Следва

Ferrari: първият трейлър с Адам Драйвър и Пенелопе Крус

Световнопризнатият маестро Кристоф Ешенбах се завръща в София

Световнопризнатият диригент Кристоф Ешенбах вече репетира със Софийската филахрмония за концерта си на 26 октомври. В програмата маестрото е включил Увертюрата „Егмонт" и Симфония №7 от Бетовен и Концерта за виолончело от Шуман. Солист на вечерта е Клаудио Бохоркес

Music преди 4 месеца

Кристоф Ешенбах очарова музикантите и публиката при предишното си гостуване у нас. Маестрото, който от няколко десетилетия е на върха на световното изпълнителско изкуство, е известен с широтата на репертоара си, с дълбочината на своите интерпретации и с харизматичното си излъчване на сцената.

Ученик на Джордж Сел и Херберт фон Караян, той последователно ръководи Оркестър Тонхале - Цюрих (1982-1985), Симфоничния оркестър в Хюстън (1988-1999), Оркестъра на Северогерманското радио (1998-2004), Филаделфийския оркестър (2003-2008) и Симфоничния оркестър на Париж (2000-2010). Гастролира на няколко континента и с други елитни оркестри като: Виенската филхармония, Берлинската филхармония, Лондонски симфоничен оркестър, Щатскапеле Дрезден, Ню Йоркски симфоничен оркестър, NHK Symphony Orchestra – Токио и много други.

До 2017 е художествен ръководител и главен диригент на Вашингтонския национален симфоничен оркестър и на Центъра за сценични изкуства „Джон Кенеди". От 2019 ръководи Оркестъра на Концертхаус - Берлин. Под негово артистично ръководство са протичали музикалните фестивали в Равиния и Шлезвиг-Холщайн.

Ешенбах концертира и записва с много изпълнители от световния елит като: Святослав Рихтер, Дитер Фишер-Дискау, Рене Флеминг, Дейвид Аарон Карпентър, Мидори, Цимон Барто, Матиас Гьорне, Петер Шрайер, Димитрий Маслеников, Рей Чен, Даниел Мюлер-Шот и др.

Носител е на редица награди и звания: кавалер на Ордена на Почетния легион, командор на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, Награда за култура на Силезия, провинция Долна Саксония, Голям федерален кръст за заслуги със звезда - почетен орден на Германия, лауреат на наградата „Ленард Бърнстейн", Орден за заслуги към провинция Шлезвиг-Холщайн наградата „Ернст фон Сименс" за музика, наградата „Хиндемит" на гр. Ханау и др.

Личната кариера отдавна не е за него артистична цел, желанието му е да предаде своите знания и опит на следващата генерация. Сред таланливите музиканти, които подкрепя са пианистите Цимон Барто и Ланг Ланг, цигуларката Юлия Фишер, виолончелистите Даниел Мюлер-Шот и Леонард Елшенбройх, певицата Рене Флеминг и др.

 

Роденият в Германия виолончелист от перуанско-уругвайски произход Клаудио Бохоркес е сред артистите, които Ешенбах подкрепя. Като ученик на прочутия Борис Пергаменщиков в Кьолн и Берлин, постига първите си успехи на Младежкия конкурс „Чайковски" в Москва и конкурса за виолончелисти „Ростропович" в Париж. През 1995 печели Първа награда на Международния конкурс в Женева, който отваря пътя на неговата успешна солистична кариера. През 2000 печели награда на конкурса „Пабло Казалс" в Академия „Кронберг".

Бохоркес е свирил с почти всички немски оркестри, както и с Виенския симфоничен оркестър, Колегиум музикум - Базел, Оркестърът на Париж, „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс", NHK Symphony Orchestra - Токио, Бостънски симфоничен оркестър, Филхармонията на Лос Аджелис, Чикагски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Детрой и др. Солирал е под диригентството на величия като Даниел Баренбойм, Кристоф Ешенбах, сър Невил Маринър, Манфред Хонек, Кшищоф Пендерецки, Леонард Слаткин, Рафаел Фрюбек де Бургос, Андрес Ороско-Естрада, Дейвид Зинман.

Бохоркес свири на виолончело, изработка от Джовани Батиста Роджери, предоставено му от „Ландескредитбанк" Баден-Вюртемберг.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.

 

More Music