Следва

VIVACOM Art Hall представя невиждани досега кадри от Аполония в изложбата "30 години Аполония"

Mando Diao пред ViewSofia: Ще правим музика, докато умрем!

Имахме възможността и щастието да се срещнем отблизо и да се запознаем с инди рок бандата...

Music преди 9 години

И тази година Sofia Rocks не разочарова никого - даже напротив. Едно от големите музикални събития за 2014-та напълно успя да удовлетвори всички очаквания на стеклите се меломани от цялата страна, а и не само.

Всяка една от обявените банди бе налице, стартира на време и даде всичко, на което бе способна, за да направи публиката на фестивала щастлива от факта, че е там. Всичко това е похвално!

Емоцията, която цареше на стадион „Академик“ не може да бъде описана с думи, но може да се сравни с красиво усещане на трепет и радост от страна на феновете и истински професионализъм и музикантски дух от участниците на сцената.

Красотата на това рок пиршество бе именно в подбора на групите включени в програмата, защото имаше от всичко по-малко. А именно от най-популярните и актуални имена като The Offspring и 30 seconds to mars, до такива, които са все още нови и не до там познати за родната публиката, като американците Skillet и шведите от Mando Diao.

Имахме възможността и щастието да се срещнем отблизо и да се запознаем именно с една от тези групи, инди рок бандата на вечерта – Mando Diao. Поговорихме си откровенно с двата вокала на групата Gustaf Norén и Björn Dixgård за музиката, вдъхновението им и това, което ги различава от всички останали банди, които сме чували у нас. И ето какво ни казаха те, непосредствено преди да се качат на сцената:

V.S. Преди свирили ли сте в Източна Европа? Какви са вашите очаквания за българската публика?
Bjoern: Свирили сме доста в Източна Европа. От първия ни албум насам сме имали участия почти навсякъде в Полша, Хърватия, Русия, Словения, Словакия, Румъния, но за първи път имаме удоволствието да сме в България. Това е нашият дебют във вашата държава и силно се надяваме публиката да ни хареса. 

V.S. Последният ви албум се казва Aelita. Каква е разликата между него и предишните ви албуми? Тази вечер ще изпълните ли много песни от него?
Bjoern: Ами не е много голяма. За нас не се различава особено процесът по съдаването на албум, защото винаги се чувстваме по различен начин и съответно и свирим по различен начин.
Gustaf: Чувстваме се по-свободни отвсякога. Колкото повече правим музика и колкото по-напред вървим, толкова по-свободни ставаме.
Bjoern: Ние не свирим с инструменти, а свирим със съзнанието си и се стараем винаги да е така. Различното сега за нас е, че осъзнаваме факта, че не сме типичната банда от четирима души, която ще има кариера от около десет години и ще се разпадне след поредния албум. Не го възприемаме като работа и задължение, а просто като част от живота ни. Ще правим музика докато умрем! Духът при нас е винаги един и същ - ние свирим със съзнанието си и създаваме каквото искаме!
Gustaf: Определено тази вечер ще чуете доста тракове от Aelita. Имаме 75 минутно шоу, тъй че ще бъдат включени песни и от него и от по-старите ни албуми.

V.S. Каква музика ви вдъхновява за работата ви?
Bjoern: Музиката, която слушаме е предимно черна музика. Обичаме хип-хоп, соул, фънк, джаз, блус, диско, хаус и електроника, както и рок музика, разбира се. В момента сме на вълна трап, но също така харесваме много и дъб, не подминаваме дори и салсата и регето като стилове. В общи линии се влияем от всякакви музикални стилове, които харесваме и слушаме. Музиката е много повече от един жанр. Опитваме се да се вдъхновяваме от всичко възможно, като започнем от опера и стигнем до олдскул джаз и съвременен хип-хоп. В момента например сме запалени по азиатската музика и подобен род елементи са включени и в песните от последния ни албум.
Gustaf: Музиката е като пътешествие за нас. Иска ти се да опиташ и да откриеш много и различни неща по време на него.

V.S. Можете ли да ми кажете кое е  уникалното в звученето на Mando Diao?
Gustaf: Ние работим много с нашите гласове, ако търсите определящата и крайна линия -няма такава. 

Bjoern: При нас това е инструментът, който винаги се повтаря. Нашите гърла, начина по който пеем и какво пеем, като под това може да е всичко останало, дори звуците на океана претворени в музика. Всяко нещо може да е звученето на Mando Diao!



V.S. Днес в София всичко е в името и под влиянието на рок музиката. Споделете какво за вас е рокът всъщност?

Bjorn: Рок музиката е нещо като най-важната революция в музиката около 50-те години на миналия век. Това е първият път когато хората виждат, че музиката може да бъде олицетворена от дадена група. В наши дни нещата стоят по доста по- различен начин. Всъщност сега младите хора диктуват правилата, създават културата и цялата сила е в тях. В момента по-възрастните се чувстват заплашени от по-младото поколение във всяко едно отношение, дори и в рок музиката, защото в днешно време младите създават музика най-вече с всички тези електронни устройства, а не с реални музикални инструменти. Нещата се променят, правилата също. Но за нас основно значение има това, че рокът е свобода. Свобода на духа, на развитието на жанра, без значение от кое поколение си и какъв рок създаваш, важното е да носи емоция и да те кара да се чувстваш свободен.
Gustaf: Всичко е в емоцията от свободата на тази музика – това е рокът за нас!

V.S. Различават ли се по някакъв начин феновете ви в различните страни по света?
Bjorn: Разликата при Mando Diao е, че при нас публиката варира от всякакви култури и възрасти, тя не може да бъде категоризирана. Например на нашите концерти идват от 70 годишни хора до деца и младежи. Ние не сме банда, която ще бъде актуална просто два месеца и след това ще спре да се развива. С нашето творчество се развива и нашата публика, тя е обширна и необятна като музиката ни.

V.S. Коя е следващата ви спирка след София? Други големи фестивали, на които се очаква да свирите скоро?Gustaf: Съвсем скоро имаме участия в Испания, Холандия и Швейцария. Лятото предимно гостуваме на различни фестивали, а след него, разбира се, следват и клубните обиколки из Европа.
Bjorn: Ще имаме участия и в Скандинавия. Очакват ни и DJ перформънси, както и издаването на нов албум, за който вече имаме записани и готови парчетата.

V.S. Успех тогава с всичко!
Mando Diao: И нас вас също! Благодарим ви!
 

More from View Sofia

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Валентина Иванова, Campaign Manager

All About Life преди 1 година

View Sofia пристъпва в царство d:istinkt, PR агенция на годината според BAPRA Bright Awards 2022. d:istinkt обслужва брандове като Lidl, Yettel, Европейски парламент, Европейска комисия, Samsung, Каменица, Клет и др. С тях се работи леко, с удоволствие и споделен нюх, задружно, креативно и много модерно. Зад розово-лилавата компания стои палитра от уникални личности, с които се запознаваме отблизо и с които трудно се разделяме. Те са the d:istinkt creators - всеки от тях създава част от комуникационните продукти, носители на редица световни награди. Следва професионално-лична среща Пета... 

Бормашина, зеге, винтоверт и флекс: майсторски флирт с Филип Буков

Celebrities преди 11 месеца

От 1 май 100 продукта на PARKSIDE за работа по дома и градината са в хипермаркетите на Kaufland в цялата страна. Обожаваме сръчни хора и инструментариума за сръчни хора, затова и посрещаме новината с радост. PARKSIDE предлага красиви инструменти за сръчковци, подходящи за всяка работа, за която са нужни чифт майсторски ръце, малко въображение и подходящ помощник. В Kaufland може да намерите всичко - от отвертки, през бормашини, до градински инструменти, за да сте оборудвани за разнообразни задачи.  Перфектно оборудван е и днешният ни секси гост, четем >>>  

More Music