Следва

Гениалните прости неща: Пиле с аспержи и кедрови ядки

Влез в историята, сподели за спомените си! Toshiba ще ги издаде в електронна книга

Идеята им хрумва по един специален повод! Заради 25 години от появата на първия потребителски лаптоп Toshiba...

All About Life преди 13 години

Помниш ли я! Работещото момиче Мелани Грифит. Красавицата, която със зъби и нокти се бореше да се докопа до върховете на Манхатън!

Филмът е от 1988 година, но от размера на амбициите и мечтите на човека да се качи на покрива на света нищо не се е променило. Променят се само обектите на желание!

Помниш ли от същия филм компютъра, на който работеше Тес, героинята на Мелани?

Сега 21 години по-късно тази сцена има почти антикварна стойност, особено, гледайки я от екрана на чисто новия ти лаптоп.

Всъщност този незаменим домашен и офисен любимец – лаптопът, се появява за първи път много по-рано, от годинат, в която излиза филмът "Работещо момиче". И прогресира с шеметна скорост.

Ти може би го помниш, а може би не, но със сигурност помниш първия! Най-мечтаният, най-красивият, най-тънкият от всички възможни модели, най-най-най! И въпреки че почти всяка година се сдобиваш с нов, високотехнологичен, винаги пазиш топлия спомен за стария ти верен другар - първият лаптоп!

За да сложат спомените ни в специална електронна книга, глобалният производител Toshiba организира масова среща на истории, свързани с лаптоп на страницата им във Фейсбук.

Идеята им хрумва по един специален повод! Заради 25 години от появата на първия потребителски лаптоп Toshiba T1100! През 1985 година Toshiba T1100 тежи цели 4 килограма и е имал най-добрия за времето си Intel 80C88 процесор с честота 4.77 MHz, 720 килобайта 3.5-инчово флопи дисково устройство (първото в компютър за масовия пазар) за съхранение и 512 килобайта RAM.



Операционната му система е била MS-DOS 2.11, което означава, че съвместимостта на системата с външен IBM PC софтуер се е смятала за задължителна за бизнес потребление.

Мобилният аспект не е бил пропуснат и това е родоначалникът на съвременните лаптопи. Toshiba T1100 е бил дълъг 31 см, 30 см широк и 6.6 см висок, тежал е 4 кг. Една от най-впечатляващите характеристики на този лаптоп е бил неговият ясен, четлив чернобял 9.1 на 4.7 инча дисплей с резолюция от 640x200 пиксела. Лаптопът е имал и възможности за свързване по избор с 14.4kbps модем. T1100 е струвал повече от 5000 щатски долара при пускането си на пазара.

Слава, Богу, че не ни е бил толкова необходим по това време!

Проектът на Toshiba, с който компанията ще отпразнува първата поява на T1100, обхваща България, Хърватска, Гърция, Израел, Румъния, Словения и Сърбия.

За да участваш, трябва да станеш фен на местната Фейсбук страница www.facebook.com/ToshibaBulgaria и да си граждани на съответната страна. Голямата награда за най-добрата история във всяка държава е най-новият таблет на Toshiba – Folio 100. От T1100 до Folio 100 в компютърното развитие изглежда, че са минали векове! Страхотно, а!

Приятели и почитатели, заповядайте да напишем заедно историята! Време има, срокът е до 1 декември тази година, но ти не се бави, защото ние пък нямаме търпение да прочетем спомените ти!

От всички страни, участващи в проекта, ще бъдат избрани по 25 истории и включени в регионална електронна книга, която ще обединява най-добрите от седемте държави.

Историите ще бъдат публикувани в оригиналния си език, но също и преведени на английски. Книгата ще бъде качена на сайта www.issuu.com, където ще може да се чете онлайн и да се сваля безплатно. В книга няма да бъдат пропуснати и илюстрациите.

ViewSofia е един от посланиците на проекта и като удостоени с тази чест, ще участваме в подбора на 25-те най-добри истории за включване в електронната книга, както и на трите най-добри истории, които ще я четат на чисто новия си таблет Folio 100.



А за него самия ще ти кажем, че изглежда вълшебно! И освен това ще сърфираш безпроблемно, ще се забавляваш докато четеш ViewSofia и най-важното за твоето глобално оцеляване - достъп до социални мрежи и мобилен интернет.

Folio 100 дава достъп до сървър за даунлоуд на приложения, които са оптимизирани за 10.1-инчовия екран. Ще можеш да избираш между стотици приложения, организирани по категории – комуникации, игри, пътуване и карти, бизнес и финанси, електронни книги и много други. Folio 100 е снабден с много възможности за връзка – слот за SD карти, HDMI вход, USB 2.0, Wi-Fi и Bluetooth, идва с инсталиран браузър Opera Mobile, четец за електронни книги FBReader, офис пакет Document to GO, Adobe Flash 10.1 и Fring - приложение, което в комбинация с вградената видеокамера дава възможност за видео разговори.

Разкажи на за твоите спомени с лаптоп като ги споделиш на www.facebook.com/ToshibaBulgaria и ти обещаваме, че ще влезеш в историята!

 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.