Следва

Приятел под ръка

Един век носим сутиен. Най-красивото дамско бижу празнува своята 100-годишнина

Както един изряден маникюр може да ви покаже, че дамата срещу вас държи на себе си, така и един сутиен показва на каква жена сте попаднали...

All fashion преди 9 години

Както един изряден маникюр може да ви покаже, че дамата срещу вас държи на себе си, така и един сутиен показва на каква жена сте попаднали. Той е като почерка - първото впечатление е най-важното. Грешки като черен сутиен и бяла блуза и обратното са петно за цял живот. Или поне бяха...

Тази година сутиенът навършва един век. Този интимен атрибут от дамското облекло сменя корсета през 1912 г., но официално е патентован 2 години по-късно. Германският град Франкфурт на Майн отбелязва събитието със специална изложба в Музея на комуникациите. Мото на сбирката е дизайнерски цитат, че няма некрасиви гърди, а само неправилно подбрани сутиени.

През миналото столетие този атрибут се превръща в символ на женското движение за свобода и еманципация, за равни права с мъжете.

Първият модел - Hautana, се появява в магазините през 1912 г. Той е измислен от Зигмунд Линдауер, прогресивен германски предприемач и изобретател, произвеждал до този момент корсети. Линдауер бил принуден да го създаде по лични причини - по време на сватбеното пътешествие с младата си съпруга той губел прекалено много време да се справи с катарамите на корсета й.

Успехът идва едва в началото на XX в. През 1913 г. изобретението влиза в производство. То се шие от мек еластичен трикотаж и, за разлика от корсета, няма неудобни детайли.  Но през последното столетие модата на сутиените претърпява редица възходи и падения:

1914 г. След като ѝ писва от стегнатите корсети под роклите, феминистката от Ню Йорк Мери Фелпс Джейкъб патентова дизайна на класическия днес сутиен. “Става дума за две шалчета, съединени с панделка”, казва съвременната специалистка по дамско бельо Никол Уилис. Малко по-късно Джейкъб продава патента си на “Уорнър брадърс корсет ко” за 1500 долара, днешни около 26 000.

1934 г. Раменете са напълно свободни с изобретяването на сутиена без презрамки. Две години по-късно “Уорнър” измисля системата за размера на бельото, в която се използват букви от A до D. Тази стандартизация е огромно улеснение за търговците и клиентките. През 2011 г. в някои държави мерките вече са се увеличили до чашки с размер L

1940 г. Подчертаването на гърдите става наистина важно благодарение на Фредерик Мелинджър от фирмата “Фредерик от Холивуд”, който създава първия сутиен с повдигащ ефект. Впрочем с неговото име се свързва и създаването на прашката.

1941 г. Ексцентричният богаташ и филмов продуцент Хауърд Хюз (прототип на главния герой в “Авиаторът”) използва авиотехнологиите, за да разработи сутиен с много заострени напред чашки за тогавашния секссимвол на Холивуд Джейн Ръсел в режисирания от самия него филм “Извън закона”. По-късно Ръсел разкрива, че сутиенът бил толкова неудобен, че тя отказала да го носи. Независимо от това през следващото десетилетие сексбомби като Джейн Мансфийлд се влюбват в този странен силует. “По това време Холивуд наистина започва да популяризира определени модни тенденции. А жените полудяват по бански костюми именно с такива горнища”, казва Джин Лусиани, авторка на книга за сутиена.

1949 г. “Мейденформ” пуска прочутата си рекламна кампания “Мечтаех си да съм...”. Тя включва десетки плакати с красиви жени, които влизат в романтични образи от историята, романите, филмите, или изобразяват реални житейски ситуации.

1960 г. Джанет Лейт събира погледите на зрителите, когато се появява само по сутиен и бикини във филма “Психо” на Хичкок. Две години по-късно модерните технологии навлизат в бельото, когато “Дюпон” въвежда ликрата. “Това е едно от най-революционните нововъведения. Производителите вече са способни да правят чашки, които запазват формата си дори след много пранета”, казва Лусиани.

1968 г. Представителки на Партията за освобождаване на жените в САЩ размахват сутиени в знак на протест срещу провеждането на конкурса “Мис Америка” в Атлантик Сити. Освен че махат сутиените, те слизат от високите токчета и изтриват грима си. Медиите наричат събитието “горенето на сутиените”, като създават продължил няколко години мит. Всъщност при този протест никога не е било изгаряно дамско бельо.

1977 г. Трио жени от Върмонт измисля спортния сутиен Jogbra. Колкото и невероятно да звучи, за прототипа са използвани части от мъжки слипове. 22 г. по-късно това изобретение преживява истински триумф, когато футболистката Бранди Частейн сваля фланелката си и остава по спортния си сутиен след победата в световната купа по футбол за жени.

1987 г. Десетилетие след като Джейн Ръсел започва да залита по сутиените “Плейтекс”, компанията става първата, която показва жена по сутиен в реклама.

1990 г. Френският дизайнер Жан-Пол Готие издига на нови висини сутиена със заострени чашки чрез култовото боди с конуси за турнето на Мадона “Руса амбиция”.

1994 г. Макар сутиенът “Уондърбра” да е комерсиализиран още през 1935 г., той се завръща с шум и трясък чрез образа на невероятната Ева Херцигова, която го рекламира и приковава световното внимание. “По данни на компанията на всеки 15 секунди се е продавал по един”, казва Лусиани.

2001 г. Сутиенът набира нови позиции, след като Ей Би Си излъчва шоуто на “Виктория сикрет”, в което за първи път на подиума се появяват супермоделите Жизел Бюндхен, Хайди Клум, Тайра Бенкс и Моли Симс.

2010 г. Кейти Пери разгневява Америка с видеото си California Girls, в което чашките на сутиена ѝ бълват сметана.

2014 г. Технологиите на бельото придобиват футуристични измерения. Появяват се “умни” сутиени, които регистрират биопоказателите при спортуване. Въпреки всички странни приумици обаче статистиката на магазините в Ню Йорк показва, че най-добрите продажби са на класическите сутиени в черно.

(Lifestyle.bg)24chasa.bg

More from View Sofia

More All fashion