Следва

Онлайн зареждане - COOL тениски

Миуча Прада, начело на едноимения лейбъл, за обаянието на „грозотата”

„Когато започнах да творя, модата бе възможно най-лошото място за феминистка с леви убеждения. Беше...

All fashion преди 10 години

Миуча Прада, чийто лейбъл и дъщерни брандове се оценяват на около 3 милиарда евро, говори за обаянието на „грозотата”. Дума, рядко използвана в модните среди, но Прада настоява, че я намира за много по – интригуваща, отколкото „ красотата”.

В интервю пред британския вестник Telegraph дизайнерката признава, че дълго време е била критикувана за подхода си към модата, заради факта, че е допускала по-гръндж визията да навлезе в света на висшата мода, откакто е начело на семейния бранд от 1978 година.

Първоначално създаден от дядо й, Марио Прада, който правел дрехи и аксесоари от кожа в Милано, впоследствие се превръща в една от водещите модни марки в света.

При все това, в интервюто, публикувано в изданието, Прада споделя, че никога не се е чувствала като представител на конвенциалната страна на модната индустрия.


Рекламната кампания есен-зима 2013/14 на Prada

„Когато започнах да творя, модата бе възможно най-лошото място за феминистка с леви убеждения. Беше ужасно. Да, имах предразсъдъци, но също така осъзнавах, че това е проблем” казва тя.

„Предполагам, че се чувствах виновна, задето не се занимавам с нещо по-важно, по-политически ориентирано. Така че по един или друг начин се опитвам да изпозлвам компанията за тези други дейности”.

Прада, на 64, управлява модната къща заедно със съпруга си, Патрицио Бертели, който с радост се е заел с търговския успех на марката. Вдъхновението и идеите обаче си остават нейни, включително, добавя тя, необичайният й интерес към грозното.

„Грозното е привлекателно, грозното е възбуждащо. Може би защото е по-ново”, обяснява Миуча Прада в интервюто, „Изследването на грозното за мен е много по-интригуващо от буржоазната идея за красотата. Защо? Защото грозотата е толкова човешко качество. Докосва се до онази лоша и мръснишка страна на хората. Знаете ли, това може и да предизвиква скандал в модните среди, но в останалите сфери на изкуството е доста често срещано: например в киното и изобразителното изкуство”.

„Но да, никога преди това не бе използвано в модата и бях обвинена, че лансирам гръндж визията и грозотата”.


Дефилето на Prada в Милано, колекция есен-зима 2013/14

Необичайно е жена да е начело на модна къща и Прада споделя, че винаги е била наясно с този факт и поради това винаги се е стараела да балансира между семейството (с мъжа й имат двама сина) и управлението на бранда.

„Понякога си мисля, че жените все още не оценяват ролята си в обществото. Смятат, че не сме достатъчно силни, за да мислим и за да доминираме. Не ни допада образът на бизнес дамата – борим се с жените, които се държат като мъже”.

„Аз избирам един напълно компромисен вариант. Избирам малко мода и малко авангард и тази формула работи за мен. Не искам да отричам миналото си, тъй като то дълбоко вкоренена част от мен. Не мисля, че е толкова лошо да си мила с някой мъж”.

More All fashion