Следва

Неустоимите платформи и ще влязат ли те в твоя пролетен wish list?

Силните лица на модата - Саския де Брау

29-годишната Саския де Брау не можем да наречем по никакъв начин ново лице на модата, защото започва кариерата си като повечето модели на 16...

Fashion преди 13 години

29-годишната Саския де Брау не можем да наречем по никакъв начин ново лице на модата, защото започва кариерата си като повечето модели на 16. Обаче след година работа в Европа, датският модел напуска индустрията, за да учи визуални изкуства у дома в Амстердам.

До дипломирането си Брау работи различни неща - като сервитьорка и детегледачка, например - докато не се натъква на стар познат, който я окуражава да даде още един шанс на модата. Така че, Саския не е ново, а по-скоро преоткрито лице на модата.

Сега, в рамките на по-малко от 6 месеца, Саския успя да се появи в рекламната кампания на Givenchy, беше муза на Никола Геские за Balenciaga, появи се на последната корица на френския Vogue под ръководството на Карин Ройтфелд, както и на корица за Vogue Италия през март.


Саския на кориците на съответно френския и италианския Vogue

В началото на кариерата си Саския работи само в Холандия с малко изключения като Германия и Белгия, но като цяло модата се оказва не достатъчно интересна, за да се задържи в нея.


сп. i-D пролет 2011

След като се завръща към модата заради пари, защото както признава Саския, работата на артистите не е от най-доходните, тя очаква кариерата й отново да поеме в старата посока, но нещата рязко се променят.



Благодарение на компанията и мениджъра си, Саския се изстрелва на върха. Това, което я задържа там, е фактът, че моделът е далече от идеята за перфектна, но има силна индивидуалност и лесно се преобразява.



Изненадващото при нея е, че кариерата й на модел не е изнесена на преден план в професионалния й живот. След като учи в Художествената Академия в Амстердам и Копенхаген, през 2008 тя се дипломира в Академията Gerrit Rietveld в Амстердам и от тогава работи върху независими артистични проекти, проекти в публичното пространство и колаборации с други визуални артисти и художници.


Саския за Givenchy пролет-лято 2011 и Eres пролет-лято 2011

В работата си Саския изследва връзката между физическото тяло и пространството, в което тялото се движи. Тя наблюдава как хората се движат в различни ситуации и регистрира ефекта, който пространствата имат върху чувствата ни. Използва тяло (най-вече собственото си), за да остави следа, която да послужи за доказателство за присъствието на човек в конкретна точка във времето и пространството.


кадър от Traces

Част от работата си тя документира под името Traces на личния си сайт.

Саксия споделя, че харесва гледката от прозореца си и често снима живота, отразен в сенките по сивата стена пред него. Картината от там можеш да видиш в личния й блог.



Сред последните й проекти е работата й с Рикардо Тиши по последния каталог на Givenchy, както и колаборацията с гаджето й Vincent van de Wijngaard – фантастичен документален фотограф и оператор, както казва самата тя. Сред любимите й артисти са George Perec, John Berger, Italo Calvino, Krzysztof Kieslowski, Tadeusz Kantor, Marina Abramovic, Francis Alys, the movie Tuvalu, Bjork, Glenn Could, Nina Simone, Anne Teresa De Keersmaeker, Avedon, Alexey Brodovitch и други.

В ежедневието си тя ходи на ниски мъжки обувки, често носи къси и дълги поли заедно с не много тесни топове. Най-много обича шалове, които са най-добрата дреха изобщо според нея. Това, което вероятно не знаеш за Саския, е, че си ляга много рано и е наистина добър готвач.
 

More Fashion