Световноизявени музиканти пристигат за фестивала 180˚

Майка ми гъската, Dance! и A/V – трите събития от програмата на фестивала 180˚ще преобърнат представите на софийската публика за класическа музика...

Майка ми гъската, Dance! и A/V – трите събития от програмата на фестивала 180˚ще преобърнат представите на софийската публика за класическа музика. От 7-ми до 9-ти август в София пристигат редица световноизявени музиканти, за да представят една алтернативна смесица от различни стилове класическа музика. Организаторите са подбрали три нетрадиционни локации, с което желаят да наблегнат на неформалната атмосфера и свободата на възприятията у слушателите. Фестивалът започва с работилница за лампи, които ще осветят първото събитие на 7-ми август в църквата “Д-р Лонг”. Дизайнерските мебели в “СКЛАДА” ще обогатят естетически второто събитие на 8-ми август, а Фабрика 126 ще бъде домакин на третото събитие (9-ти август) и последващото го парти на същата локация.

Литовската цигулкарка Агата Дарашкайте и латвийският виолончелист Петерис Соколовкис са членове на един от най-добрите камерни оркестри в света – ансамбълът на Гидон Кремер “КРЕМЕРата Балтика”. Родом от Белфаст, кларинетистката Сара Смит живее в Лондон, където работи активно на свободна практика. Сред скорошните й ангажименти се открояват записи с бароковия оркестър Archangelo за звукозаписна компания Hyperion, както и дебютът й с Britten Sinfonia в Кралската опера Ковънт Гардън с продукцията на Джерълд Бари “Колко е важно да бъдеш сериозен”. Сара е изпълнила премиерите на няколко от творбите на нейния съпруг - композиторът Самюъл Куотърмейн Смит. Във втората вечер от фестивала 180˚ ще чуем неговите Миниатюри за кларинет и виола.
 


Петерис Соколовкис и Агата Дарашкайте 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.