Следва

UNIQA е официален спонсор на София филм фест

Какво гениално написа Лудвиг Гьорансон, преди Оскара за "Опенхаймер"

В чест на спечеленият от него Оскар 2024 за "Опенхаймер", припомняме най-добрите филмови песни, създадени от шведския композитор Лудвиг Гьорансон.

Music преди 1 месец

В неделната вечер на 10 март в Лос Анджелис, Калифорния, се проведе 96-та церемония по награждаване с най-значимите филмови награди - Оскари. Макар и малък регион, Скандинавия се представя традиционно добре на церемониите по връчване на награди - от класиката на Ингмар Бергман от 1982 г. „Фани и Александър“ до победата на Алисия Викандер за „Момичето от Дания“ през 2016 г.

Лудвиг Гьорансон, шведският музикант и продуцент от Йоншьопинг, е един от най-успешните композитори на 21-ви век, който тази година спечели наградата за най-добра филмова музика за приноса си към режисирания от Кристофър Нолан биографичен филм „Опенхаймер”.

Затова и се замислихме доколко познаваме творчеството на този симпатичен, почти 40-годишен младеж (Лудвиг е роден на 1 септември 1984 г.) с изключителен принос към киноизкуството, и ето какво държим да припомним: 

„Черната пантера“ (2018)

Тази монументална музика представя Лудвиг пред света като човек, който трябва да се има предвид в индустрията на филмовата музика, наред с успеха му в поп музиката. След като прекарва известно време в Сенегал с известния сенегалски художник Бааба Маал, Лудвиг успява да даде тон на един от най-влиятелните филми на десетилетието и да вземе Оскар.

„Мей Червената панда“ (2022)

Най-новият проект на Гьорансон „Мей Червената панда“ е последният голям успех на Pixar и Disney. Историята проследява Мейлин, 13-годишно момиче, което открива, че може да се превърне в гигантска червена панда. Филмът има вдъхновяващ, радостен саундтрак, включващ хитове, вдъхновени от началото на 2000-та, от не кой да е, а Финеас О'Конъл и Били Айлиш.

„Тенет“ (2020)

Единадесетият игрален филм на Кристофър Нолан „Тенет“ разказва история за шпионаж и пътуване във времето. Известен със създаването на истории с умопомрачителни обрати, „Тенет“ не е изключение. Макар и лентата да е объркваща, няма нищо объркващо в музиката на Гьорансон, която ни държи под напрежение през целия филм.

„Мандалорецът“ (2019)

За хитовата поредица на Disney „Мандалорецът“, която се развива във вселената на Междузвездни войни, Лудвиг Гьорансон следва стъпките не на друг, а на великия Джон Уилямс. Вместо да избере традиционно масивната тематична музика, Гьорансон поема по сдържан път. Тъй като тематичната песен има над 40 милиона стриймвания в Spotify и сега е подпечатана като истинска класика, това се оказва правилното решение.

„Венъм“ (2018)

В същата година като „Черната пантера“, Лудвиг Гьорансон създава и музиката за другия голям хит „Венъм“. Филмът на Marvel проследява историята на злодея, превърнал се в герой, след като журналист е инфектиран от извънземно същество, превръщайки го в такова. Възприеман като най-добрия саундтрак на филм за супергерои, той е в същността на драмата и напрежението.

„Книгата на Боба Фет“ (2022)

В духа на „Мандалорецът“, Лудвиг Гьорансон задава тона за телевизионния сериал на Disney от сагата „Междузвездни войни“, следвайки оплювания ловец на глави Боба Фет. Със заглавие, подходящо за света на класиката на Астрид Линдгрен, това е пример за това как мелодиите на Лудвиг Гьорансон черпят вдъхновение от скандинавската култура. Смятан за един от най-добрите сериали на годината, не е изненада, че Лудвиг е в челните редици на съвременната класика.

„Опенхаймер“ (2023)

Най-новата хитова филмова музика на Гьорансон е създадена за „Опенхаймер“, режисиран от Кристофър Нолан. Един от най-нашумелите филми от миналото лято, филмът проследява американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, изигран от Килиан Мърфи (който също получи награди „Оскар" и "Златен глобус“ за ролята си) докато той и екипът му се заемат с „Проектът Манхатън“: разработване и проектиране на първата атомна бомба в света. Саундтракът на Гьорансон надминава всичко чувано досега и е описан като „отвъд възможното“ от колегите от списание Rolling Stone.

More Music

Изключителният Сантяго Канон Валенсия с първи концерт в България

Music преди 4 месеца

На 14 декември Софийската филхармония посреща за първи път новата виолончелова звезда Сантяго Канон-Валенсия, който под палката на големия румънски маестро Кристиан Мандеал ще представи Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс.

Световнопризнатият маестро Кристоф Ешенбах се завръща в София

Music преди 6 месеца

Световнопризнатият диригент Кристоф Ешенбах вече репетира със Софийската филахрмония за концерта си на 26 октомври. В програмата маестрото е включил Увертюрата „Егмонт" и Симфония №7 от Бетовен и Концерта за виолончело от Шуман. Солист на вечерта е Клаудио Бохоркес