Следва

What about възходът на целенасочено грозния маникюр

Сухото четкане и всичките му хубавини

Не казваме, че непременно "детоксикира“ отвътре навън, но има много сериозни предимства. 

Body преди 3 месеца

Ексфолирането, както вероятно знаете, е бюти процес, който отстранява мъртвата кожа от повърхността на тялото. Ексфолиантите са обичаен начин за премахване на този допълнителен слой, но знаете ли, че сухото четкане на кожата може да има подобни и дори повече ефекти? Ако сте пробвали, то вероятно небрежно следвате the beauty side of TikTok, където техниката получава висока оценка и има повече от 100 милиона гледания.

Както подсказва името, "сухото четкане използва четка с твърд косъм върху кожата, за да се подпомогне ексфолирането на мъртвите клетки и да се подобри притока на кръв“, според Джошуа Зийхнер, доктор по медицина, доцент и директор на козметичните и клинични изследвания в дерматологията в болница Маунт Синай в Ню Йорк. И докато идеята да прокараме груба четина по меката си кожа звучи непривлекателно и потенциално болезнено, всъщност този ритуал за грижа за тялото е доста нежен (дори приятен). И в зависимост от целите, доста си струва положените усилия.

Въпреки това, не позволявайте на милионите #drybrushing одобрения в социалните мрежи да ви заблудят. Колкото и полезно да е, това не е някаква чудодейна уелнес практика. От минимизиране на целулита до "детоксикация“ на тялото (основен термин с червен флаг в нашата книга), списъкът с предполагаемите ползи от сухото четкане, който витае онлайн, изглежда твърде добър, за да е истина с причина.

Следват мненията на дерматолози, истински факти какво всъщност може да направи за кожата сухото четкане и защо все пак ние не се отказваме от него.

Първо, какво точно е сухо четкане?

"Сухата“ част се отнася до факта, че нито четката, нито кожата трябва да са влажни. Така че вместо да се ексфолираме под душа, правим го преди да измием тялото, обикновено с четка, "направена от естествени влакна, които обикновено са по-меки и е по-малко вероятно да причинят дразнене в сравнение със синтетичните, които често са твърде груби за гола кожа“, казва Мона Гохара, доктор по медицина, асоцииран клиничен професор по дерматология в Медицинския факултет на Йейл. Сухото ексфолиране може да звучи нетрадиционно, но има причина, поради която някои експерти казват, че е толкова ефективен метод. "Когато кожата ви не е хлъзгава, можете да приложите по-голям натиск върху четката“, казва Hyemin Pomerantz, MD, сертифициран дерматолог във Viva Dermatology в Уелсли, Масачузетс. Това помага за премахване на всякакво лющене или сухи петна, добавя тя.

Какво може да направи сухото четкане за вашата кожа?

Физически ексфолира мъртвите кожни клетки

Както споменахме по-горе, най-голямата полза от сухото четкане, според всички дерматолози, е премахването на мъртва и лющеща се кожа. Това е така, защото отново, когато тялото е сухо, физическото триене може лесно да разхлаби горния кожен слой и да помогне за премахването му, казва Мелиса Канчанапум Левин, доктор по медицина, дерматолог от Ню Йорк и основател на Entière Dermatology. Отстраняването на това, ъъъ, мъртво тегло може да има омекотяващ ефект и да предотврати запушването на порите.

Придава на тялото (временен) блясък

Освен че се чувстваме супер гладки и освежени, забелязваме и сияен блясък след сухо четкане. Когато мъртвата кожа се натрупа с течение на времето (което може да се случи колкото и често да се къпем), външният слой започва да изглежда матов. Така че, както при всички форми на ексфолиране, премахването на това натрупване с четка прави тялото да изглежда по-ярко и здраво. Друг начин, заради който сухото четкане прави кожата малко по-жизнена: "Като цяло триенето [независимо дали е с четка или с ръка] увеличава притока на кръв и циркулацията“, казва д-р Левин, което може да създаде временен plumping ефект. 

Предотвратяване на врастнали косми

Има голяма вероятност да сте се сблъсквали с досадно врастнало окосмяване по краката, вътрешната част на бедрата или подмишниците в някакъв момент от живота си. Със сухо четкане ще бъде по-малко вероятно да изпитате тези досадни подутини, според д-р Гохара. Както вече споменахме, всяка форма на физическо ексфолиране ще разхлаби мъртвата кожа, което може да запуши космените фоликули и да причини врастнали косми. "Редовното практикуване може да помогне за предотвратяване на това натрупване на първо място“, казва тя.

Увеличете притока на кръв - до известна степен

"Всеки път, когато се масажирате под каквато и да е форма, вие увеличите кръвообращението в тази област“, ​​казва Гохара. Този подобрен кръвен поток може да подобри външния вид на кожата и теоретично да предложи и някои по-малко повърхностни ползи. Ето защо: Прилагането на натиск върху кожата стимулира кръвоносните съдове, разположени точно под повърхността (затова и кожата на някои хора става червена, когато я натиснат). Просто казано, това означава, че кръвта (заедно с кислорода и хранителните вещества) тече по-добре към близките тъкани. На теория тази повишена циркулация може да помогне за неща като възстановяване на мускулите, казва д-р Гохара. Но отново, няма много изследвания, които конкретно свързват сухото четкане с по-добър кръвен поток, така че не очаквайте големи подобрения на здравето.

И ето какво НЕ може да направи сухото четкане:

Насърчаване на лимфния дренаж

Много привърженици твърдят, че сухото четкане ще подобри потока на лимфната система, която включва мрежа от съдове, които преместват излишната течност (наречена лимфа) от тъканите в кръвния поток. В един идеален свят насърчаването на този процес чрез сухо четкане може да засили имунната система и дори да помогне при подуване и задържане на вода в тялото. И докато това би било супер магическо и удобно, няма много изследвания в подкрепа на тази теория. От една страна, никой продукт или уелнес практика не може да "детоксикира“ отвътре навън, казва д-р Zeichner. Всъщност единствените органи за детоксикация са черният дроб и бъбреците, така че не можете да пречистим вътрешно тялото си чрез навиците си за грижа за кожата, дори и да искаме.

Нещо повече, "сухото четкане се използва върху най-външния слой на кожата, докато повечето от лимфните съдове са дълбоко отдолу. Така че, докато упражненията и свиването на мускулите могат в действителност да помогнат за подобряване на лимфния поток, ние нямаме добри данни, показващи, че лечение като това е наистина ефективно за тази цел,” добавя д-р Zeichner.

Намалява целулита

На пазара има тонове ексфолианти и лосиони за тяло, които твърдят, че минимизират целулита - трапчинки по плътта, причинени от натрупването на мастни клетки, изтласквани към кожата. Въпреки че няма солидни научни доказателства в подкрепа на този ефект, куп хора в TikTok все още твърдят, че сухото четкане ще подобри текстурата на кожата и ще се отърве от бучките. За да бъде ясно, целулитът е нещо напълно нормално, изключително често срещано и не заслужават омразата, която получава. Но по-важно от тази статия, тези обещания и анекдотични одобрения са подвеждащи, казва д-р Гохара. Повишеният кръвен поток от сухо четкане може да направи кожата временно да изглежда по-плътна и с по-малко бучки, но никакви продукти - включително кремове, добавки или четки - не могат да премахнат трайно целулита.


Целулитът на бедрата е всичко друго, но не и проблем, според учените


How to dry brush, стъпка по стъпка

Ако искате да надградите душ-рутината си със сухо четкане заради гореспоменатите ползи за красотата и здравето (или може би вашият скептицизъм ви мотивира?), експерти дават следните съвети как да го правим правилно. Едно бързо нещо, преди да навлезем в най-важните неща: "Като общоприето правило трябва да правите това само веднъж седмично или през седмица, в противен случай може да увеличи риска от дразнене“, казва д-р Померанц, предупреждавайки да не търкаме прекалено рязко, бързо или често, защото това може да доведе до кървене, порязвания или възпаление.

1. Избираме четка за тяло според нашите специфични нужди
Ако не сте сигурни откъде да започнете, д-р Елън Мармур, дерматолог от Ню Йорк и основател на Marmur Medical, препоръчва четка със средно твърд естествен косъм. "Никога не трябва да се наранява кожата и също така не трябва да боли“, казва тя, добавяйки, че четка с дълга дръжка може да ви помогне да ексфолираме по-труднодостъпните места, като гърба. Също така е важно да се отбележи: По принцип сухото четкане не се препоръчва за хора с кожни заболявания като екзема, псориазис и прекомерна сухота, тъй като отново може да бъде дразнещо. Поради тази причина д-р Гохара и д-р Померанц предлагат на хората с чувствителна кожа или да пропуснат напълно практиката, или поне да изберат по-нежни алтернативи, като четка с по-меки влакна или дори кърпа.

2. Четкаме нагоре с кръгови движения.
Започвайки от краката, четкаме с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, препоръчва д-р Гохара, преминаваме нагоре по бедрата, дупето, стомаха, гърба и след това деколтето. Тя казва, че тези движения ще позволят да упражняваме натиск по-равномерно (и нежно) в сравнение с триенето нагоре и надолу или от една страна на друга. В зависимост от зоната можем също да регулираме съответно налягането и скоростта. Например, стъпалата може да изискват по-твърдо докосване в сравнение с по-деликатната област на врата. Ако по време на процеса почувствате подуване, болка, кървене или - при някои тонове на кожата - зачервяване, спрете незабавно, казва д-р Померанц. Защото това означава, че се натоварвате твърде много или кожата ви се дразни.

3. Почистваме всичко под душа
След всичкото това ексфолиране д-р Померанц предлага да си вземем душ (за предпочитане с хладка вода, за да избегнем утежняване на прясно изчетканото тяло), за да изплакнем мъртвите кожни клетки. "Докато сте там, не забравяйте да измиете остатъците от люспи или мръсотия по четката със сапун и вода“, добавя тя. По този начин вие не се търкате непрекъснато със същото нещо, от което се опитвахте да се отървете на първо място. Както можете да си представите, мръсната четка не е много хигиенична и може също така да запуши порите ви (което отново може да причини обриви или врастнали косми) и да зарази всички отворени рани, отбелязва д-р Померанц.

4. Завършете с хидратиращ овлажнител или масло за тяло
Тъкмо полираната кожа заслужава така необходимата хидратация, особено след толкова много лющене и търкане. В идеалния случай трябва да потърсим лосион или масло без парфюми (тъй като добавените аромати могат да бъдат дразнещи), с успокояващи съставки като алое вера, серамиди или масло от шеа - всички те помагат за задържане на влагата и предотвратяване на по-нататъшна загуба на вода и дехидратация.

Извод от всичко: Четкаме внимателно и не прекаляваме с очакванията. Този инструмент за красота не е вълшебна пръчка, която ще реши всичките ни проблеми с кожата - все пак, сухото четкане е сравнително достъпен (и можем да споменем, супер прост) начин да ексфолираме и да внесем повече разкош в рутинната си грижа за тялото. И всеки път, след който го направим, се чувстваме просто чудесно. 

More Body