Следва

Гениалните прости неща: Пица с лук и хрупкав бекон

Стол, но не като всеки друг

Тази седмица във ViewSofia сме събрали 10-те най-интересни нови „места за сядане”, защото ако кажем „столове”...

All About Life преди 12 години

Тази седмица във ViewSofia сме събрали 10-те най-интересни нови „места за сядане”, защото ако кажем „столове” няма да е винаги вярно.

1. Grillage на Francois Azambourg е един много семпъл и елегантен метален стол.

Направен е от само един перфориран лист алуминий, който, както обяснява дизайнера, „разказва историята на създаванто си: рисуване, разтягане, сгъване”.

Листът метал е достатъчно здрав, за да издържи сядащия, но същевременно достатъчно гъвкав за да се променя с времето.

2. Upside Down от холандеца Floris Wubben е един леко „измъчен” стол, но все пак много красив. Столът се казва „С главата надолу” защото е направен от ствола на дърво, който после е обърнат наобратно.Wubben връзва и преплита новите клонки на една стара върба, след което обръща дънера като клонките се превръщат в краката на новия стол.

Колко здрави са краката и колко етичен е самия дизайн са въпроси на които нямаме отговор, но определно мислим че изглежда неочаквано и красиво.

3. Hobby Chair от Peter Jakubik
е отново стол от цял дънер, но съвсем различен. Сигурно вече формата ви напомня за една от иконите на дизайна на 20-ти век, а именно стола Panton.Jakubik решава да направи „хоби” версията на стола – като изрязва формата с моторна резачка от дънер.

4. AVL Glyder e една интересна система за дивани на дизайнерите от Atelier Van Lieshout.Идеята е много просто – да се направи диван, чиито облегалки се движат наляво-надясно спрямо това как точно искате да го използвате.

По този начин различните модели могат да се комбинират в зависимост къде искате да ги сложите – в дневната, спалнята или дори на публично място.

5. Saint James на Jean Nouvel е една минималистична колекция столове и табуретки.Интересното в случая е, че металната рамка си остава същата, докато меката част на стола може да се променя в зависимост от цвета, който искате, или просто различна твърдост на облегалката.

6. Simplissimo, отново на Jean Nouvel, е още една минималистична колекция от стол, табуретка и малка пейка.Дизайнът е класически модернизъм: метална рамка и черен или бял цвят – идеално ако аранжирате интериор с „източна” естетика.

7. Ploum на братята Ronan & Erwan Bouroullec е един много симпатичен мек диван.Направен с два пласта от еластичен плат и мек дунапрен, диванът е идеален за почивка.

8. Moody Couch е една много интересна идея за диван от Hanna Ernsting. Самият диван всъщност е малък, но дамаската му е няколко пъти по голяма от колкото трябва.Така всеки, който седне, я придърпва и оправя спрямо настроението си.

Когато дойде следващия човек, той/тя намира дивана в „настроенито” на предишния седящ.

9. Pressed Chair e един много тънък стол от лондонския дизайнер Harry Thaler.Преди да стане стол, Pressed е лист алуминий с дебелина само 2.5 мм.

След като се сгънат краката и облегалката алуминият се превръща в стол, а за упора служат допълнителните сгъвки на метала. Идеята е идеална за пакетиране на едро.

10. Rocker не е точно стол, но ни хареса достатъчно за да ти го покажем.Дизайнерът Dosni Levien прави едно доста абстрактно люлеещо се детско конче: просто един бял леко вдлъбнат конус на дървени релси.

Минималистично и красиво, макар че децата може и да не са толкова въодушевени.
 

More All About Life