Следва

Стил урок на седмицата - Каре

Какво ново - Punk: Chaos to Couture в Института по костюма

Очаквана с огромен интерес, предизвикваща... 

All fashion преди 11 години

Очаквана с огромен интерес, предизвикваща планирани пътувания до Ню Йорк в периода на провеждането й, е уникалната модна изложба в Института по костюма в Нюйоркския Метрополитан - Punk: Chaos to Couture.

Посветена на културата на пънка, изложбата ще разнищва от гледна точка на облеклото какво представлява културата на пънка и как така от улиците тя се оказа несменяем тартор на подиума за десетилетия.

Към изложбата има подготвена и книга със същото име, издание на Музея, в която гледната си точка за пънка споделят експерти като куратора към Института по костюма Ендрю Болтън, основателят на The Heartbrakers Ричард Хел, фронтменът на групата Sex Pistols Джон Лайдън и писателят Йон Саваж, известен с книгата си за Sex Pistols.

Мненията за същността на пънк-културата са различни при всички. За Хел това е "успех, постигнат без каквито и да е способности, с изключение на честността", за Лайдън - "улично движение", а за Саваж - "чувство на разочарование и ярост", преминаващо в идеята за разрушението.



"Вярата в силата на разрушението и силата на инициативата - например, популярната по това време култура Do It Yourself - е освободила поколението за това да създаде своя собствена култура," - пише Йон Саваж. Което, по специфичен начин вдъхновява авторитетни дизайнери - от Джон Галиано до Рей Кавакубо - да създават нови колекции.



Изложбата в Метрополитан ще приведе много такива примери: пуловерът Prada от колекция есен-зима 2007/2008 напомня точно пуловерът, с който е ходило облечено гаджето на басиста на Sex Pistols Нанси Спънджен през 1977 година, а английските безопасни игли, като при лондонските пънкове, неведнъж се срещат в колекциите на Moschino или Balmain по времето на Кристоф Декарнен.

Трябва да се отбележи също, че в наше време експериментите на Еди Слиман като наследник на Ив Сен Лоран са особено актуални. Изобщо, десетки извънредно интересни примери в тази културна инициатива.



Изключително интересна изложба, която е просто задължителна, ако вятърът ви е попътен и с посока Ню Йорк в дните от 9 май до 14 август.

Punk: Chaos to Couture e в Института по костюма в тези 3 месеца.
 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.