Следва

Да или не на бижута от коса?

По-интересното от haute couture седмицата в Париж за есен-зима 2011

Изминалата седмица бе изключително интересна откъм модни събития. Разбира се, най-важното такова се ...

All fashion преди 12 години

Изминалата седмица бе изключително интересна откъм модни събития. Разбира се, най-важното такова се проведе в Париж и е наречено седмица на висшата мода. Сезонът е есен-зима 2011, а точно тази седмица се оказа една от най-интересните от доста време насам.

Видяхме изгряжащи имена във висшат мода, които дадоха много силни заявки за челните места. Самият Azzedine Alaïa отново се появи на подиумите, което бе топ събитие, въпреки не чак брилянтните дрехи. Като контрапункт на това, обаче, се случиха не много приятни неща за вече доказани модни къщи като Dior, чиято първа колекция без Галиано си беше направо провал и затова тя намери място в нещата, които не харесваме, а не по-долу, където ще откриете най-красивото от цялата седмица.

И ако някои хора доскоро говореха за смъртта на висшата мода, то всички млади имена, които се опитаха, къде успешно, къде не, да покажат свои линии висша мода през тази седмица доказват точно обратното. Висшата мода се развива, а не умира. И точно това развитие не я прави модерна и ограничена в сезон, а вечна.

Giambattista Valli



Ето точно за това ново име говорехме. Giambattista всъщност съвсем не е ново име за модата, но това са първите му крачки във висшата мода и като за първа колекция, смеем да твърдим, че резултатът е зашеметяващ.

Женствени силуети, типични за Valli, които от съвсем семпли в самото начало, после започват да се усложняват и оцветяват в розово и коралово, леопардова коприна и едно от най-красивите тъмно червени, които сме виждали.

Chanel




У Лагерфелд винаги сме се възхищавали на това, че всеки сезон, независимо дали е висша мода, той успява да вдъхне нов живот на типичния Chanel силует. Този сезон естествено не прави изключение. Тъмнина, нощ и Place Vendome са ключовите думи в колекцията, което всъщност се очакваше след загадъчно тъмната pret-a-prorter колекция за същия сезон, показана в началото на годината.

Колекцията започва с типичния Chanel костюм от туид, който този път е с пристегната талия и двуредово закопчаване и на места еволюира до палто-ролкя. После се появявят дългите бродирани рокли, но със същия, сякаш свлечен надолу силует. И така, докато не се стигне до най-красивата булчинска рокля.

Givenchy



За пореден сезон без ревю, а просто на галериен принцип (презентация) , Рикардо Тиши показа на какво е способен, когато бройката не е 50, а просто 10. Брилянтно изпълнение и дрехи, които си заслужава да бъдат видяни в най-близки детайли, за да бъдат оценени. Лекотата и въздушността, които тези дрехи излъчват, са наистина пословични за труда на Тиши напоследък.



Макар че, не откриваме нищо толкова заинтригуващо както първия път, преди два сезона, когато видяхме неговата haute couture интерпретация. Дрехите са невероятни, но имаме странното усещане, че вече сме ги виждали поне два пъти.

Valentino



"Горски феи" е първата мисъл, която удря съзнанието ти, виждайки тези безумно леки за преглъщане, а и сигурно за носене дрехи. Чиста женственост, че дори и невинност откриваме в иначе вдъхновените от Руските емиргрантки в Париж дрехи. Обожаваме детайлите в ръчната дантела и златните бродерии. Maria Grazia Chiuri и Pier Paolo Piccioli сякаш извървяха доста дълъг път, докато открият своето правилно направление във Valentino, но вече всички са на мнението, че те го откриха и започнаха да го развиват по най-правилния и красив начин.

Jean Paul Gaultier



Колекцията на JPG може да бъде обобщена с една дума - ретроспекция. Готие като че ли беше взел най-доброто, което е правил през годините и просто го бе модернизирал с още малка доза шик до получаването на цяла голяма колекция, включваща впрочем и couture за мъже. Всъщност, първата линия висша мода, която дизайнерът някога е правил, е била мъжка, така че това, че мъжете отново се появиха, не е много изненадващ факт.  Направо сме влюбени в копринената рокля-тренч.

Armani Privé



Като благороден реверанс към Япония е колекцията на Giorgio Armani, която определяме с думата "фина". Лускозни материи, интересни конструкции, принтове и бродерии, вдъхновени от японската култура и най-вече шапките на Филип Трейси са ключови за влиянието на тези дрехи върху зрителя.
 

More All fashion