Следва

Най-добрите български ДИЗАЙН марки за 2020 - Part Two!

Луксозни чанти: a must have за Апокалипсиса

НЕ на световната криза, ДА на Gucci, LV, Hermes и Chanel! 

All fashion преди 3 години

Постоянно мислим за дрехи, обувки, аксесоари, но към настоящия момент това, което най-често ни идва на ум, и към което най-често посягаме, са удобни спортни панталони или красиви шалове, които да носим вместо маска. През 2020-та - толкова! И не сме единствени, защото статистики отчитат, че домашно облекло, бельо, пижами и маски са най-продаваните артикули за годината. Какво съвсем нелогично влиза в картинката ли?
Прескъпиje дизайнерски чанти.


7 ужасно скъпи чанти, които купуваме сега и носим завинаги


През последните седем месеца луксозните брандове отчитат значително увеличение в продажбите на някои от най-скъпите си артикули, включително чантите Hermès Kelly (25 000 долара), Louis Vuitton Eva (1 200 долара) и Chanel Double (4 000 долара). Това е озадачаващ факт, като се има предвид, че коронавирусът хем не позволява честото носене на луксозни дрехи и аксесоари (освен ако не ги обличаме за ходене до супермаркета), хем се отразява на финансите на почти всеки човек на планетата. Глобалната икономика, и в частност модната индустрия, продължава да преживява безпрецедентен спад, но продажбите на луксозни чанти са в апогея си. Числата го доказват.

"Покупките на чанти на Hermès нарастват lв последната половин година с 60%, а цената им със средно 18%“ - казва Трейси ДиНунцио, главен изпълнителен директор и основател на Tradesy (бизнес за онлайн препродажби). Допълва, че вечният Birkin остава най-популярният модел. По същия начин, "продажбите на Louis Vuitton нарастват с цели 123%, а средната цена на чанта със 104%“. Уау!


Три много по-достъпни и съвсем нелоши алтернативи на The Birkin Bag


Други големи търговци отчитат подобни данни. От Rebag, които съвсем скоро публикуват “The Clair Report” (статистическо проучване, изцяло посветено на дизайнерските чанти и вариациите в техните цени и стойност), заявяват, че през последната година се наблюдава не само увеличение в продажбите на определени модели, но и на стойността им. "Чантата Louis Vuitton Eva почти удвоява стойността си при препродажба тази година“ - твърди Чарлз Гора, основател на Rebag.


ЕСЕН/ЗИМА 2020: обувките и чантите to remember


Друг специалист - Сара Дейвис, основател на Fashionphile, споделя точно същото мнение за чантите на LV. "Ако сте си купили (втора ръка) своя многоцветен Louis Vuitton Heartbreaker през 2012-та, или дори още през януари 2019-та, то сте похарчили между 750 и 1000 долара, в зависимост от състоянието. Днес същата чанта се продава за минимум 2000."


Чантите на Telfar Clemens или Birkin за бедни, и защо са най-големият хит на деня


Това звучи парадоксално, особено спрямо факта, че сме в глобална криза, но, изглежда, има основателна причина. Покрай пандемията много доставни вериги срещат огромни затруднения и това се оказва тежък удар за индустрията. Някои брандове спрират производство, за да правят предпазни маски, а други изцяло се отказват от предвидените си сезонни колекции. В същото време търсенето на скъпи чанти нараства, тъй като някои хора, които преди пандемията са харчили парите си за пътувания, сега насочват погледа си към нов тип лукс.

Статистики сочат, че милениалите са по-склонни да избират устойчива и етична мода в сравнение с минали поколения (68% от милениалите предпочитат устойчив вариант, срещу 55% от поколението X). На всичкото отгоре, повечето потребителски проучвания показват, че милениалите и поколението Z допринасят най-много за растежа на луксозния пазар, тъй като ценят качеството. Луксозните second hand магазини предлагат не само по-достъпни цени, но и насърчават купувачите да участват както в процеса на покупка, така и на продажба.

"Когато купуваме някаква ултралуксозна маркова чанта и след това искаме да я продадем, тя запазва почти същата, ако не и цялата си стойност, а възможно е и да стане по-скъпа с времето - в зависимост от марката и състоянието“, обяснява Дейвис от Fashionphile.


We love: новата версия на култовото Le Chiquito на Jacquemus


Разбира се, съществува риск, с инвестициите в дамски чанти, особено ако това означава да похарчим хиляди долари за нещо, което планираме да използваме дълго време. "Покачването на цените на дамските чанти невинаги е гарантирано, подобно на други неща, достойни за инвестиции; има много фактори, които трябва да се вземат предвид, включително търсенето и състоянието“, казва Горас от Rebag. Но той добавя и че, както всяка друга инвестиция, разбирането и проучването на пазара е най-добрият начин да се уверим, че получаваме възвръщаемост.

В крайна сметка всеки, който купува дизайнерска чанта по време на пандемия с идеята да си върне парите после, поема риск. Луксозните магазини за втора ръка, обаче, нарастват и усъвършенстват пазара си. Имплементират технологично удостоверение, че артикулите са оригинални,и имат повече нетолкова скъпи опции за хората, които не искат да харчат безумно много. Е, излиза, че моментът да си купим дизайнерска чанта е също толкова подходящ и адекватен, колкото и в предпандемичните условия. Само това ни трябваше да чуем!

More All fashion