Следва

Онлайн зареждане - 33 базови неща, които гардеробът заслужава в студената зима

Първата биография на Вивиан Уестууд. Чакаме я догодина

Вивиан Уестууд неслучайно е наричана една от гранд дамите в света на модната индустрия; тя е не само...

All fashion преди 10 години

Вивиан Уестууд неслучайно е наричана една от гранд дамите в света на модната индустрия; тя е не само икона, но и се радва на повече от 40-годишен успех в бранша.

И макар че е един от смелите и излизащи извън всякакви рамки дизайнери, Вивиън рядко дава интервюта, дори когато става дума за развиваната от нея благотворителна дейност, която често поглъща голяма част от времето й. За пръв път обаче ексцентричната Уестууд е готова да разкаже историята си пред света в оторизирани мемоари, като за целта ще работи с биографа Иън Кели, който ще се позовава изцяло на нейните разкази и на разговори със семейство и близки приятели на родителката на пънк модата, сред които топ модела Наоми Кемпбъл и скандалният основател на Wikileaks Джулиан Асанж.

„Вивиън е много повече от това, което виждаме на пръв поглед. Тя е изключително и страстно ангажирана с човешките права и екополитиката, но освен това аз искам да разкажа историята на една топлокръвна жена с голямо сърце, която започва като начална учителка в Дербишайър, а по-късно се среща с Малкълм Макларън и променя света”, споделя Иън Кели.

Умението на  Уестууд да шокира по нищо не напомня на вулгарните изблици на Майли Сайръс например. Вивиън винаги се стреми да демонстрира нещо повече и търси комуникацията между дрехата и онзи, който я носи. Неслучайно дизайнерката се радва на множество последователи в целия свят: нейните силуети са винаги ласкави към която и да е фигура.

Историята й е като наниз от няколко епохи, сред които 70-те, посветени на пънка и основани с помощта на Малкълм Макларън, а има толкова други интересни моменти от кариерата й, за които нямаме търпение да научим повече. Някои от тях дори не са свързани с модата, като например фактът, че Вивиън дарява почти цялото си състояние за спасяването на полюсите и влажните и тропични гори. На 72 години, дизайнерката управлява почти сама цялата си модна империя и всички колекции, проекти и бутици, свързани с нея. Едно е сигурно: няма да намерим никъде по-хипарска баба от нея.

Биографията се очаква да се появи на книжния пазар Октомври 2014, а ние със сигурност ще я очакваме с горещо нетърпение.




 

More All fashion