Следва

Крадем: тайната за изваяни скули на Наоми Кембъл

Най-ужасните за косата салонни процедури, трихолозите от първо лице

Принципно, цялата бюти индустрия работи за да ни направи по-добри версии на самите нас. Но има някои салонни процедури за коса, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза. За капаните на разкрасителните процедури четем надолу. 

 

Hair преди 1 месец

Изсветляване

Не става дума само за блондинка в класическия смисъл. Контуриране, airtouch, балеаж или омбре - тези и други модерни видове боядисване включват изсветляване на косата с различна интензивност. Светлият тон на косата и русите кичури често придават свеж вид на лицето и правят косата да изглежда по-обемна. Но след такова боядисване трябва да сте подготвени за факта, че качеството на косата ви неизбежно ще пострада, което се дължи на особеностите на химичните процеси, протичащи по време на процедурата.

По същество русото е липсата на цветни пигменти в косата. За да се постигне този ефект, естественият цвят на косата се „премахва“ с помощта на специални съединения. След това празнините се запълват с пигменти без нюанси, които осигуряват блясък и гладкост.

След известно време тези изкуствени пигменти се измиват и косата остава "празна". Тоест, уязвими към факторите на околната среда. Това често се превръща в неприятна изненада и проблем за мнозина. Вместо ефекта на луксозна блондинка, получаваме необходимостта от маска за изтощена коса. 

За да може изрусената коса да ви радва с външния си вид и качество, е важно редовно да запълвате получените празнини - с помощта на домашни възстановяващи маски и професионално тониране.

Кератин

Кератиновото изправяне на коса е обожавано заради ефекта на кичури „като от реклама“. Наистина, след тази процедура дори естествено много къдравата коса е изгладена, става копринена, послушна, блестяща, не се къдри от влага и не се накъсва в краищата.

Този ефект се постига чрез промяна на структурата на косъма. За да се изгладят естествените къдрици, протеинът в косъма се унищожава с помощта на силни химикали. Често тези лекарства съдържат формалдехид, чиито пари са опасни за здравето, а по време на процедурата и майсторът, и клиентът ги вдишват.

Друг важен аспект е временният характер на ефекта. След 1-3 месеца косата не просто възвръща първоначалния си вид. Качеството й е влошено спрямо момента преди процедурата. Това се дължи на факта, че в резултат на кератиново изправяне косата губи основния си компонент - протеинови съединения. Те не могат да бъдат възстановени, те могат да бъдат доставени в косата само отвън. Остават два варианта: или интензивно третиране и възстановяване на косата, или нанасяне на кератин отново, завършвайки в безкраен порочен кръг на снижаване качеството на косата.

Удължаване

При неуспешни опити да достигнат желаната дължина, мнозина решават да се подложат на процедура за удължаване. Звучи много примамливо: само за няколко часа можете да получите луксозна коса с идеално качество, с всякаква дължина и нюанс.

Както винаги, има малки буквички под основния текст. Дори най-атравматичните, екологични и модерни екстеншъни увреждат косата на мястото, където са закрепени кичурите, тъй като (често горещо) се използва лепило за фиксиране на косата.

Също така е важно да разберете, че новите нишки могат да влошат състоянието на вашата собствена коса. Това не се случва веднага, а след време и е свързано с допълнителен стрес върху луковиците на скалпа. Увеличаването на теглото на косата може да наруши храненето във фоликулите, причинявайки косопад. 

More Hair