Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 2 - 8 юни

Петте любими парчета на художника Дончо Дончев

Той изразява себе си в различни насоки и често създава нестандартни авторски проекти в България и чужбина...

Music преди 9 години

*на снимката горе - автопортрет на художника

Дончо Дончев е художник, който изразява себе си в различни насоки и често създава нестандартни авторски проекти в България и чужбина. От 1996 г. участва в изложби в България, Финландия, Белгия, Германия, Турция, Швейцария, както и организира редица самостоятелни. От 2005 г. насам, заедно с турския писател Керим Сакъзлъ издават книгите: "Стихове в картини", "Прераждането на Сатира" и графичния роман "Fatemate", представени с изложби в София, Измир и Истанбул. През 2011 г. рисува 21 страници за "Heavy metal" отново с текст на Керим.

През 2014 г. Дончо става автор на обложката на дебютния албум “SevenƟ Sense” на джаз формацията The Golden Project, но с това не се изчерпва всичко по работата му с групата.

На 5 юни, когато е промоцията на албума, художникът ще се качи на сцената заедно с музикантите, за да пресъздаде емоцията и настроението на концерта върху платната си. На финала, към всяка изсвирена пиеса ще има нарисувана отделна картина, вдъхновена от самата нея, а публиката за първи път ще има възможността на живо да види живата симбиоза между музиката и изкуство.

Да си признаем, нямаме търпение за това пътешествие от емоции, но преди да ни се случи то, слушаме петте любими парчета на художника в редовната ни рубрика!



Да направиш такава класация е трудно. Ще се опитам да избера тези песни, с които съм свързан емоционално като художник...

Queen - Innuendo
Детските ми спомени за грамофонните плочи вкъщи и една от най-великите групи Queen.




James - Sometimes
Група, която много харесвам и гледах през 2010-та в Royal Albert Hall. Бих казал много човешко и истинско.

 

Sting - Desert Rose
Едно приказно пътуване, носещо тайната и мъдростта на изтока.


The golden project - I miss you
През последните месеци бях свързан с групата "The golden project". Когато ги слушах се потопях в друг свят, чувство което ме накара да нарисувам тяхната музика. Избирам две музикални композиции и картините към тях. 

Eсенна вечер, счупена празна пейка и “I miss you”.

 

The golden project - Song for my daughter


 
Повече за работата на Дончо можеш да видиш тук >>>

Повече за музиката на THE GOLDEN PROJECT тук >>>

ЦЯЛАТА РУБРИКА ТУК >>>


More from View Sofia

More Music