Следва

Дълги крака под дълга пола, или коя я носи по добре - Миранда, Кандис или Алесандра

Трети ден на Парижката седмица на висшата мода. Пръв сред равни - Maison Martin Margiela с новата си кутюрна колекция

Модната линия отново разказва "сложно за простото": ясните силуети и линии на облеклата от кутюр са...

All fashion преди 10 години

Откакто от декември миналата година фирмата стана пълноправен член на Синдиката на висшата мода, дизайнерският екип на бранда показва свои колекции с почетния статут на haute couture. Развивайки естетиката на основателя на модната къща - един от гениите на антверпенската шесторка, деконструктивиста Мартин Маржела - авторите отново възпяват традиционната за него "обезличена" тематика.

От сезон в сезон авторите крият лицата на манекенките под шалове, качулки, кожени покривала или маски-кръгове, посипани със скъпоценни камъни. Този път образът на призрачната невидимка, усилено поддържан в продължение на 20 години от основателя на марката, е постигнат с помощта на маски ала "паркова украса", пълни с пъстри декоративни цветчета.

Модната линия отново разказва "сложно за простото": ясните силуети и линии на облеклата от кутюр са изпълнени с активно, силно изразително съдържание. Колекцията haute couture Есен-Зима 2013-14 е контрастен микс от предмети от гладка цветна кожа и многослойни драпирани рокли с отделни апликации в темата на парковата растителност. И още на подиума - жакети от копринена дантела, украсени с пищни цветни украси, контрастиращи на фона на демократичния деним и разшитите скъпоценни нашивки на "източните" халати.

Днес Maison Martin Margiela минава без някои от най-типичните за самият Мартин прийоми, като пуловер от армейски чорапи, или сако от парченца фаянс, но все така по предишния неповторим начин демонстрира новите възможности на авангардната мода. По начин, по който малцина успяват. А именно да придадат усещане за висша мода на ежедневните ни неща, дрехите, които обичаме, защото са с нас непрекъснато, при цялата им необичайност.

 

More All fashion