.


 

More All fashion