Следва

Стил урок на седмицата - Монохромно

Петте неща, които НЕ харесахме в модата през изминалата седмица

Казусът не е първи подобен в модната индустрия, няма и да е последен. Тук обаче не ни притеснява изискването да...

All fashion преди 10 години

Обвиниха Prada в дискриминация

Бившaта служителка в Prada Рина Борвизе, която води вече четири годишна правна битка с Prada Япония заради предполагаем сексуален тормоз и дискриминация отново се върна в новините.

Борвизе и две нейни колежки от бутика в Токио започнаха съдебния спор преди години, защото смятаха, че тяхната тогавашна директорка е била безпричинно уволнена след като й било казано, че е грозна и не изглежда като жена, която работи в Prada. Според нея, шеф от горните етажи на компанията й казал да си промени прическата и да свали няколко килограма, за да се вмести в стереотипа на марката, а след това подобни "указания" дал и на самата нея. Този ноември обаче, съдът в Токио не намери достатъчно доказателства за случилото се и отсъди делото в полза на италианската модна компания, която от своя страна също реши да потърси правата си и да контраатакува Борвизе за моралните щети, които им е нанесла.

По същото време в платформата за създаване и организиране на петиции Change.org мнозина бяха тези, които се застъпиха за Борвизе и нейната кауза. И така през април, с над 80 000 подписа (в момента има над 200 000) тя реши да отнесе делото си и към ООН. От своя страна от ООН дадоха официален отговор по случая Борвизе, в който настояват Япония да направи сексуалния тормоз и дискриминацията на работното място незаконни:

"Комитетът настоява държавата да въведе в законодателството си санкции за сексуален тормоз, особено на работното място, пропорционални на тежестта на престъплението. Комитетът също така препоръчва на държавата да гарантира, че жертвите могат да подадат жалби, без страх от репресивни мерки. Препоръчваме на държавата да повиши осведомеността на обществото срещу сексуалния тормоз."

Доволна от становището Борвизе излезе с официално изявление, в което сподели, че нищо не е свършило: "Надявам се, Мучиа Прада осъзнава, че живеем в 2013 г. и че силата на социалните мрежи могат да привлекат вниманието на всички, когато някои прави нещо грешно. Аз съм по-щастлив човек сега без да нося марки, които да ме идентифицират. Битката все още не е свършила и няма нужда да казвам, че ще бъде интересно да се види какво ще се случи от тук нататък.

Казусът не е първи подобен в модната индустрия, няма и да е последен. Тук обаче не ни притеснява изискването да изглеждаш спретнат и приветлив на работното място, особено ако това е свързано с имиджа на прочут моден бранд, а по-скоро бруталната намеса в личното право на всеки да изглежда и да се чувства както за него е добре. И къде всъщност е границата между "нормалните" за офиса правила и "ненормалните" за някои изисквания да си например с пет килограма по-малко за съответната работа?

Сара Джесика Паркър в черно-бяла сесия



"Да" на Сара Джесика Паркър и ансамбъла от бяло късо вталено сако и дълга вечерна пола. "Не" на банално представения черно-бял тренд и твърде комерсиалния стайлинг.

Корица и сесия - Harper’s Bazaar Russia, месец юни.












Виж още>>

Особените цветове в круизната колекция на Fendi



В колекцията на Карл Лагерфелд за Fendi дизайнерът залага на емблематични за бранда разпознаваеми ключови неща като коженото байкър яке, мозаечния принт, както и color block шарките и като цяло харесваме силуета и отделни артикули от круизната линия, но цветовете сякаш ни идват твърде измити, твърде бледи и неприветливи.



Просто кафяво, охра, сиво и карамелено не са палитра за всеки, и при тях има твърде голям риск от обезличаване. А когато етикетът е Fendi, това не е точно търсеният ефект!







Виж още колекции Resort 2014>>

Странно неудобните пози в кампанията на марката бельо Marlies Dekkers








За кампания есен-зима 2013/14 холандската дизайнерка на бельо Марлиес Декерс използва мотиви от прочути картини на прочути холандскки майстори като Рембранд, Карел Фабрициус и Ян Вермеер, за да илюстрира богато внушението на бельото, което изглежда изумително секси в тъмни класически цветове.

Объркват ни обаче дребните несъвършенства в позите на модела, който видимо се чувства неудобно в този декор, хваща плахо детайли като токчето на обувката си и кошницата с плодове, и въпреки добрите фотографии, усилието в позирането е очевидно и леко разваля не лошата идея.

Малкото Photoshop недоразумение в Moda Operandi


 
Наясно сме, че няма как широките рамене на жените да рекламират продукт на пазара в този момент, но решението, което някой е взел, за да намали обема на бомбъра също не ни изглежда удачен вариант.

Предимството, което графичния дизайнер на Moda Operandi е дал на розите на стената определено го вкарва в архива с Photoshop недоразумения.

От марката обаче бързо осъзнаха грешката и махнаха снимката от lookbooka си.
 

More All fashion