Следва

News Екстаз в понеделник: ТILT ще се бори за Оскар, Райън Гослинг е за пример, Унижиха Линдзи Лоън, Истерия около ИКЕА

Джаzz+ представяNPM/Нилс Петер Молвер Груп. Билетите вече в продажба

Работата на норвежкия тромпетист, композитор и продуцент Нилс Петер Молвер не може да поставена в строги...

Music преди 12 години

Работата на норвежкия тромпетист, композитор и продуцент Нилс Петер Молвер не може да поставена в строги стилови рамки. Характерното му звучене включва джаз, ембиънт, хаус, електроника, брейк бийт, хип-хоп, рок и поп, като всеки един от елементите бива пречупен през неговия поглед и склулптиран в нова и неподозирана звукова форма с непредставимо дълбок интензитет.

Нилс Петер Молвер е роден през 1960 г. на малкия остров Сула в Норвегия. От ранна възраст баща му джаз кларнетистът и саксофонист Йенс Арне Молвер го въвежда в дебрите на джаза, за да му покаже, че пътеките са неизброими и възможностите за музикално творчество - многобройни. След като минава през няколко училищни групи и клубове, той напуска Сула и през 1979 г. постъпва в Консерваторията Трондхайм, където не след дълго се откроява като изгряващ норвежки талант.

С осезателна лекота той борави с езика на рока, фънка, попа и модерния джаз, което му позволява да се впише добре както в акустична, така и в електронна музикална картина и скоро той се превръща в най-търсения музикант в Осло с богата и разнообразна кариера. Скоро като започва работа с джаз комбото Маскалеро, той бива представен на Манфред Айхер и е приет в семейството на лейбъла ЕСМ. Следват три албума с Маскалеро, както и множество студийни сесии с Марилин Мазур, Робин Шулковски, Йон Балке и Сидсел Ендресен. Но артистичният и композиторски талант на Нилс Петер Молвер винаги го е бутал в друга различна посока и когато времето назрява той поема по собствения си път.

Дебюният му албум се нарича Khmer и излиза в 1997 г. и очертава посоката, в която ще върви музикантът. Музиката е съчетание от импровизиция и хипнотични бийтове, обикновено асоцииращи се с елекронната денс сцена. Нилс Петер Молвер създава музикален речник, с който описва своя личен разказ в девет поредни албума, диалогизирайки по неповторим начин с клубната култура.

На 23 октомври директно след изявата си на Джаз Фестивала в Скопие Нилс Петер Молвер и неговото трио ще представят новия си проект, който предстои да бъде издаден през ноември.

Официален сайт на събитието NPM/Nils Petter Molvaer Group:http://npm.jazz-plus.com
Официален сайт на NPM/Nils Petter Molvaer Group:http://nilspettermolvaer.info

Билети за NPM/Nils Petter Molvaer Group, който ще бъде представен на 23 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 ч. може да намерите в мрежата на http://ticketplus.bg , и в “Дюкян Меломан”, както и във веригите магазини "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис". Цената на билeтите е 30 лв., на врата в деня на концерта 40 лв.

More from View Sofia

More Music