Следва

Любимото бяло и синьо райе

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

Рим, знаем, освен божествен град, е и една от столиците на модата в Европа. Преди...

All fashion преди 9 години

Академията за Дизайн и мода в Рим чества 50-годишен юбилей

Рим, знаем, освен божествен град, е и една от столиците на модата в Европа. Преди 50 години там се открива Академия за Мода и Дизайн, място, на което се творят дрехи за опера, балет, театър, кино, моден дизайн, за всякакви поводи и изкуства. Честването на годишнината има за цел да покаже, че Академията не прилича на никоя друга. Че там не просто се преподава мода и история на костюма, а се обучават в придобиване на истински полезни и конструктивни умения около 200 студенти, на които принадлежи бъдещето.

Емблематични възпитаници на академията са криейтив директорът на Гучи, Фрида Джиани, както и дизайнерското дуо, станало известно покрай съвместната си работа с Фере - Томазо Акуилано и Роберто Римонди.

Немалко модни къщи работят в колаборация със студенти от Академията за осъществяването на проектите, посветени на юбилея. Сред тях четем имената на Булгари, Фенди, Валентино, Дизел и слънчевите очила L.G.R.



Проектите на студентите се разхождат из различни епохи, взаимстват идеи от тях и съставят интересен колаж от миналото към съвремието на модата. Още с влизането в сградата, посетителите се натъкват на висящи от тавана над стълбите, водещи към следващия етаж, туники с елементи, вдъхновени от Византийската епоха. Необичайните хрумвания на младите дизайнери не спират дотук. Има колекция, посветена на коронацията на Наполеон Бонапарт.

Придвижвайки се по-напред във времето, попадаме в зала, посветена изцяло на магията и изяществото на Бел Епок. Омаята на 19-ти век обаче е съсредоточена в един определен детайл от женското облекло, изключително емблематичен за времето си - шапката. На студентите е зададена следната задача - класически, изцяло черни рокли, в духа на епохата, и пълна свобода при изпълнението на шапките. Те са цветни, с воали, кадифе, пера, цветя, бижута. Украсата им е пищна и благодарение на скромните и изчистени рокли, този акцент се превръща във водещ.





Факт, доближаващ се до действителността на времето. Време, в което жените са имали ограничена възможност да изразят своята индивидуалност. И шапката като аксесоар е била перфектният изразител на тази женска потребност, а студентите са уловили безпогрешно нишката на историята и са я трансформирали във феерия от цветове, материи и украси, която пленява и очарова. Проектите на възпитаниците отиват и отвъд историята - виждаме сесия, посветена на правенето на филми, второкурсници демонстрират в лаборатория създаването на палта, по всевъзможни артистични прийоми, използвайки фабрични материали като вълна, кожа, кадифе и дори копринено плисе.





Завършващите студенти пък изглеждат насочени към най-модерните тенденции в платовете, използвани напоследък, сред които спадат неопренът и влакната от тропическото растение юта. Пищно, сериозно и шармантно честването, без съмнение. С една нетрадиционна и любопитна разходка пред дрехите и костюмите от хилядолетия насам.

Есенният каталог на Sisley с любовен триъгълник





Натовареният със задачата да възобнови съвременната марка Сисли криейтив директор Пиер Даволи не си губи времето, определено. Работилият за Cerruti 1881 и CK by Calvin Klein Даволи има намерение да превърне бранда от италианска мода за висококачествен деним в нещо съвсем различно. Ние добре познаваме тази марка от години. Изчистените й силуети и класически тонове. Това, което се разчупва в новите колекции е обхвата на марката. Представена в нова светлина, тя се насочва към една ърбън-пост-рок личност, обгърната от самочувствие и увереност. Перфектна комбинация от стил и дързост.

Новата колекция есен/зима 2014 излиза с интригуваща фотосесия, в която главните действащи лица са две близки приятелки - Айрлънд Болдуин, изгрялата от около година моделка, дъщеря на безпрецедентно известните Ким Бейсингър и Алек Болдуин и Джиджи Хадид, любимката на Том Форд. Двете се запътват на междуградско пътешествие, като към тях се присъединява сексапилен плейбой - Симън Несман, лице на редица известни марки като Армани, Версаче, Долче и Габана, Живанши, Келвин Клайн, Ралф Лаурен и много други. Водещата, силна женска роля е дадена на г-ца Болдуин. И тя прави кратък анонс по повод участието си:

"Това е първият ми истински пробив в тази среда. Да работиш с най-добрата си приятелка, прави всичко много по-лесно, удобно и весело. Ние се забавлявахме много и споделяхме своя опит, съветвайки се една друга. Харесвам марката и идеите, които презентира и прокламира. Освен това е много близка до собствения ми стил, което направи нещата още по-лесни."

Криейтив директорът обяснява принципа на подбора за лица за кампанията така: "Не съм почитател на избирането на модели само заради определен стандарт за красота. Това, което е изключително важно за нас е да имат силно изразена индивидуалност и да са изградени личности. Избрахме ги, понеже представят перфектно жената според Сисли: чувствена, необикновена, модерна, уверена и космополитна."

И така, виждайки продукта на тази колаборация в снимки и чувайки по една гледна точка от двете страни разбираме защо кампания като тази е толкова успешна и свежа.

Виж всички снимки тук>>>

Британския моден съвет и Ebay работят заедно в полза на млади дизайнери


Зоуи Джордан

Британския моден съвет и Ebay си партнират по повод развитието на програмата BFC Contemporary (съвременен Британски моден съвет). Идеята, заложена в партньорството им, е да осигурят на дизайнери менторство или предотставянето на рекламни възможности и нови бизнес стратегии. Първият такъв проект е насочен към създаването на капсулирана колекция, която да се продава през Ebay по време на Лондонската седмица на модата през септември тази година. Менторската програма ще съветва и помага на всяка марка в изграждането на концепция на бранда, продуктите, бюджета, мащаба на развитие, онлайн и офлайн растежа й, и опита и обратната връзка с клиентите.


Джорджия Хардин

Британските дизайнери Зоуи Джордан, Алексис Барел и лейбълите Джорджия Хардин, Присм и Пейпър Ландън са първите, обвързани с тази схема на разработване на моден продукт по най-добрия начин, за да бъде той конкурентен на пазара. Изборът са именно те, поради: "креативна успеваемост, рекламен потенциал и оригиналност в съвременната модна сфера".

Те, подобаващо, отговарят, че са "поласкани от възможността да подкрепят и подпомагат ускоряването и растежа на този доста жизнеспособен моден бизнес." Главният изпълнителен директор на Британския моден съвет коментира, че: "Всеки от тези встъпващи тепърва дизайнери, за чието развитие ще се работи, има изработена невероятно креативна и силна концепция. С безценната подкрепа на Ebay, тези брандове спокойно може да се превърнат в една нова вълна от съвременни британски дизайнери."


Алексис Барел

Амбициите зад инициативата могат да се развият в положително приет и търсен продукт, няма съмнение. Остава да очакваме да видим резултатите от този необичаен бизнес подход към една чисто креативна дейност. И да се надяваме, че положителната страна на нещата ще даде тласък на по-мащабни инициативи от подобен характер, които да дават шанс на повече млади дизайнери да се изявят със собствената си концепция, рамкирана по най-подходящия начин.

Аби Кланси и кампанията бельо на Ultimo underwear





Горещата моделка се съблече! Не за корица на списание обаче, а за новия каталог на небезизвестната марка, творяща луксозно бельо Ultimo underwear. Тя е новото лице и тяло на бранда и като такова веднага ни плени със златист загар и безупречна форма, върху които съвършените модели стоят зашеметяващо.

Самата тя твърди, че " хубавото бельо е квинтесенцията на женския тоалет, и обикновено избирането му предшества останалата част от тоалета ми.". Младата моделка споделя, че е направо влюбена в дизайна на марката и че никога не е предполагала, че е възможно бельо да бъде толкова красиво и удобно същевременно.

Ние смятаме, че по-добър избор трудно може да се направи когато става въпрос за женска красота, а в съчетание с красотата на най-фината част от тоалета, резултатът те оставя без дъх, наистина. Откриваме, че футболистът Питър Крауч е уцелил в десетката не само с отбора, за който играе, но и с избора на половинка в живота.

Сватбената рокля на Шерил Фернандес Версини, бивша мисис Коул









Отскоро повторно задомената певица се появи на частно празненство по случай сватбата си в Лондон със зашеметяваща рокля на британските дизайнери Ralph & Russo. Празненството, на което са присъствали семейството и близки приятели, се е случило в частния клуб The Library. Фино кадифе и коприна си партнират с шифон, за да стане реалност зашеметяващата, романтична черна рокля, с която Шерил се появява на собственото си празненство.

Двукратно украсявалата корица на Vogue Шерил проявява интерес към роклята още на представянето й на модно шоу през Януари, и не променя и детайл от нея, след като дрехата се превръща в неин сватбен избор. Дори залага на същата прическа и обувки, като при представянето й. "Роклята бе идеална за Шерил в нейния специален ден." коментират дизайнерите.

Ralph & Russo са първия бранд, вземащ участие в Парижката седмица на модата от британска страна от 100 години насам. Те се ползват с любовта и на други знаменитости, сред които Анджелина Джоли, Аризона Мюс и Суки Уотърхаус.

More from View Sofia

More All fashion