Следва

Звездни носове за пример. 10-те най!

Да обиколиш света за 365 дни: Токио по време на Седмицата на модата

В последната Tokyo fashion week, Йохан Ку /Johan Ku/ представи едно от най-впечатляващите ревюта, в коиот, освен...

All fashion преди 11 години

Когато преди две години Страната на изгряващото слънце потъна в шока от тежкото земетресение, нормално бе отменена и Седмицата на модата в Токио. Мобилизираната нация обаче възстанови щетите с невероятни общи усилия и животът потече, отново толкова задружен, трудолюбив, толерантен и пъстър, както и преди катастрофата.

Започнаха отново и модните седмици в японската столица, в интерес на истината - събитие, което безспорно си струва вниманието, както и пътят дотам. Младите японци са уникални в своята смелост, когато говорим за интерпретации и моден прочит на собствената индивидуалност. Имат много интересни родни имена, както и безгранични възможности за шопинг на собствена територия, още по-солидни по време на модната седмица.

Тази година, от 17 до 23 март, се провежда 13-то издание на токийската седмица на модата, за която са предвидени 43 ревюта, а общо участниците са 48. Japan Fashion Week е събитие, за което е хубаво да се знае повече /защото факт е, че почти нищо не се знае тук/, затова и посвещаваме този познавателен материал именно на него.

За Япония открай време признаваме, че е стъпка напред от останалия свят що се касае до модата в най-смелите й и нетипични комбинации и идеи. Модната седмица се очакваше оправдано с огромен интерес, към Токио прииждат хора от бранша, много търговци, ловци на млади таланти.

Официалният сайт е tokyo-mbfashionweek.com, Twitter - @JFW_Official, а основното място на провеждане - квартал Шибуя.

Няколко са имената, които всяка година биват следени с огромен интерес. Хироко Кошино /Hiroko Koshino/ е иконично име в японския моден дизайн, тя е отдавна в индустрията, отваря първият от-котюр магазин в Токио преди повече от 40 години в столицата, а дефилето й всяка година се очаква с огромен интерес. Тази година - на 21 март в 19 часа.




Hiroko Koshino, есен-зима 2012

Кошино е и първият японски дизайнер, участвал в изложението Висша мода в Рим в далечната 1978 година. Оттогава насам, талантът й не спира да вдъхновява както в модата, така и в културния живот на града. Тя е ментор и наставник на много млади имена в дизайна, включително собствената й дъщеря Юма Кошино /Yuma Koshino/, с която работят съвместно от 1997.

Ревюто на Yuma Koshino е на 22 март от 16 часа.


Yuma Koshino пролет-лято 2013

Юма дебютира на Седмицата през 2005, което по стандартите на Япония е много скоро. И все пак, името на дизайнерката е много уважавано, тя има твърде богат опит за този кратък период. Работила е за KENZO в Париж, за Michiko Japan, и напоследък усилено със собствената си майка, Хироко Кошино. Младата Юма създава дамски колекции именно с лейбъла на майка си, които се радват на огромен успех в повечето луксозни мултибранд бутици из цяла Япония.

Johan Ku, 23 март, 14.00 часа


Johan Ku, есен-зима 2012

В последната Tokyo fashion week, Йохан Ку /Johan Ku/ представи едно от най-впечатляващите ревюта, в които, освен другото, дрехите буквално блестяха. Младият Йохан си играе с дизайна, смесвайки оригинални, ръчнотъкани платове от лен и бамбук, обработени така, че да светят в тамното. Ку е добре познат с размиването на границите между мода и изкуство, похват, на който вероятно няма да изневери и този път.
Той показва на 22 март в 14.30.

Yasutoshi Ezumi: 20 март, 21.00 часа


Ezumi, пролет-лято 2013

Още едно повече от интересно име е това на Ясутоши Езуми /Yasutoshi Ezumi/ и то не само заради сложното му звучене. Младият дизайнер пътува много в чужбина, изучавайки подробно детайлите и характера на модната индустрия, преди да да се върне в Япония и да основе собствен бранд. Учи в Central Saint Martins в Лондон, работи като асистент на Alexander McQueen, и като дизайнер на плетива при Aquascutum. Въплатява опита си в успешна собствена марка, в която висок клас плетива се преплитат прелестно с традиционното за Япония разбиране за мода и най-вече естетика.



В последните 10 години, японските улици са едно от най-впечатляващите явления в световната мода, за което е достатъчно само да погледнем невероятно пъстрите стрийт стайл блогове с адрес Токио или който и да е друг голям град в Япония. Освен това модните блогъри в страната имат призванието и го правят професионално - да отразяват Седмицата на модата в Япония стриктно, отблизо и в детайли, както самите ревюта, така и бекстейджа.

Един от най-важните фешън блогове в този смисъл е Tokyo Fashion Diaries. Родом от Вашингтон, САЩ, 30-годишната Миша Джанет специализира Японска мода от години. Тя живее в Токио, активен блогър е и снима всичко случващото се около модните събития, включително и улична мода. Миша покрива плътно светските и фешън сибития във всеки ъгъл на града, а блогът й има китайска, японска и английска версия. Тази година Миша Джанет отново ще е на първи ред и следенето й в Туитър би било повече от любопитно за любителите на модата - @FashionTubuyaki.

Tokyo Fashion Week Live: Тук може да се гледат някои от шоутата на живо.

Сред най-интересното, което вече видяхме в първия ден, неделя, 17 март, бяха колекциите на Christian Dada и лейбълът dressedundressed.









Dada е бил личен асистент на CHARLES ANASTASE, но от 2007-ма работи по самостоятелните си колекции, като вчерашното му ревю е първото в рамките на Japan Fashion Week. Дада показа супер модерното лице на Токио с една колекция, в която преобладават барокови бродерии, наред с гумата като материя, използвана за някои детайли. Но пък колекцията е елегантна с преобладаващото черно, тук-там бяло за контраст, малко синьо, червено и златно.





Dressedundressed е дизайнерско дуо от двама млади японци, които имат нaграда от предишно участие на Седмицата на модата в Сингапур. Такеши Китазава и Емико Сато се вдъхновяват от вампирската вълна и създават една много добра колекция в типичен японски минималистичен стил. 

Продължаваме да следим най-интересните имена в рамките на JFW и сериозно се замисляме за пътешествие до там по това време от годината. 
 

Това може да се случи и на теб, само трябва да участваш в играта на Havana Club



За повече информация, посети страницата на Havana Club във facebook.
 

 

More All fashion