Следва

Карл Лагерфелд, Дона Каран и Вера Уонг проектират дрехи за бременната Кейт Мидълтън

Топ 10 на модните отживелици. Или големите "НЕ" в модата на десетилетието

 Във вихъра на времето модерното общество, чиийто обитатели сме...

All fashion преди 10 години

Във вихъра на времето модерното общество, чиито обитатели сме всички ние, бива безвъзвратно въвлечено в множество „симпатични“ за периода си експериментални прищевки, които, за щастие, постепенно се превръщат в музейни експонати на човешката суета.

Видими за всеки, те обаче твърде трудно успяват да бъдат консервирани във вид на безобидни фосили, а в процеса на тяхното унищожение падат и първите жертви на модата.

Трагичен факт, който успява да се превърне в комична притурка, що се отнася до класифицирането на най-големите гафове в последните 10 и повече години, които, слава Богу, вече отшумяват:


Алесандра Амброзио с UGGs

1. UGGs:
Въпреки мрачната си слава на „ черните овце“ на модните евъргрийни, нахлуващите трендове все по-свирепо и настойчиво се опитват да заличат зловредните ugg-ly обувки от гардеробите на средностатистическия моден ентусиаст.



2. „Иронията“ през бабините очила
, проблясваща в мустаците и фестивалната мода, приложена през зимата, e повече от абсурднa, още повече дори близначките Олсън, както и други публични персони, започват лека-полека да отстъпват от преувеличената оригиналност на хипстърската мода.


Бритни Спиърс и модел от колекцията на Louis Vuitton есен-зима 2013/14

3. Благодарение на добрата стара (вече) леля Бритни, бельото бе извадено на показ преди повече от 10 години и с радост можем да заявим липсата на каквато и да било носталгия по този евтин тренд. От друга страна пък, внасянето на елементи от спалното бельо във Висшата мода, както направи Louis Vuitton, добавя известна нотка будоарен шик във вида на класическия сатен.



4. Носенето на клинове
с презумпцията, че те са панталони, с времето се утвърди като вид смяна на персонално удобното, с неудобно за околните замаскиране на телесни повърхности. Грешката явно се е получила, когато любимата нам трагикомична фигура на Линдзи Лоън преди няколко години се яви пред света в този си вид и успя да обърка и други девойки, които в желанието си да покажат по-малко, всъщност показват повече, отколкото е необходимо.


Джесика Симпсън

5. Оранжевият тен като социално явление може да бъде възприет като визуален абсурд, но коренът на това недоразумение можем да потърсим в Гангуро субкултурата в Токио или на Червеня килим, където преди няколко години Кристина Агилера и Джесика Симпсън се разхождаха с „тенорексичен“ блясът, който граничеше с визуален катаклизъм.



6. Анцужната мода, във вида, в който Рик Оуенс ни я поднася, създава завидна представа за естетическо задоволство, но що се отнася до начина, по който Juicy Couture я налага, не бихме могли да очакваме нищо друго, освен стомашни конвулсии. Този тренд доби популярност едва през 2003 година, но явно все още заблудата сее своите „цветя на злото“.


Кийра Найтли на червения килим през 2008-ма

7. Ниската талия вече отдавна не е в редовете на борбата между модните трендове, но някак дори споменът за нея налага голямото отрицание на излишните килограми и нелепите широки колани, които ги съпътстваха във времето на техния апогей.


Кадри от "Сексът и Градът"

8. Цвете в косите или върху топа - запазена марка на Кари, но май топосът на нейното съществуване се пласираше нейде в началото на новото столетие. Та, оттогава изминаха към 10-на години и флорален или не, този мотив е отживелица.


Николета Лозанова

9. Страничното бръснене на косата беше т.н. „хит“ преди 2 до 3 години, щом поп-дивата Рири се острига, но безвъзвратността на половин избръсната коса, още повече ако е дълга, би трябвало да накланя везните в негативен аспект. Още повече, че фолк културата като рефлексия на българското съвременно общество дава и своите примери в това отношение в лицето на Николета Лозанова и Галена.

10. Бидейки пребиваващ гражданин на Лондон, един колосален в евтиното си излъчване тренд ме шокира - след поголовното избръсване на косата, девойките решават да прибягнат към удължения. Дотук добре, но когато липсата на причина и средства за „екстеншъни“ ударят до кокал, не ни остава нищо друго, освен да се възхитим на упорството на съвременната женска част от населението!
 

More All fashion