Следва

Венеция, отразена в съвременни вълни

Боб Марли – пророк на свободата и любовта

На 6 февруари светът отпразнува рождения ден на Боб Марли – растафариански пророк, който се появява на бял свят през 1945 в провинцията Найн Майлс, Сейнт Ан, на остров Ямайка.

Music преди 12 години

На 6 февруари светът отпразнува рождения ден на Боб Марли – растафариански пророк, който се появява на бял свят през 1945 в провинцията Найн Майлс, Сейнт Ан, на остров Ямайка.

Робърт Неста Марли, както е истинското име на певеца, започва музикалната си кариера в началото на 60-те години на миналия век. По-късно започва да записва с Лий „Скрач“ Пери и реге групата The Wailers в която участват още Бъни Ливингстън и Питър Тош. С развитието на кариерата си групата подписва договор с Island Records и постига световен успех, който издига Боб Марли до статуса на международен посланик на мира и равноправието.

Славата обаче има две страни – той претърпява опит за покушение от наемни политически убийци, но въпреки че е ранен 2 дена по-късно излиза на концерта Smile Jamaica за триумфално изпълнение на песента War (адаптация на речта на Етиопския Император Хайле Селасие пред съвета на ООН през 1966 г) пред стохилядна публика.

По-късно музиката отвежда Боб Марли в Англия, където записва албумите Exodus (1977) и Kaya (1978), и Африка, където прави първото официално обръщение към Зимбабве, след получаването на независимост на страната от Великобритания. В последния си албум Uprising той издава вечните хитове Could You Be Loved, Forever Loving Jah и емблематичната Redemption Song, която през годините влиза в репертоара на множество звезди, между които Шиниъд О’Конър, Клаш и Риана.

Биографията на Боб Марли, обаче не свършва със смъртта му от меланома (11.05.1981). И сега, повече от 30 години след смъртта му, музиката на Боб Марли и Уейлърс е по-жива от всякога, превъплатена в прославата на живота и борбата на обикновения човек.

Посмъртно в Ямайка е кръстено летище на негово име, обявен е за почетен посланик на Ямайка в САЩ, от ООН издигат негов паметник, списание TIME избират албума EXODUS за албум на 20 век, а от BBC обявяват песента ONE LOVE за песен на хилядолетието.

И до ден днешен рожденият ден на музиканта се празнува на множество места по света. В град Кох Липе /Тайланд/ например той дава началото на тридневен културен фестивал. В Нова Зеландия, рождения му ден е обвързан с празненствата в чест на мирния договор между местното Маорско население и Европейските заселници. В Сърбия през 2008 е открит единственият до момента паметник на Боб Марли в Европа. Надписът на монумента гласи: ‘Боб Марли, борец за свобода, въоръжен с китара’.

Тази година в България рожденият му ден ще бъде традиционно отбелязан със специално събитие от двете най-големи организации, промотиращи ямайската култура у нас – Roots Rocket Label и Zionlionz Soundsystem.

Концертът под надслов Bob Marley's Earthday ще се състои на 11 февруари в Mixtape 5. В двете зали на клуба ще чуем цялото лъвско войнство на Zionlionz Soundsystem, подкрепени от бас силата на Camp Sessions и специален концерт-трибют към творчеството на музиканта, в който артистите на единствения реге лейбъл у нас – Roots Rocket ще изпълняват песни на Боб Марли, синовете му и авторска музика.

Началото е в 21.30

Виж видеото:
 

 

More Music