Следва

Твоята любима Versace визия - Как да я постигнеш в продукти

Процедурите, които пазят красотата ни през годините - Д-р Катя Паскова от клиника "Дерма Вита"

Да запазим младостта си вечна е изкушаващо, но едва ли има начин, по който това може да се случи. Въпреки...

Body преди 11 години

Да запазим младостта си вечна е изкушаващо, но едва ли има начин, по който това може да се случи. Въпреки всичко, ако уважаваме себе си, ние сме длъжни да се грижим за начина, по който изглеждаме, независимо дали сме на 20, 30, 40 или 50 години и независимо от индивидуалния тип кожа и структурата на тялото, които имаме.

Някой са пощадени от годините и възрастта не им личи, други не чак толкова, но е факт, че въпреки различията има някои всеобщи правила, които всеки трябва да спазва. За тях ние се поинтересувахме лично, а любопитството ни отведе в клиника Дерма Вита.

За да разберем малките тайни от кухнята на естетичната дерматология и начините за това как лицето ни да остане младо, а кожата ни да е все така гладка и свежа, зададохме въпросите си към д-р Катя Паскова. Един от най-добрите дерматолози у нас и дерматоложката на множество бизнес дами и представители на шоу бизнеса и медиите, повечето от които обаче пожелали анонимност. А тя ни прие с усмивка и ни разказа много интересни неща...

Какво и как променя нашата кожа през годините?
Редица фактори влияят върху здравето и красотата на нашата кожа. Определящи са полът и генетичната предизпозиция, както, разбира се, и някои външни фактори - слънце, тютюнопушене, стрес. След 25-годишна възраст кожата започва да се променя, епидермисът загрубява, а след 35 години започва загуба на колаген и еластин.

Можем ли да противодействаме на тези промени?
Да, ние можем да противодействаме на стареенето. Чрез различни процедури и подходящ начин хранене и спорт от страна на пациента можем да постигнем цялостно подмладяване.

Какви процедури предпочитат хората?
Желанието на пациента е за по-свеж и подмладен външен вид. Отчита се фактът, че пациентите търсят не толкова агресивни процедури, тъй като при тях възстановителният период е по-кратък и рискът от страничните реакции е сведен до минимум.

А кои са процедурите, подходящи за летния сезон?
Хит в момента са Акустичните вълни, които премахват мастните натрупвания и оформят тялото. Тази процедура е изключително ефективна и същевременно абсолютно безопасна.

Това звучи болезнено…
Всъщност не е! При нея няма нарушаване целостта на тъканите. Акустичните вълни са звукови вълни, които достигат необходимата дълбочина в кожата. Процедурата е безболезнена и е базирана на механичното действие на акустичните вълни върху фиброзните нишки на съединителната тъкан. С годините тя се уплътнява, губи еластичност и „придърпва” кожата в определени участъци, което заедно с промените в мастната тъкан, води до познатата на всички портокалова кожа. Вълните, излъчвани на пулсове създават вибрации и разхлабват и разрушават фиброзните стени. Това води до освобождаване на задържаните в депата мазнини, вода и токсини.. В случаите, когато има по-изразено отпускане на кожата и намалена еластичност можа да се комбинира или самостоятелно да се приложи радиочестотна терапия – EXILIS.

А те как се прилагат?
С помощта на специален накрайник и постоянен контрол на температурата, енергията се съсредоточава върху проблемните места. Така се осигурява максимален ефект, оптимален дренаж, синтез на нов колаген, възстановяващ еластичността и здравината на кожата.

Значи ли това, че можем да разчитаме изцяло на този тип процедури, за да сме във форма?
Разбира се, че не! Максимален ефект би се получил при комбинацията на тези процедури с подходящ хранителен и двигателен режим.

А има ли някакви възрастови ограничения?
Процедурите са подходящи за мъже и жени след 18-годишна възраст, които имат мастни натрупвания и отпускане в определени зони на тялото.

А относно слънчевата защита?
За всички възрастови групи важат едни и същи правила по отношение предпазването от слънчевите лъчи. Дали спортувате, почивате в парка, разхождате се в планината, карате колело или сте на плажа, от съществено значение е добрата протекция от слънцето.

Здравословен тен се постига чрез излагане на слънце рано сутрин в 9-10 часа и в следобедните часова след 16 часа. Не бива да се забравят и подходящите дрехи, шапки, очила и слънцезащитни продукти. Слънчевото изгаряне е защитна реакция на тялото ни срещу слънчевите лъчи и не бива да се допуска. Факт е, че системното излагане на слънце води до преждевременно стареене на кожата. Повишава се и честотата на злокачествените кожни новообразувания. Не бива да сме лекомислени спрямо слънцето. То може сериозно да навреди както на нашето здраве, така и на красотата на нашата кожа.

Кой продукт е просто задължителен сега?
Слънцезащитен продукт, разбира се! Препоръчвам кремове и лосиони със SPF 50 за лице и SPF 30 за тяло, предпазващи едновременно от UVA и UVB лъчи. Продуктът трябва да е водоустойчив! Начинът на приложение също е от значение – нанасяйте щедро, особено на плаж и подновявайте на всеки 2 часа и след всяко излизане от водата. Облачното време не бива да ви заблуждава – UV лъчите преминават през облаците, затова не пропускайте крема и в дните без слънце!

Не пропускайте и хидратиращия крем, подходящи са и хидратиращи серуми и леки околоочни кремове.

От каква възраст хората започват да се подлагат на определени процедури и какви са те?
За дамите след 25 години препоръчвам добра хидратация на кожата. Пръв помощник е мезотерапията. Тя спомага за премахване на уморения вид на лицето, да се забавят процесите на стареене, процедурата има цялостен подмладяващ ефект. За максимален ефект е добре да се направят 3-5 процедури пред интервал от 7-14 дни.

Химичните пилинги са чудесна антиейдж терапия, водя до отстраняване на някои несъвършенства по кожата, избистряне на тена, заглаждат се фините линии, порите се свиват. Пролетта и есента са подходящи за извършване на тази процедура, тъй като тогава слънцето не е толкова силно. Препоръчва се курс от 4-5 процедури през десетина дни.

Какво бихте препоръчали на жените между 30-40 годишна възраст?
Най-подходяща за тях е радиочестотната терапия Exilis. Тя има официално одобрение от агенцията по храните и лекарствата (FDA) за третиране на бръчки и отпусната кожа. Как действа? Чрез контролирано затопляне в дермата се постига стимулация на фибробластите, които от своя страна започват да произвеждат повече колаген.

Процедурата е безопасна, без възстановителен период и напълно безболезнена.

Подходящи за тази възраст са филърите с хиалуронова киселина, инжектиране на бутолинов токсин, мезотерапия за цялостна хидратация.

Какво представляват филърите?

Това са продукти, които се инжектират в кожата или подкожието и по този начин запълват бръчките. Най-често използваните са на базата на Хиалуронова киселина – продукт, естествено съдържащ се в човешкото тяло, поради което нежеланите ефекти от използването му са сведени до минимум. Зоните, които могат да бъдат третирани са назолабиални гънки, марионетни линии (около ъглите на устата), скули, брадичка, горна страна на дланите, деколте. Поставянето на филъри 1-2 пъти годишно е напълно достатъчно. Процедурата дава мигновен впечатляващ резултат!

Филърите имат ли и друго предназначение?
Основна функция на хиалуроновата киселина е да поглъща и задържа вода. Тя мможе да абсорбира 1000 пъти повече от собственото си тегло. По този начин тя привлича водата и поддържа нейното количество в междуклетъчното пространство. Благодарение на това вашата кожа се хидратира, повишава се нейната плътност и обем.

След процедурата остават ли синини или зачервявания?
За апликация на филъри използваме канюли, чрез които са сведени до минимум травмирането и разкъсването на тъканта при въвеждане на продукта. Чрез тях попълнителят може да се постави с много по-голяма прецизност във всяка една зона на лицето без да има кървене или насиняване.

А каква е цената?
Цената на филъра се определя в зависимост от вида му и след консултация със специалист. Може да варира от 250 до 600 лв.

 

More Body