Следва

Малките тайни за красота на Кейт Ъптън

Пепеляшкова обсесия или какво е да скъсиш пръстите на краката си и защо

Да си причиниш това е като да си причиниш всяка друга пластична намеса. Причините и нагласите са същите, остава въпросът дали си струва?

Body преди 9 години

Някои жени обожават да ходят на шопинг, особено ако става дума за чифт нови летни сандали на токчета, но за други, тези, които носят по-голям размер или имат някакви деформации на пръстите, избирането и пробването на обувки може да е доста смущаващо и неприятно преживяване.

Прокълната от природата с номер 41, изпъкнали кокалчета и неравни по дължина палци Паулина Чарликовска се чувства напълно отчаяна с ужасните си крака, но след като се подлага на операция за скъсяване на пръстите, животът й се променя тотално.



„Мисля, че сега имам нов фетиш и това са краката”, казва с радост 30-годишната Паулина. „Съпругът ми мисли, че съм обсебена, защото ги разглеждам постоянно.”

Но собственичката на козметичен салон не винаги е била толкова уверена по повод стъпалата си, даже напротив. „Преди ги криех, толкова се срамувах от краката си, никога не носех обувки с отворени пръсти, а когато ходех на гости, си носех чорапи, за да скрия краката си.”

За да е напълно мрачна картинката, Паулина работи като педикюрист, което означава, че разглежда пръстите и краката на другите жени всекидневно. „Разглеждах безкрайно много други крака, сравнявах ги с моите, и си мислех ‘моите са толкова грозни’, страшно им завиждах.“



За да направи краката си да изглеждат по-малки, Паулина ги изтезава с един или два номера по-малки обувки. „Винаги пробвам и буквално ги натъпквам в по-малки обувки, за да изглеждат поне малко по-нежни, но всичко е безрезултатно, тъй като огромните ми 41-ви номер крака са с по-дълги втори и трети пръст и не се наместват в обувките както трябва. Исках да нося красиви токчета, но през годините ми се образуваха кокалчета на пръстите и изглеждаше още по-ужасно.”

Така, след като гледа предаване по Discovery Channel, Паулина решава да се подложи на пластична хирургия за скъсяване на пръстите. Противореричвата операция изпилява ставните връзки на пръстите и ги свързва наново посредством телчета. „Идеята за тази възможност буквално ме обсеби, не можех да спра да мисля за операцията.”, спомня си Паулина.

Интервенцията, която обещава да измени формата и размера на дамските крака, за да подобри тяхната външност, е супер популярна в Америка. В последните години операциите, които включват скъсяване или удължаване на пръстите на краката, изпиляване на изпъкналите костици и дори изсмукване на излишните мазнини от палците , стават една от най-бързо развиващите се области на пластичната хирургия и в Обединеното кралство. Джон Харгрейв, консултант по ортопедична хирургия в Harley Street’s Cosmetic Foot Surgery Centre, казва: „Познавам жени, които мразят да ходят на почивка, изпитват дискомфорт и изобщо не могат да се отпуснат, защото мразят да си показват краката и това ги тормози. Имах пациентка, която повече от двадесет години не беше показвала краката си на съпруга си. Чудя се как изобщо е възможно това?! Изпитвам удовлетворение когато жените се чувстват уверени и харесват краката си. Постоянно получавам снимки на новите им пръсти!”

След задълбочено проучване Паулина решава, че д-р Харгрейв, който прави по 350-400 такива процедури годишно, е най-подходящият за нейната операция. През октомври 2013 Паулина скъсява втория и третия си пръст с около един сантиметър, чрез операция, струваща £4,500. Твърди, че процедурата, която се извършва под локална анестезия не е никак болезнена, по-кошмарен е звукът от рязането на кости. „Изобщо не се притеснявах, толкова много исках тази промяна, много се вълнувах. Не болеше, но специфичното е, че всъщност ти не спиш, а се използва местна упойка и аз чувах рязането на костите, и звукът беше наистина ужасяващ. Бяха ме предупредили да си донеса някаква музика, но все пак се чуваше и приличаше на филм на ужасите. Чувах чупенето и виждах как прерязват костите, и това може би беше най-тежкият момент, притеснявах се, защото си представях да има много кръв навсякъде.”

Но след като белезите зарастват и скобите, които държат наново прихванатите стави са свалени, Паулина е повече от щастлива от резултата. „Сега обичам краката си. Изглеждат страхотно, и ги гледам през цялото време!” Стъпалата й са скъсени с размер и половина . От този момент нататък тя най-сетне ще носи обувките, за които винаги е мечтала.

„Вече нося само отворени обувки, и мога да сменям всякакъв тип токчета, най-ранообразни модели, без да ме боли. Бях толкова въодушевена, че разказах на всичките си клиенти. Мисля, че ме помислиха за луда.”

Всъщност, Паулина толкова обича новите си стъпала, че ги глези по всевъзможен начин.

„Дори имам ботокс в краката си, за да спра потенето. Поставянето на ботокс е наистина болезнено, даже повече от самата операция, защото става въпрос за 13 инжекции на стъпало, но си заслужава, защото сега изобщо не се изпотяват. Имам малки крака, които не се потят, не е ли страхотно!”

И все пак, след всички емоционални признания на госпожа Паулина, остава въпросът защо, за Бога, трябва да си причиниш това? Вярно е, че и тук нагласите и причините са същите, като при всяка друга пластична намеса, но остава открит въпросът дали си струва?

Вие как мислите? В анкетата!

Анкета

За или против пластичните операции за скъсяване на пръстите на краката

More from View Sofia

More Body