Следва

Плесента на живота в ръкава на роклята - Младият дизайнер Нинела Иванова и „мухлясалите” материи

Новите лица на модата - Джема Айша Рефуфи, завоеванието на Том Форд

Талантът й е открит от няколко модни агенции почти едновременно пред няколко години, когато идва и първото...

Fashion преди 10 години

Тя, обичайно и според традициите в последното десетилетие, има нетипична хубост. В екзотичната смесица, която е изградила визията й, има по равни части класическа женственост, андрогинно усещане, животинска нотка, различност, разпознаваемост. Оправданието е просто - смесен произход от различни националности. Уникалните й черти носят френски, турски, английски и алжирски почерк, което пък, взето заедно с подчертания й талант за моделство, обяснява небивалия й успех в последните два, три сезона.

Джема живее във Великобритания, но пътува толкова често, че сценарият, еднакъв за всички модели със силна кариера, е в сила и тук - два куфара, самолет, термална вода за хубав тен след толкова препускане, и най-важното - силна воля за успех.

Талантът й е открит от няколко модни агенции почти едновременно пред няколко години, когато идва и първото участие - Седмица на модата в Амстердам през 2006.


Джем за Grazia UK











Светът обаче истински забеляза 24-годишния модел, когато Том Форд със замах я направи свое рекламно лице. И не само: тя стана първото досега лице на Tom Ford за цялата му модна верига, представяйки едновременно облеклата, козметиката и парфюмите на бранда. Чудото се случва само две седмици след като Джема е забелязана от една от най-влиятелните агенции за модели IMG, с която подписва.



Съвсем актуално я виждаме и в новата му рекламна кампания за есен-зима 2013. Освен като един от най-уважаваните дизайнери в света и филмов режисьор, този път припознаваме Форд и в ролята на фотограф. За снимките 51-годишният Том избира разнолики и нетипични модели, сред които и Джема. Компания в кадрите й правят Хериет Пол, Су Джо и Зузана Бoжич, позиращи в смелите и много цветни облекла от поп-арт колекцията му.

Самият Форд описва кампанията като преплитане между култури и различни етноси. Дизайнерът е толкова голям фен на младата девойка, нейното цялостно излъчване и стил, че бил готов да я наеме за стилист, ако не бе успял да я ангажира като модел за колекцията си, по собствените му признания.













Стилист на фотосесията е Карин Ройтфелд, според която Джема може да бъде следващата Кейт Мос, което не би се оказало грамадна изненада. Сини очи, руси, пепелни коси и светла кожа в допълнение с перфектните мерки за топ модел и силно характерно изражение привличат погледите в света на модата към нея. И още изявени скули, характерни черти на лицето, интерпретации със завидна лекота - Джема определено е глътка свеж въздух сред популярните и вече леко преексплоатирани в последно време типажи.

Как ще се развият нещата с елегантната госпожица Рефуфи предстои да видим, но едно е сигурно - с рамото на Том Форд и с изобилните дадености по природа, събитията изглеждат предначертани, в най-хубавия смисъл на думата.
 

More Fashion