Следва

Специално ревю на Млади дизайнери от НХА. Някои от тях вече и във ViewSofia Shop

Естеството на шопинг манията. Редакторски съвети и рецепти за успешно пазаруване 2

Шопингът не е шега работа, казвам аз. Винаги трябва да знаеш какво, къде, а понякога и кога. Не е лесно, макар и...

Shopping преди 13 години

Дълъг и разточителен шопинг. Не го можем само момичетата! Мъжката гледна точка обаче съвсем не е по-разумният вариант, за което свидетелства нашият редкатор Иван.

Ето какво съветва той:


Шопингът не е шега работа, казвам аз. Винаги трябва да знаеш какво, къде, а понякога и кога. Не е лесно, макар и напоследък да ми се случва да пазарувам с такава лекота, че като се прибера и отворя чантата, се изненадвам колко неща съм забравил, че дори съм купил по-рано днес.

От мен се очаква да посъветвам мъжете как да пазаруват, да им дам насоки, но аз самият съм толкова разпилян в пазаруването си на моменти, че чак се плаша.

Не, сериозно! Но знам едно. Момчета и мъже, не позволявайте на половинките си да ви съветват какво да купувате! Пазарувайте сами, стига да ви доставя удоволствие. Стига да знаете какво искате и как да го съчетаете.
Сиреч – образовайте се, модно.

Никога не е излишно да надникнеш в списанието на приятелка, там винаги има и тенденции за мъже. А ако си от онези, които купуват модни списания, то ти задължително знаеш какво искаш.

И така с ясна, бистра мисъл (внимание, шопингът е противопоказен след тежка нощ с приятели или от каквото и да е естество), и пълен портфейл в чантата, тръгвате по магазините.

Казвам портфейл, защото от личен опит знам, че пазаруването с карта е много коварно начинание. В един момент се озоваваш пред банкомата, натискайки яростно „Състояние на сметка”, защото учтивата продавачка те е погледнала и е казала: „Съжалявам, картата ви е празна”.

Естествено банкоматът показва няколко нули, а ти се чудиш как успя да похарчиш толкова много. Затова мъже, пазарувайте с кеш,  по-сигурно е, всичко е минало през ръцете ви и винаги знаете колко още имате за харчене.

Като влезеш в магазина и търсиш нещо определено, грабваш и тръгваш. Знам, че не обичаш да се бавиш много много. Аз лично предпочитам да разгледам всичко, докато не съм сигурен, че това точно е нещото за мен, без компромиси, но ако си от бързите, действай на момента.

Колкото и да са мили консултантите в магазина, не забравяй, че те са там, за да ти помогнат да си купиш на всяка цена каквото и да е. Така че влагай разум, каквото и да си купуваш, дори и да ти казват, че си страхотен, довери се на себе си, не на друг.

Шопингът сам по себе си е една мания. Мания за нещо ново, нещо което те кара да се отпуснеш, да се разтовариш, а и да разтовариш портмонето си.

Не знам защо, може би заради естеството на моята работа и това, че ми се налага ежедневно да обикалям всички възможни магазини, дори и тези, в които няма мъжка мода, аз съм развил някакво странно чувство, че „това някъде съм го виждал”.

Странно е да, от толкова много дрехи, които ежедневно НЕ си купувам, а само гледам, в момента, в който тръгна на истински шопинг нещата се размиват – пълна каша. Затова препоръчвам да не прекалявате с магазините. Изградете си личен стил на пазаруване.

Да кажем, 5 магазина, които знаете, че винаги ще ви предложат това, което искате. А веднъж месечно си позволявайте разнообразие, като пробвате някой нов. Поне в момента има бол.

Под някой нов, имам предвид нещо наистина съвсем различно, което обогатява. Наскоро открих един нов секънд хенд и пак едва се прибрах с торбите. Няма нищо по-хубаво от това да откриеш нещо старо, но толкова запазено, че да знаеш, че то си е „твоето”, стояло е там и те е чакало.

А после, като се прибереш, да установиш, че след половин час размисъл насред магазина на тема „С какво ще го нося?”, то идеално пасва на повечето ти дрехи. Това наричам аз съчетаване на полезното с приятното. Хем нови дрехи, хем радост за душата.

Вече казахме, че е за препоръчване да пазаруваш сам. Но хайде, да не сме толкова крайни, избери си приятел или приятелка, но никога гадже и родител.

С тях е тежко. А и пазаруването заедно с друг шопинг маниак, особено момиче, би било твърде досадно. Все пак сме джентълмени и винаги ще ни се наложи да носим чуждите торби, дори когато не можем да носим и своите. Било то и само до колата.

Знам, че мъжкият шопинг не е разточително понятие като женския. Ние не спираме през 20 мин. в парфюмерията или в козметичния магазин за червилце или лак. Просто обичаме нещата да се случват. Влизаш-взимаш-излизаш. Често ми се случва дори и да не меря дрехите, които си купувам, за което, естествено, после често съжалявам. Затова винаги посещавайте пробната, винаги!

Това са само 5 минути, но си сигурен в покупката си.

Пазаруването си е дълга тема, но по-скоро при жените. Мъжете винаги сме били по-практични, а и май така трябва. Това, че не прекарваме всяка свободна минутка в шопинг, съвсем не означава, че нямаме куп страхотни дрехи като жените, напротив.

Просто май сме му намерили бързия и лесен начин, който, разбира се, ни доставя и удоволствие.
Пролет е, магазините се пръскат по шевовете със страхотни нови колекции.
Който разбира, знае къде да се спре.

Дерзайте!!!

Oще съвети:

Естеството на шопинг манията. Редакторски съвети и рецепти за успешно пазаруване 1 част

 

More from View Sofia

More Shopping