Следва

Anglomania

Седмица на модата в Милано: Цветната атака на големите имена

Първите два дни в Милано допринесоха за затвърждаването на т.нар. “color-blocking” тенденция, изразяваща се в съчетаването на силно наситени цветове в един аутфит, ресните и кожата отново се настаниха на подиумите, а неоновите цветове никога не са били по-интересни...

All fashion преди 13 години

Ако досега в Ню Йорк и Лондон си говорехме основно за новаторство, идеи и свеж креативизъм, то от 22 септември нататък, влизайки зад тежките завеси на доказаните имена в модата, ще говорим по-скоро за класа, стил, затвърждаване на тенденции и определено някои изненади в седмиците на модата в Милано и Париж.

Видяхме, че в Ню Йорк бялото, изчистените форми, приглушените цветове и минималистичното виждане за дрехата бяха водещи. Лондон, от своя страна, започна да разчупва идеите и да показва повече контраст в тази тенденция. Цветовете станаха силни, въздействащи, дори неонови, появиха се неочакваните принтове, седемдесетарското излъчване, ресните и неоновите акценти.

Първите два дни в Милано допринесоха за затвърждаването на т.нар. “color-blocking” тенденция, изразяваща се в съчетаването на силно наситени цветове в един аутфит, ресните и кожата отново се настаниха на подиумите, а неоновите цветове никога не са били по-интересни.



Gucci



Колекцията на Frida Giannini първа показа развитие в тенденциите. Първите осем модела съчетаваха оранжево, златно, тюркоаз и лилаво по необикновен начин, позволявайки последвалото светло кремаво да изпъкне и да премине в бежово, наситено кафяво и черно.

Появи се кожата в естествените си нюанси. Най-много харесахме аксесоарите и панталоните с интересното позициониране на джобовете.

Почти няма модел, в който ресните, макар и кожени, пискюлите и златните акценти да не присъстваха, а накрая се появиха и цветните пера.

Alberta Ferrett
i



Колекцията на Алберта поуспокои цветните страсти в първия милански ден. На пръв поглед моделите основно са в пепелявата гама, но после като есенция излизат старото злато, масленото зелено и приглушеното керемидено.

Моделите са по-скоро романтични, феерични, женствени, изработени основно от лек шифон и коприна, които създават усещане за лекота. Но въпреки това не липсват красивите акценти на бялата дантела, флоралните принтове и бельото на показ. Жената в представите на Ферети е романтична, лека, дори митична.

Francesco Scognamiglio



Юбилейната десета колекция на италианския дизайнер отпразнува триумфа на отличителния стил на марката. Дизайнерът остана верен на стила си и създаде модели, които спират дъха със своята провокативна женственост. Цветовете бяха малко, но акцентите и конструкцията на дрехите като че ли бяха достатъчни, за да създадат търсеното впечатление.

Изключително женствен шифон, ризи от прозрачни материи с увеличени обеми на раменете, съчетани с черни бизнес поли. Жената определено е водеща в колекцията.

Много харесахме прекроените бизнес костюми, дантелата, силните аксесоари, прозрачните материи и дръзките акценти.

Fendi



Моделите на Лагерфелд за модната къща Fendi са като глътка цветен въздух. Цветовете, макар и да създават усещането за голяма наситеност, всъщност са меки, на места дори маслени, с няколко малки изключения.

Впечатлението за засилената цветност по-скоро идва от съчетаването на аксесоарите, обувките, червилото и изграждането на цялостната визия на всеки модел. Кройките на дрехите са леки, опростени и движението в тях сякаш става спонтанно и непреднамерено.

Харесахме неоновите аксесоари, които определено са един от основните трендове за следващото лято.

D&G



Не е тайна, че Доменико и Стефано винаги са развивали определена тема в D&G колекциите си. И ако миналото лято жената беше с надиплени кънтри поли, деним и светъл велур с ресни, то за следващото лято те ни показват една вариация на тема „Красивата градинарка”.

Флоралният принт е основната тема, а цветята са от много малки до наистина големи. Моделите са удобни и свободни. Харесахме широките панталони с висока талия и акцентите от деним, както и принтовете с герои на Дисни.

Визията на хубавата градинарка се засилва от червено-бялото каре на малки и големи квадрати – точно като кухненска покривка, кърпите за глава, престилките и ботушите, наподобяващи гумени с еспадрилска платформа. Определено да прекопаеш зарзавата никога не е било по забавно и стилно.

Prada



Миуча Прада потвърди тезата за настъпващото дублиране в трендовете при жените и мъжете, които до сега изоставаха с един сезон. Дамската колекция беше показана на същия подиум като мъжката по-рано тази година, цветовото усещане беше същото, а дамските и мъжките обувки на платформи почти не се различаваха.

Колекцията на Прада е наистина впечатляваща, базираща се на една експлозия от чисти, силни, дори електрикови цветове. Дрехите са по-скоро с класическо и изчистено усещане, но принтовете и цветовете разказват друго.

Измежду всички банани и нео-барокови-джунгло-принтове, обаче, имаше и няколко съвсем черни и базови модела, които бяха сякаш като релакс за очите преди последвалите ги неонови цветове. Колекцията, както почти всеки сезон впрочем, се очертава да бъде изключително ключова за изграждането на тенденциите и дрехите, представящи сезона.

Това бяха най-интересните колекции от първите два дни от миланската седмица на модата. Следи ни всеки ден за ежедневна глътка моден въздух от Милано, а по-късно и от Париж.

Със съдействието на:


 

More All fashion