Следва

EAU EFFICACE от Sisley - Почиства, тонизира, балансира, гали

Преходно време и как да се справим с проблемната кожа - по препоръка на д-р Денкова

Преломът от един сезон към друг винаги е бил и ще бъде изпитание за всяка една жена. Всеки един сезон крие рискове и опасности, които могат да се отразят неблагоприятно върху кожата на лицето...

Hair преди 11 години

Преломът от един сезон към друг винаги е бил и ще бъде изпитание за всяка една жена. Всяко време крие рискове и опасности, които могат да се отразят неблагоприятно върху кожата на лицето, тъй като тя е една от най-изложените части от тялото, които понасят климатичните промени. В съвремието, в което се намираме, има много методи за справяне с проблемната кожа. Какви са те и какво представляват ще ни разкаже малко повече д-р Радина Денкова от клиника Aesthe Clinic, в нашата нова рубрика посветена на грижата за кожата.


• Започваме с главния въпрос: кой е по-трудният преход, който се отразява на грижите за лицето ни - пролет-лято или лято-есен?
• д-р Денкова –
Разбира се, по-трудният преход е този от лято към есен, защото слънцето нанася по-големи вреди. Вследствие на това, че сме прекарали по-дълго време, изложени на силните лъчи, кожата се изсушава. Започвайки есенния период, трябва да се помисли за възстановяване баланса на кожата, хидратацията, нивото на влажност и ако слънцето е оставило следи като пигментация – да се работи върху тези проблеми. Основното, което се получава от продължителното излагане на слънце, е дехидратирането - кожата се изсушава и водният ѝ баланс трябва да се възстанови.

• А как да се справим и кои са методите?
• д-р Денкова:
Това може да се случи по няколко начина – външно и вътрешно. При започване на есенните месеци първо се прави хубаво почистване с микродермабразио. Чрез него горният слой мъртви клетки се изчиства. След това  се почисти и хидратира с мезотерапия. Двете основни неща са хиалуронова киселина и мезотерапия с колаген.


• Какво представляват?
• д-р Денкова:
Мезотерапията с хиалуронова киселина хидратира дълбоко кожата отвътре, а не отвън. Трайно хидратиране настъпва при 3 поредни мезотерапии, разпределени по една на месец. Това се получава, защото хиалуроновата киселина е продукт, който навлизайки в кожата, всяка молекула привлича определен брой молекули вода. По този начин се привлича огромно количество вода в междуклетъчните пространства, където се задържа и кожата трайно става по-влажна, лъскава и изпъната. Така се намаляват и малките бръчици около очите и кожата изглежда по-свежа.

• Кои са задължителните неща, които трябва да се направят за по-лесна адаптация и по-красива кожа?
• д-р Денкова:
Не бих казала, че има задължителни процедури, по-скоро препоръчителни. Кожата се чувства много по-добре след хидратация – няма да е опъната, суха, на места с бръчици и отпусната. Това е една и от първите най-елементарни грижи, които могат да предприемат и по-младите, и стари в първите дни от есенния сезон.

• Добре, а какви са нормалните реакции, които се проявяват за този сезон?
• д-р Денкова:
Това бих могла да кажа е изсушаването на кожата. Есента е един от най-благоприятните периоди кожата на лицето да се витаминизира, защото е най-богата на плодове и зеленчуци, които трябва да станат част от пълноценното хранене. Важно е да се приемат повече течности и вода. Друга особеност е, когато от лятото се преминава към есента и започва застудяване. Трябва да се промени грижата по отношение на бялата козметика – от по-флуидните кремове, които съответно са и по-леки, да се премине към кремове с по-плътна структура, които едновременно да хидратират и предпазват кожата от студа. Жените трябва да внимават и със слънцето, защото макар и есенно време – първите дни от септември, а вече и октомври, са винаги по-топли. Добре е да се използват слънцезащитни кремове с фактор около 30.

• Има ли забранени процедури, които не трябва да се предприемат през есенния сезон?
• д-р Денкова:
Тъй като лятото продължава по-дълго и още има слънце, както споменах и преди малко, не са желателни процедури, които имат фотоефект. Трябва да се изключи и самата мисъл за солариум. Друга процедура, която не е желателно да се прави, е химичният пилинг. Благоприятното време за него е средата на октомври, защото сега все още има слънце и при по-сериозен пилинг и непосредствено излизане навън, кожата може да реагира с още по-тежка пигментация. Друго -  фотоподмладяването и работата с IPL, както и изравняване тена на лицето, тъй като светлинните лъчи, които отделя самият апарат, се натрупват в кожата и след това могат да взаимодействат със слънцето и да имат отрицателен, вместо положителен ефект. Не трябва да се правят и механични пилинги, защото голяма част от жените, смятат че след като кожата им е загрубяла през лятото, трябва всеки ден да правят почистване с пилинг, а по този начин кожата се наранява. Могат да се правят веднъж-два пъти в седмицата, за да не се получи инфекция, екземи или дерматит.
 

More from View Sofia

More Hair