Следва

Приказка за слушане

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Изкусни кройки

И през 2014/2015 година в светлината на тренд прожекторите застава перфектно скроеният костюм и или най-общо казано сложно кроената дреха...

All fashion преди 9 години

И през 2014/2015 година в светлината на тренд прожекторите застава перфектно скроеният костюм или, най-общо казано, сложно кроената дреха. В историята на модата това е емблема на 80те години и е трудно да си представим модерна за времето си жена, която не носи поне сако, а най-добре, ако е изцяло облечена в костюм. Силен тласък на тази тенденция дават хитовите сериали „Династия” и „Далас”, които налагат модата във всекидневието на жената. Корпоративният бизнес костюм, вечерните костюми на Маргарет Тачър, юпитата и копирането на стила на Лейди Даяна допринасят особено много за утвърждаване на тенденцията. Фокусът върху кройката и костюма от две части обаче, съвсем не означава, че през есен/зима 14-15 андрогинноста или маскулинното излъчване са взели надмощие. Помним, че през 80-те женската идентичност започва силно да се обвързва с работното място, а с това ширината на раменете в силуета започва да нараства. Характерният силует с подсилени рамене и едри линии трябваше да дорисува недостатъчната мъжественост и някак да прикрие женската крехкост, за да бъдат жените приемани наравно с мъжете на социалната стълбица. 

Ако разгледаме ретроспективно предложенията, представени на модните дефилета ще забележим, че доста мъжки костюми, с големи подплънки на раменете, дори при плетивата, и множество варианти на вратовръзки и шалове са били тогавашните предложения на световните топ дизайнери. За смекчаване или по-голяма тържественост жените носят ръкавите леко вдигнати към лакътя или с навити маншети, за да разкрият привлекателния контраст на сатенената подплата и нежната женска ръка. 

Днес модните тенденции повеляват друго – меки нюанси на гълъбово сиво, петролено и зелено с тюркоазен оттенък внасят мекота в отчетливите линии, а свободните кройки целят единствено подчертаване на женствеността. В известен смисъл тази интерпретация на мъжкия костюм идва, не за да подчертае „работещото момиче на 80те”, което прави кариера и тепърва разбива стериотипи, което трябва да отстои мястото си и да се доказва, заемайки качества като сила, твърдост и категоричност от характеристиките на мъжа. Ако оприличим костюма на 80-те на моден език, то тогава той е звучал с откровено мъжки глас, т.е. функционирал е като заличаващ белезите на женствеността чрез силует, кройка и цвят.

През 2014/2015 година гласът на костюма е изцяло женски – силуетът интерпретира женствените форми и пропорции, а цветовата гама работи в посока недвусмислено подчертаване на женствеността. Ето кой и как предефинира класическата кройка.

Haider Ackermann залага на статуарен, но мек силует. Подобни на цялостна органично излята форма, палтата и панталоните опират в земята, а преобладаващите монохромни сетове са в сиво, черно и кафяво.

Hermès интерпретира костюма с доза спортна елегантност и ърбън лекота, и добавя малко повече обем и безгрижие към силуета. Отново меки, приглушени нюанси на сиво, охра, черно и беж, перфектно вписващи се в бизнес среда, елегантна вечеря или уикенд аутфит.

Ralph Lauren си представя женствеността през филтъра на изключително меки, пастелни цветове и безкрайно спокойни кройки. Около неговите модели сякаш витае мечтание и комфорт.

Stella McCartney издължава силуета с помощта на skinny-fit блейзър и класическа риза, а краката на манекенките изглеждат безкрайно дълги върху равни обувки на повдигната платформа. Цялостното внушение е за слаб и висок, активен силует, постигнато с интерпретация на спортни панталони в тесен, но не колкото клин силует, извадени във всекидневна употреба от добавеният ръб и практичната нотка на обувките с връзки в мъжка стилистика.

Maison Martin Margiela отново акцентира върху играта и със замах крои и прекроява самата дефиниция за костюм, заедно с прилежащите му класически характеристики. Извадени хастари, поставени в първостепенна роля, раздробен костюм, приел силуета на рокля с бюстие – импровизация, съвършена пропорция и женствена смелост.

Christopher Kane пресъздава кройката на класическия костюм в cropped вариант на сако с двуредно закопчаване с дължина до талията и свободен панталон, откриващ глезена или надиплен върху обувката в черно и шоколадово кафяво.


ВИЖ ОЩЕ >>

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Пищни палта

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Кожа, косъм, пиршество

ТЕНДЕНЦИИТЕ есен/зима 2014-15: Аристократизъм

ТЕНДЕНЦИИТЕ есен/зима 2014-15: Заплетена история

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Art Nouveau

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Грамадни пуловери

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Принтове

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Блясък, обшит с камъни

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Рокли изкусителки

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Челси момиче

Модни прогнози: ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15
 

More from View Sofia

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.