Следва

The best of beauty от Седмицата на висшата мода в Париж 2024: галерия на най-добрите грим и коса

Бела Хадид и FKA Twigs обожават шнолите с кристали на Katya

Прелестни, тези аксесоари ни връщат в 90-те.

Hair преди 2 месеца

Когато пандемията удари, много хора трябваше да преоценят кариерата си. За лондонската стилистка Кейт Йорга това е тласъкът, от който се нуждае, за да премине в света на дизайна на аксесоари, лансирайки своята марка Katya и привличайки предани последователи на модните It-girls с уникалните си шноли за коса. „След десетилетие в индустрията почувствах, че има празнота в аксесоарите“, обяснява тя пред Vogue. „Исках да представя нещо класическо и вечно, но модерно и желано. Секси, закачливи и елегантни са ключовите елементи, които определят цялостния ни външен вид, но всичко е свързано с изпипване на детайлите.“

Повлияни от естетиката на 90-те и началото на 2000-те, шнолите на Кейт слагат завършващия щрих в тоалетите на Бела Хадид, Камил Шариер, Дина Ашър-Смит и FKA Twigs, която каза пред британския GQ, че един от любимите й артикули е Katya шнола. Фирмените елементи на Кейт, включително привличащи вниманието щипки за коса и шноли, са щателно изработени от еластична смола и целулозен ацетат, осигурявайки както издръжливост, така и стил.

Най-новата колекция на марката, Mariah, продължава да носи усещане за носталгия, с мотиви на пеперуди, заемащи централно място, и цветова палитра, която варира от небесно синьо до желеобразно екрю и Hubba Bubba розово. „Настроението е ефирно и мечтателно и исках тези шноли да приличат на пеперуди, грациозно кацащи върху листенца, създавайки сюрреалистично, но същевременно реалистично впечатление“, отбелязва дизайнерът.

Родена в Туркменистан, но израснала в Камдън, вечната мания на Кейт по модата е предизвикана в ранна възраст от близостта на ретро магазини близо до дома й в северен Лондон. Нейната любов към облеклото само се задълбочава с годините, особено след като се сблъсква с творческия гений на дизайнери като Джон Галиано от Dior и Том Форд от Gucci, както и вълшебната фотография на Стивън Мейзъл. „Редакционната статия на Meisel The Group за Vogue Italia ми остава личен фаворит“, спомня си с нежност тя. „Освен това книгата "Секс" на Мадона ми направи трайно впечатление – винаги са ме привличали жени, които безапелационно прегръщат своята чувственост.“

Първоначално Кейт възнамерява да се занимава с фотография, учи в Лондонския колеж по комуникации, преди да се прехвърли в стайлинга, където асистира на Джейн Хау и Джак Боркет. След като излиза като индивидуален артист, тя работи с марки, вариращи от Burberry до Nike. „Опитът ми като стилист ме научи да се доверявам на инстинктите си, да си сътруднича ефективно с екипи на снимачната площадка и да култивирам творчески взаимоотношения, като същевременно поддържам непоколебима увереност в работата си“, споделя тя.

Сега обаче тя е напълно отдадена на Katya, със сътрудничества с марка и потенциално разширяване в други продуктови категории в плановете за 2024 г. „Това е постепенен процес, защото ние сме малка марка, така че всеки ход се обмисля внимателно“. 

Ще държим очите си отворени.

More Hair