Следва

2 юли, вторник - Риана е в тематично облекло за представянето на колекцията Chanel’s Haute Couture Есен/Зима 2013-14 в Париж

10 съвета, които ще ти помогнат да се спасиш в "джунглата", или aкo "те Heineken® отнесат" на напълно непозната територия

Седиш на стола, взирайки се в компютъра си, четеш заглавието на тази статия и клатиш глава неодобрително, след като се сещаш на колко хиляди километра се намират джунглите на Амазонка...

All About Life преди 10 години

Добре, добре, знаем какво си мислиш. Седиш на стола, взирайки се в компютъра си, четеш заглавието на тази статия и клатиш глава неодобрително, след като се сещаш на колко хиляди километри се намират джунглите на Амазонка, сигурен във факта, че такова място на теб просто не може да ти се случи и няма смисъл някой да те съветва как да оцеляваш в подобна среда!

Но ние не сме убедени в това, защото ако като нас обичаш предизвикателствата или пък просто някой ден решат да те Heineken® отнесат в посока като тази, както се случва тук >>>  <<< ще е хубаво да си прочел поне един гид за оцеляване на непознато място.



Така че с лека ръка решихме да загърбим очевидното, обръщайки се към въображаемото и да дадем 10 безплатни съвета, които биха помогнали на всеки дебютант, попаднал в подобна среда.

1. Ако си загубил посоката напълно, нямаш карта, компас или GPS устройство потърси най-близкото поточе, след което започни да го следваш. Така в един момент поточето ще се превърне в река, а реката ще увеличи шансовете ти да избягаш от джунглата или да срещнеш някой, който да ти помогне.

2.
Ако се наложи да преспиш там, трябва да бъдеш много внимателен. Не вдигай шум, за да не привличаш вниманието на различни животни към себе си и се пази от падащи дървета и клони, които са най-големите убийци на хора, попаднали на подобни места. Бъди нащрек непрекъснато!



3. Пази се от комарите. Маларията е причинила повече смъртни случаи, отколкото всички войни в историята взети заедно, така че се замисли. В джунглата използването на мрежа е най-добрият начин да се предпазиш от гадните насекоми, но ако не разполагаш с подобна, както най-вероятно ще бъде, можеш да се опиташ да намериш поне сок от камфорово дърво или евкалиптово масло, които да ти помигнат в битката с тях. 

4. Дръж колкото се може по-далеч себе си, обувките и дрехите си от водата. Крокодили, пиявици, змиорки, анаконди, пирани и скатове са често срещани във водите на джунглата, така че прави всяка своя крачка с повишено внимание.

5. Прекомерните количества слънце могат да доведат до слънчев удар, слънчево изгаряне, топлинен удар и обезводняване, така че не забравяй да пазиш най-вече главата и шията си от пряка слънчева светлина. 

6. Без храна човек може да оцелее до три седмици, но без вода дори и няколко дни могат да са фатални. 

Ако ти свършва бутилираната, пречистена вода, има шанс да не умреш от жажда без да се налага да пиеш замърсена такава, която със сигурност ще доведе със себе си и проблеми. Видиш ли бързо течаща вода с плуващи вътре същества подобни на раци, означава, че водата сигурно е безвредна. Въпреки това е по-добре да се превари преди употреба.

Другият начин да се спасим от жаждата е да оставим прозиволно избрано растение да произвежда вода за нас под формата на конденз, поставяйки го в найлонова торбичка.

7. Растенията са най-лесният източник на храна в джунглата, защото не свършат. Въпреки това, за неопитните авантюристи би било трудно да направят разликата между отровните растения и тези, които стават за ядене. Най-лесният начин да разбереш дали едно растение е вредно е да изстискаш малко сок от него върху кожата си, за да видиш как тя реагира. Това не е 100% ефективно обаче. Обикновено ярко червените плодове и растенията с млечен сок трябва да се избягват.



8. Изключително важно е да можеш да си запалиш огън през нощта, ако не си успял да излезеш от лабиринта на джунглата все още. Огънят не само ще те сгрява, но ще ти позволи да превариш вода и да си сготвиш.

Има много начина за палене на огън като, разбира се, най-лесният е с помощта на кибрит или запалка. Все пак, ако се случи така, че нямаш подобни съоръжения в себе си можеш да пробваш да концентрираш слънчевите лъчи посредством лупа към едно и също място, за да запалиш искра, а след нея и огън, като използваш лещата на бинокъла, камерата, мерника или лупата си. 

9. Пести ресурсите си доколкото е възможно, защото не се знае със сигурност колко дни ще продължи всичко това. Личната енергия и здравият разум, фокусирани върху постигането на крайната цел, (оцеляване в джунглата) е от съществено значение.

10.
Времето не е най-добрият ти приятел, така че дори и ако си изтощен, не се отказвай. Борбата да се измъкнеш от джунглата е като всички други битки, печелим я и я губим първо в съзнанието си. Успешните хора винаги намират начини за поддържане на духа жив и това не бива да го забравяш, независимо дали се чувстваш изгубен на непозната територия или пък в живота си.


Виж пример за непримиримия младежки дух на четирима мъже, които бяха "хвърлени" на места от света, които никога не са предполагали, че ще посетят. Повече затова какво се случи с тях тук... >>>      
 



 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.