Следва

Editors' choice - Всичко българско и родно

Нищо ново на източния фронт

След като гръмнаха складовете в Челопечене и се оказа, че се чакат още гърмежи, вдигнахме телефона на видни специалисти еколози, за да разберем...

All fashion преди 15 години

След като гръмнаха складовете в Челопечене и се оказа, че се чакат още гърмежи тази сутрин, вдигнахме телефона на наши хора в Министерство на Екологията, като обещахме да ги оставим анонимни,  за да разберем най-важното в случая, а именно как да се погрижим за здравето си в ситуация на обгазяване и наситени стойности на въглеродния диоксид, и ето: 

Най-общо информацията се свежда до: тъй като не е потвърдено какво точно се е съхранявало в складовете, не може да се каже точно какво се излъчва във въздуха. Най-неприятният вариант е ако там например е имало пестициди, което не е потвърдено, но всичко е допустимо предвид факта, че помещенията отдавна не са проконтролирани.

ХМС (Хидрометеорологичната служба) в София следва да дава регулярни справки за това как се движи облъкът и каква е степента на разсейване на концентрациите, предимно от въглероден диоксид.

Според информацията облакът се движи в посока от Кремиковци през Витошката яка към Бистрица, но това също е предмет на проследяване.

Както и да е, никой тук официално не каза какво да се прави, а най-важна, оказа се, е елементарната мярка с маските или мокри кърпи през устата. Много е важно, тъй като диоксидът поразява дихателната система.

Радиация няма. Нямаме данни кога ще отмине опасността от замърсяване, но ви приветстваме за това, че затворихте прозорците, сложихте маски и заедно с нас очаквате регулярна и достъпна информация от отговорните хора тук.


More from View Sofia

More All fashion