Следва

Kokorico - Гордият Петел на Жан Пол Готие

МИНАЛОТО: Телата на филмовите икони

Когато погледнем картините на Рубенс трудно бихме могли да си представим, че тези толкова закръглени жени са...

Beauty преди 12 години

Когато погледнем картините на Рубенс трудно бихме могли да си представим, че тези толкова закръглени жени са били идеал, дори муза на маестрото. Но във всяка мазка с четката той е извайвал своето възхищение, което граничи с култ към женските прелести. Оттогава обаче идеалът за красива жена се сменя няколко пъти.

Няколко века по-късно, в средата на XX век, откриваме Красотата с главно „К” сред филмовите и телевизионни звезди.

В поколения наред те ще оставят своят отпечатък на класически сексапил, слял се с всяка извивка на телата и лицата им. Предизвикват възхищение само с появата си на събитие, а за филмите с тях се е чакало на опашка с часове наред. Няма как да не ги определим като „икони” – лица, които са се запомнили с десетилетия и още стоплят сърцата ни. Анита Екбърг, Бети Дейвис, Бриджит Бардо, София Лорен и неизменно Мерилин Монро са само част от стереотипа на жена с всичките си привлекателни очертания, дух и усмивка на секссимвол.

Пищен бюст, добре закръглен ханш и тънка талия са парад на женствеността още от древността. Всички те сияят от здраве, самочувствие и божествена хубост. При преглед на техни снимки можеш само да ахнеш, всеки друг коментар е излишен.

Но сякаш днешното общество е изместило този тип красота назад.

В модерното комерсиализирано ежедневие някак грозно слабите тела започнаха да властват по подиуми, по корици на списания и от екрана. Всяка приятна женска пищност бе „потъпкана” и буквално стопена от манията по слабото, което доби заплашителни форми. Малки деца започнаха да страдат от анорексия и да се плашат от храната само, за да наподобят своя идол в лицето на Парис Хилтън или Никол Ричи.

Можем само да се надяваме, че тази нова вълна от няколко години насам, която издигна Бийонсе, Дженифър Лопез, Салма Хайек и Ева Мендес като световни сексимволи, ще се запази и ще възроди истинската женственост от 50-те и 60-те години. Защото когато една жена е красива, това означава тя да бъде пример не с изскочили ребра, а с фигура на пясъчен часовник.
 

More Beauty