Следва

Парка и още нещо

Втори ден в Париж. Нови романтични идеи и концептуални гледни точки

Каквото и да си говорим, Париж си е Париж....

All fashion преди 13 години

Каквото и да си говорим, Париж си е Париж.

Ако приемем, че Ню Йорк и Лондон са инкубатори на свежи и млади идеи, които виждаме по-късно, пречупени през погледа на големите луксозни майстори в Милано, то тогавa Париж показва какво точно е мода и защо я обичаме толкова много.

Той съчетава гениалността на простата идея и майсторското й превъплъщение в дреха.

И ако досега очите ни бяха изпълнени с неонови цветове, то във втория ден на Париж посоката отива към крайното черно-бяло, допълвано основно от червено и още няколко първични цвята.

Balenciaga



Колекцията на Никола Геские може да бъде определена само с една дума – гениална. Французинът с лекота се справя със запазването на престижа на модната къща, претворявайки фундаменталните идеи на Кристобал Баленсиага по нов начин.

Очевидно дрехата и вниманието към най-малкия детайл, изработка и конструкция са водещи, а колекцията е колкото женствена, толкова и андрогинна. Чисти лица и ниски мъжки обувки, заемки от базисния мъжки гардероб, бохемски кожени якета и претворяване на мъжкото начало в женско до съвършенство.

Определено това ще бъде още една от най-запомнящите се колекции за сезона. И ако зимната колекция на Геские бе по-концептуална, този път, изваждайки моделите от контекста на цялата колекция, те могат да бъдат съвсем успешно съчетани с почти всеки гардероб.

Най-много харесахме моделите от изкуствена кожа с шарка „петльова стъпка”, прозрачните ризи с детайли на яката, кожените якета и разбира се обувките, които всеки сезон остават запомнящи се.

Zac Posen



Макар и сравнително отскоро на модната сцена, Зак много пъти е доказвал колко добре познава женското тяло и с лекота успява да облече жената в лукс и красота.

Колекцията му е по-скоро вечерна и коктейлна. Много драперии, прозрачен шифон и голямо количество пера. Чиста проба блясък от червения килим. Цветовата палитра не е голяма, но достатъчно внушителна и разнообразна. Преобладават черното и графитеното, а другият основен цвят е червеното, което виждаме в много нюанси – от бледо розово, през коралово, до винено.

Ann Demeulemeester



Ако сте очаквали много цветове и романтика от „жената с трудното име”, то преминете надолу. Тук ще говорим за една графична колекция – в бяло и черно, точно в стила н Аnn. Макар че този сезон дизайнерката показва известно развитие откъм женствеността на моделите. Малко повече романтика е проникнала в деконструктивното й мислене, а моделите, макар и силно концептуални, определено са възможни за носене от почти всеки. Кожата продължава да е основна тема в колекциите й, макар и този път съчетана с коприна.

Най-много харесахме тренчовете, белите кожени панталони, полите и якетата с висока яка.

Balmain




Бунтовникът в Кристоф Декарнен  даде превес за пореден път в създаването на колекцията му. И ако миналите два сезона преобладаваше милитъри излъчването, съчетано с необароковото старо злато, то този път момичетата принадлежат на пънка.

Моделите са основно от три или две части, като комбинациите се редуват, съчетавайки къс панталон, кропиран топ, кожено яке, 7/8 панталон, риза, сако или корсет.

А пънк бунтовничката никога не е била по-секси, на пръв поглед съвсем лесно съчетана, но съвършените детайли като ръчно прикрепяните безопасни игли разказват друго. Да кажем, че харесахме нещо определено е малко. Xаресахме абсолютно всичко!

Rick Owens



Концептуалната минималистичност на дизайнера отново взима върхове с тази колекция, като показва онова архитектурно мислене за дрехата, с което сме свикнали да виждме Рик. Разбира се цветовете са грaфитени, дори пепеляви, формите са прави, изчистени и съвсем директно падащи, сякаш, че не зависят от нито една земна сила.

Усеща се една мистичност, контрол над магичното начало на дрехата, отвъд носимото и ежедневното, точно в стила на лейбъла. Но въпреки всичко женствеността не е пренебрегната. Много харесахме обувките и абсолютно правите дълги рокли.

Nina Ricci



Питът Копинг определено знае как да претвори основните тенденции в своя полза. А тук ги виждаме почти всички. Като започнем от белият цвят, преминем през наситените цикламено, розово, жълто и сиьо и завършим с телесното. Дантела, коприна, прозрачни материи, умело съчетни със сака от туид, дори кожени якета.

Изключително много ни допадна луксозното парижко излъчване на моделите и макар да е тръдно да видиш жена, облечена по този начин на улицата, представете си колко красиво би било. 

 

More All fashion